Η «συνιστώσα» των αθλητών στο Κοινοβούλιο
Από τα κολυμβητήρια, τα γήπεδα και τα κουλουάρ στα έδρανα και στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων
Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά
Άλλοι γνωστοί, άλλοι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, οι αθλητές αποτελούν μία από τις μεγάλες «συνιστώσες» στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι όταν ξεκινούσαν να αθλούνται στους συλλόγους τους δεν περίμεναν ότι θα «προσβληθούν» από το μικρόβιο της πολιτικής. Ωστόσο, η μικρή στην αρχή αποδοχή που είχαν από το αθλητικό κοινό ενήργησε ενισχυτικά ώστε να εισέλθουν στα μεγάλα σαλόνια της πολιτικής, όπου οι «προβολείς» της δημοσιότητας είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των σταδίων όπου διέπρεπαν.
Ο Βασίλης Οικονόμου πριν από την πολιτική ήταν ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τριπλουνίστες της γενιάς του, ο Σταύρος Καλαφάτης (και η παρέα των συναθλητών του) ουσιαστικά δημιούργησαν το χάντμπολ στον ΠΑΟΚ, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν ένας πολίστας της Βόρειας Ελλάδας που εάν κατέβαινε στις ομάδες της Αθήνας, θα είχε γίνει γνωστός πρωταθλητής. Ωστόσο, ανάμεσα στους βουλευτές είναι και γνωστοί πρωταθλητές οι οποίοι διακρίθηκαν την εποχή που ο αθλητισμός έγινε πιο επαγγελματικός και άρα προβλήθηκαν περισσότερο, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οπως ο Βασίλης Κικίλιας στο μπάσκετ, η Σταυρούλα Αντωνάκου στο πόλο, αλλά και ο Γιώργος Μαυρωτάς στο ίδιο άθλημα, ενώ από τα βουλευτικά έδρανα πέρασαν και οι πολύ γνωστοί Πύρρος Δήμας, Κώστας Κουκοδήμος, Σοφία Σακοράφα, Βούλα Πατουλίδου κ.ά., οι οποίοι έχουν σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία του αθλητισμού και απέκτησαν και πολιτικό ρόλο όταν ήταν ήδη στο ζενίθ της δόξας τους.
Βασίλης Κικίλιας
Τροπαιούχος
με δύο ομάδες
Ο Βασίλης Κικίλιας γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και έζησε στη Νέα Σμύρνη, μία από τις γνήσιες «μπασκετομάνες» γειτονιές της Αθήνας, όπως είναι και το Περιστέρι, το Μαρούσι, η Δάφνη, τα Ιλίσια και η Καισαριανή. Ξεκίνησε από τα τσικό του Πανιωνίου και έγινε ο νεότερος παίκτης της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο. Εντάχθηκε στην Εθνική παίδων και κατέκτησε το πανευρωπαϊκό. Μετά από λίγα χρόνια, πήγε στην ΑΕΚ και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Σαπόρτα το 2000 και το Κύπελλο Ελλάδας το 2001, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδος το 2002 μετά από 32 χρόνια «λειψυδρίας» για το σωματείο. «Ηταν τα πιο ωραία αθλητικά μου χρόνια», έχει πει σε αθλητικούς συντάκτες. Παράλληλα, σπούδαζε Ιατρική, ενώ το μικρόβιο της πολιτικής το κόλλησε όταν από το 2004 έως το 2006 ήταν σύμβουλος του Νικήτα Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας. Αμέσως μετά έγινε δημοτικός σύμβουλος (στο πλευρό πάλι του Ν. Κακλαμάνη) και αργότερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Βασίλης Οικονόμου
Πρωταθλητής
στο τριπλούν
Πριν από 30 χρόνια, ο Βασίλης Οικονόμου ήταν ένας καλογυμνασμένος νέος, όχι παραπάνω από 75 κιλά, και πρωταθλητής παίδων στο τριπλούν, ένα πολύ δύσκολο άθλημα, που χρειάζεται σκληρή και πολύπλευρη προπόνηση. Εγγεγραμμένος στον Αίαντα Χαλανδρίου έκανε την πρώτη του επαφή με το σκάμμα και με το που έγινε πρωταθλητής παίδων με άλμα γύρω στα 15 μέτρα πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και από εκεί στην εθνική ομάδα εφήβων. Η πρώτη θέση τού έδωσε το εισιτήριο για να εισαχθεί στα ΤΕΦΑΑ (Γυμναστική Ακαδημία) και αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το τέλος της αθλητικής ζωής του. Ως φοιτητής ασχολήθηκε με την ΠΑΣΠ και άρχισε να παίρνει κιλά, να καπνίζει και να ξενυχτά στα φοιτητικά πάρτι. Συνέπεια όλων αυτών σήμερα, να «παίζει» γύρω στα 110 κιλά... Αμέσως μετά πέρασε στη Νομική, έγινε γραμματέας της ΠΑΣΠ, μέλος της ΕΦΕΕ (φύλαξε τη σημαία του Πολυτεχνείου σπίτι του) και αργότερα βουλευτής.
