Ο Ξηρός του... Λαφαζάνη
Ποιος είναι ο διπλωμάτης και λάτρης της ethnic μουσικής, με το... επαναστατικό επίθετο
Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά
Πολυτάλαντος, πολυπράγμων και… δεξιοτέχνης του μπουζουκιού είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη (φωτ.), Βασίλης Ξηρός, ο οποίος είναι και λάτρης της ethnic μουσικής, αλλά και των παραδοσιακών έγχορδων οργάνων. Μάλιστα, πριν από καιρό, όταν υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία της Κορέας, οργάνωνε συχνά συναυλίες, στις οποίες έπαιζε και αυτός, με το δικό του συγκρότημα. Όπως αναφέρουν οι Κορεάτες δημοσιογράφοι που είχαν καλύψει μία από τις συναυλίες του υπό την αιγίδα του Κορεατικού Κέντρου Πολιτισμού, το συγκρότημα του Ελληνα διπλωμάτη έπαιζε μια μίξη ελληνικής και τζαζ μουσικής με παραδοσιακά ελληνικά όργανα.
Ο ίδιος, άλλωστε, ξέρει να παίζει πολλά παραδοσιακά έγχορδα όργανα, όπως το μπουζούκι, το ούτι και ο τζουράς. Στη συγκεκριμένη συναυλία, οι διπλωμάτες που παρίσταντο είχαν μείνει έκπληκτοι με τον συνδυασμό του ελληνικού ήχου και της τζαζ, ο οποίος τους φαινόταν τόσο ξένος ώστε ζητούσαν να μάθουν αν και πότε το Κέντρο θα διοργανώσει νέα εκδήλωση. Πολλοί επίσης ήθελαν να εντάξουν μια τέτοια μουσική συνάντηση στις εκδηλώσεις των δικών τους πρεσβειών. Στην ίδια συναυλία οι θεατές είδαν έναν νεαρό Κορεάτη βιολιστή να παίζει κλασική μουσική, ωστόσο το ενδιαφέρον στράφηκε στην παράξενη γι’ αυτούς ελληνική μουσική που έβγαζαν ο τζουράς και το μπουζούκι του Βασίλη Ξηρού.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Η δραστηριότητα του Ελληνα διπλωμάτη δεν σταμάτησε εκεί. Στα χρόνια που παρέμεινε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας οργάνωσε τμήμα ελληνικών παραδοσιακών χορών και όχι μόνο. Σκοπός του, όπως έχει πει σε Κορεάτες δημοσιογράφους, ήταν να κάνει γνωστό στη μακρινή αυτή χώρα τον ελληνικό τρόπο ζωής, την αρχαία ελληνική ιστορία, αλλά και τις παραδοσιακές φορεσιές και τα μουσικά όργανα της χώρας μας. Στο τμήμα ελληνικών χορών, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Κορεατικού Κέντρου Πολιτισμού, οι σπουδαστές μάθαιναν χορούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ τους συνόδευε ζωντανά ο ίδιος ο Βασίλης Ξηρός παίζοντας διάφορα όργανα. «Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και κάθε φορά οι σπουδαστές πλήθαιναν», έχει πει ο ίδιος για την εμπειρία αυτή.
Οι Κορεάτες, οι οποίοι είναι πολύ οργανωτικοί και ζουν μία ζωή σχεδόν «μηχανική», δεν μπορούσαν να χορέψουν ζεϊμπέκικο ή συρτάκι και ήθελαν να μάθουν τα βήματα του κάθε χορού, ενώ δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι τέτοιοι χοροί χορεύονται δημοσίως. Στην Κορέα, οι χοροί σε δημόσια θέα θεωρείται ότι είναι μόνο για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, τη στιγμή που στην Ελλάδα χορεύονται παντού και σε πολλές περιστάσεις. Ο διπλωμάτης Βασίλης Ξηρός, ωστόσο, θεωρεί ότι η δραστηριότητα που ανέπτυξε στην Κορέα έκανε γνωστό τον ελληνικό τρόπο ζωής. Αρκετοί Κορεάτες έμαθαν να χορεύουν καλαματιανό και τσάμικο. Ωστόσο, τα μουσικά ακούσματά του δεν είναι μόνο ελληνικά. Ο Ελληνας διπλωμάτης διατηρεί προσωπικό κανάλι στο γνωστό σε όλους youtube. Από τα ταξίδια του στην Κορέα, καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής έχει βιντεοσκοπήσει «μουσικές του δρόμου». Πρόκειται για βιντεάκια με πλανόδιους μουσικούς στη Σεούλ, την Μπουσάν, την Μπανγκόκ και το Λονδίνο αλλά και αφιερώματα σε παλιούς Ελληνες ρεμπέτες, όπως τον Χιώτη, τον Περπινιάδη και τον Χατζηχρήστο, που όλοι μπορούν να δουν στη γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα.
Τον... κληρονόμησε από τον Γ. Μανιάτη
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης βρήκε τον Βασίλη Ξηρό στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, καθώς είχε διατελέσει διπλωματικός σύμβουλος και του πρώην υπουργού, Γιάννη Μανιάτη. Οι συνεργάτες του τελευταίου μιλούν για έναν διπλωμάτη χαμηλών τόνων, που έκανε τη δουλειά του και πραγματοποιούσε πολλά ταξίδια μαζί με τον κ. Μανιάτη. Χαρακτηριστικά, θυμούνται ότι κλεινόταν για ώρες στο γραφείο του προκειμένου να προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το 2014. Ο πρώην υπουργός δεν γνώριζε την καλλιτεχνική δραστηριότητα του συμβούλου του.
Ο νυν υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τον εμπιστεύεται πλήρως, σε σημείο να τον παίρνει μαζί του σε όλα τα ταξίδια στρατηγικής σημασίας στο εξωτερικό. Λέγεται ότι ο κ. Ξηρός ήταν εκείνος που σχεδίασε το ταξίδι του υπουργού -και ήταν και προπομπός- στη Ρωσία, αλλά και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ειδικά το δεύτερο ταξίδι, όταν ο κ. Λαφαζάνης είχε μόλις εγκατασταθεί στο υπουργείο. Επίσης, στις κλειστές συσκέψεις του υπουργείου ο κ. Ξηρός είναι από τους ελάχιστους που παρευρίσκονται. Ο κ. Λαφαζάνης στελεχώνει σιγά-σιγά το γραφείο του με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του και ο κ. Ξηρός, παρόλο που δεν γνωριζόταν από παλιά με τον υπουργό, έχει κερδίσει την εύνοιά του. Ο Βασίλης Ξηρός δεν μπήκε στο διπλωματικό σώμα από τύχη. Διπλωμάτης είναι και ένα συγγενικό του πρόσωπο, η Αριάδνη Ξηρού. Παρόλο που έχει λογαριασμό στο twitter, δεν είναι ενεργός χρήστης των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ισως προτιμά τους άμεσους τρόπους επικοινωνίας που προσφέρουν η ethnic και η ελληνική παραδοσιακή μουσική.