Κτηνοτροφικές μονάδες και δίπλα έκθεση πολυτελών αυτοκινήτων για τον βοσκό με τις Ferrari, σε βάρος του οποίου είχε διαταχθεί έρευνα από την Ανακρίτρια Ιωαννίνων για τυχόν συμμετοχή του σε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων, μαζί με επτά ακόμη άτομα.

Ο 41χρονος ιδιοκτήτης είχε το γκαράζ με τα πανάκριβα οχήματα δίπλα στα πρόβατα. Εκτός από τις Ferrari υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμα πανάκριβα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους ένα τζιπ μάρκας Mercentes και μία BMW τύπου X6. Στα στελέχη του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δόθηκε παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας από την Ανακρίτρια Ιωαννίνων, προκειμένου να διερευνηθούν οι δραστηριότητες κάποιων υπόπτων σχετικά με κλοπές και εμπορία αρχαίων Ευαγγελίων του 18ου αιώνα και εκκλησιαστικών μνημείων, τα οποία βρέθηκαν τελικά στην κατοχή 54χρονου βιβλιοδέτη στα Εξάρχεια, όπως μας πληροφορεί το thetoc.

Ο 54χρονος, ο οποίος συνελήφθη με βαριές κατηγορίες, ισχυρίστηκε ότι απλά είχε πάρει τα ευαγγέλια, για να τα συντηρήσει. Ερωτηθείς ποιος του τα έδωσε ανέφερε, μεταξύ άλλων, το όνομα ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων στην Αττική, για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία σε βάρος του.

Η Ασφάλεια Αττικής είχε πληροφορίες ότι ο 54χρονος γνωριζόταν με κτηνοτρόφο από τα Τρίκαλα. Έτσι, έγιναν οι έρευνες εκεί όπου συνελήφθη ο 41χρονος με τις Ferrari και η 64χρονη μητέρα του, καθώς στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούν από κοινού και σε σπίτι της οικογένειας στην Καλαμπάκα βρέθηκαν πέντε πιστόλια, μία καραμπίνα, δύο ανιχνευτές μετάλλου, ένα φάρος και ένα καπέλο της ΕΛ.ΑΣ. και μία κάμερα κρυφών παρακολουθήσεων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Δημήτρης Σαμαρτζής ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι ο πελάτης του δεν κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία, αλλά μόνο για οπλοκατοχή, υπενθυμίζοντας ότι ο Εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο ορίζοντας τακτική δικάσιμο.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι ο 41χρονος, εκτός από τα ακριβά αυτοκίνητα, στην κατοχή του βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, η προέλευση του οποίου ερευνάται όπως και αν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του.

Ο κ. Σαμαρτζής, πάντως, απαντά ότι ο πλουτισμός του είναι απόλυτα νόμιμος λόγω της «οικονομικής κατάστασης του εντολέα μου, όσο και του αείμνηστου πατρός του, αλλά και της μακραίωνης παράδοσης της οικογένειας στο χώρο της συστηματικής και πρωτοπόρου βιομηχανικής κτηνοτροφίας που είναι παγκοσμίως γνωστή».

Πιο σοβαρή φαίνεται να είναι η εμπλοκή του 54χρονου βιβλιοδέτη των Εξαρχείων, καθώς στο κατάστημά και στο σπίτι του βρέθηκαν ένα λειτουργικό βιβλίο «Ακολουθία του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους» χρονολογούμενο το 1817, ένα Ευαγγέλιο χρονολογούμενο το 1801, ένα βιβλίο «Αρχιερατικόν», τυπωμένο «παρά Αντωνίου Βόρτολι το 1779 στη Βενετία», ένα Ευαγγέλιο χρονολογούμενο το 1779 στη Βενετία, ένα βιβλίο με τίτλο «Χρυσοστόμου Περί Ιερωσύνης» χρονολογούμενο το 1810,  ένα εκκλησιαστικό βιβλίο Ωρολόγιον Μέγα χρονολογούμενο το 1804,  ένα εκκλησιαστικό βιβλίο που χρονολογείται στο 1747 «Λόγοι Πανηγυρικοί και εγκωμιαστικοί μεγάλης Σαρακοστής, Μακαρίου Ιερομόναχου Χριστιανόπουλου» εκδόσεως Βενετίας,  ένα Βυζαντινό χάλκινο νόμισμα και ένα Ευαγγέλιο χρονολογούμενο το 1921.

Στο «κάδρο» των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν και δύο ιερείς, τους οποίους ανέφερε ο βιβλιοδέτης στην κατάθεσή του ως πιθανούς κατόχους των ευαγγελίων, χωρίς, όμως, να προκύψει τίποτα σε βάρος του. Ύστερα από παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης της Ανακρίτριας Ιωαννίνων έρευνες για μέλη και συνεργούς του κυκλώματος έγιναν σε Αθήνα, Κοζάνη, Κορινθία, Εύβοια, Τρίκαλα και Ιωάννινα. Οι συλλήψεις περιορίστηκαν σε τρεις και οι κατηγορίες αφορούν σε «κατά περίπτωση παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί όπλων».