Σταύρος Καλαφάτης
Επαιζε χάντμπολ
μέχρι τα 28 του
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν ένας δραστήριος αθλητής του χάντμπολ, με αρκετές διακρίσεις, ενώ έκανε comeback στα 28, αφού τελείωσε τις σπουδές. Ανδρώθηκε στη ΧΑΝ Καλαμαριάς (που έγινε αργότερα ΧΑΝΘ) από το 1981 έως το 1989, συνέχισε στον Τρίτωνα από το 1994 έως το 1998, ενώ έπαιξε και στις εθνικές ομάδες νέων. Μάλιστα, ο Τρίτων, μία ομάδα από τις πιο χαμηλές κατηγορίες, με τον κ. Καλαφάτη στις τάξεις του ανέβαινε κάθε χρόνο κατηγορία. Οταν σταθεροποιήθηκε στην Α’ κατηγορία, ο Στ. Καλαφάτης ενσωματώθηκε στον ΠΑΟΚ και έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα χάντμπολ του ΠΑΟΚ. Στη ΧΑΝ έπαιξε και στην Α’ Εθνική, κατά τα ένδοξα χρόνια της ομάδας, ενώ ήταν μέλος και της Εθνικής το 1984. Τη σεζόν ’86-’87 ήταν και προπονητής στον σύλλογο της ΧΑΝ. «Το χάντμπολ είναι ένα παρεξηγημένο σπορ, με λίγους, αλλά φανατικούς θαυμαστές. Σε αυτό το άθλημα δεν υπάρχουν σταρ, υπάρχει πρώτιστα η ομαδική δουλειά», έχει πει.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Καταξιωμένος πολίστας
και κολυμβητής
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο βουλευτής Καβάλας και πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν στα νιάτα του ένας καταξιωμένος πολίστας, στη θέση του ενδιάμεσου σουτέρ, με την ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας. Ξεκίνησε το 1979 και παράτησε το άθλημα το 1992. Τη διετία 1980-1982 ήταν μέλος της εθνικής ομάδας εφήβων. Παράλληλα, αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε πρωταθλήματα κολύμβησης στο 100άρι ελεύθερο, έχοντας κατακτήσει αρκετά μετάλλια και πρωταθλήματα Βορείου Ελλάδος. Το 1984 πέρασε στη Νομική Αθήνας και ο ερχομός του στην πρωτεύουσα συνοδεύτηκε από προτάσεις για μεταγραφή από υπερδυνάμεις του αθλήματος, όπως ο Ολυμπιακός και η Γλυφάδα. Ωστόσο, παρέμεινε πιστός στην τοπική ομάδα. Λίγο αργότερα έφυγε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά και απέρριψε άλλη μία πρόταση από τον Αρη Θεσσαλονίκης. «Ούτως ή άλλως το πόλο δεν είχε λεφτά. Επρεπε να βγάλω το ψωμί μου αλλιώς», είπε στα «Π».
Ελένη Αυλωνίτου
Στις πισίνες από μικρή
και μετά πανεπιστήμιο
Από 10 ετών η Ελένη Αυλωνίτου ασχολήθηκε με την κολύμβηση. Για μία δεκαετία ήταν πρωταθλήτρια, με διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις, ενώ συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. «Δύσκολα χρόνια, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια από την Πολιτεία», λέει. Ως πρωταθλήτρια κολύμβησης, πήγε για σπουδές στην Αμερική, όπου πήρε διδακτορικό στην Εργοφυσιολογία από το Πανεπιστήμιο της Indiana. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο EKAE (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών) στο Ολυμπιακό Στάδιο, έχοντας κριθεί στο βαθμό της ερευνήτριας β’. Υπήρξε στο παρελθόν λέκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος ελληνικών και διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Αγαπημένος της σύλλογος είναι ο Εθνικός, όπου μετέχει και ως μέλος στο Δ.Σ. Στον Συνασπισμό, τη μεγάλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από παλιά και ποτέ δεν άλλαξε πολιτικό χώρο.
Γιώργος Μαυρωτάς
Με 511 συμμετοχές
στην Εθνική Ελλάδος
Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο πολίστας με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική ομάδα (511). Στην αθλητική του καριέρα οι μεγαλύτερες στιγμές ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με τον Ν.Ο. Βουλιαγμένης το 1997, η δεύτερη θέση με την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1997, η έκτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και η τέταρτη στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 1999. Ωστόσο, εκείνος θυμάται ξεχωριστά 2 συγκεκριμένες: όταν έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες το 1984 και όταν το 1999 συμμετείχε στη μικτή κόσμου. Εχει τελειώσει το Πολυτεχνείο (χημικός μηχανικός), ενώ κομματικά είχε ρόλο στην ΠΑΣΠ, χωρίς όμως να δεθεί. Η επαφή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη έγινε όταν ο δεύτερος του έκανε πρόταση να αρθρογραφεί στο protagon. Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνομιλητές του, ο ίδιος ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του Γιάννη Καλογήρου, καθηγητή Πολυτεχνείου και αργότερα γενικού γραμματέα Βιομηχανίας επί κυβερνήσεων Σημίτη και πολύ γνωστού στον εκσυγχρονιστικό χώρο.
Κώστας Κουκοδήμος
Με παρατσούκλι
ο «λευκός Λιούις»
Τον Κώστα Κουκοδήμο τον φώναζαν ο «λευκός Λιούις», επειδή αγωνίστηκε στα χρόνια του Καρλ Λιούις, του γνωστού Αμερικανού Ολυμπιονίκη. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αρχέλαο Κατερίνης και μεταγράφηκε στον ΠΑOK. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1994, στο Ελσίνκι, και η 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992. Επίσης, έλαβε μέρος στον συγκλονιστικό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1991, στον ιστορικό αγώνα όπου ο Μάικ Πάουελ κατέρριψε το ρεκόρ νικώντας τον Καρλ Λιούις. Εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. το 2007, ενώ το 2008 ανεξαρτητοποιήθηκε. Στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπήρξε υφυπουργός Παιδείας. Θεωρείται από τους πολιτικούς της Ν.Δ. της νεότερης γενιάς, που καταφέρνει να παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή λόγω της ισχυρής επιρροής του στην εκλογική του περιφέρεια.
Σταυρούλα Αντωνάκου
Ο Ολυμπιακός
την απογείωσε
Κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού (έπαιξε στη θρυλική ομάδα του Πούσκας) Αγγελου Αντωνάκου, η Σταυρούλα Αντωνάκου κόλλησε από μικρή το μικρόβιο του αθλητισμού. Σε ηλικία δώδεκα ετών άρχισε το πόλο λόγω ενός γείτονα, που κάλεσε την οικογένειά της να δει ένα παιχνίδι. Μέχρι τότε είχε ασχοληθεί με αρκετά αθλήματα, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, ακόμα και το κικ μπόξινγκ. Ξεκίνησε στον Εθνικό, όπου παρέμεινε δέκα χρόνια, και πήρε μεταγραφή για τη Γλυφάδα, όπου έπαιξε δύο σεζόν. Υστερα ήρθε η μεταγραφή στον Ολυμπιακό, που απογείωσε την καριέρα της: Πρωτάθλημα μετά από 12 χρόνια χωρίς τίτλο, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την εθνική ομάδα και συμμετοχές σε Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στο γυναικείο πόλο. Μέσω κοινού φίλου, ο Στ. Θεοδωράκης την προσέγγισε πολιτικά. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη θητεία της στον Δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό του Γ. Μώραλη.