Ανθρώπινο πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων ζητούν οι γυναίκες φαρμακοποιοί
Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα
Για ποινικοποίηση της μητρότητας και σεβασμό στον διττό ρόλο της εργαζόμενης μητέρας και φαρμακοποιού μιλούν, σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι 586 γυναίκες φαρμακοποιοί που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία διαμαρτυρίας για το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ζητώντας την καθιέρωση ενός ανθρώπινου πλαισίου λειτουργίας των φαρμακείων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του διπλού καθήκοντος που επιτελούν.
«Θα σας μιλήσουμε ως γυναίκες που έμαθαν ότι η μητρότητα είναι δώρο Θεού και τεράστια ευθύνη που απαιτεί χρόνο και ψυχολογικά και σωματικά αποθέματα. Ως γυναίκες που κέρδισαν το δικαίωμα στη μόρφωση, εργασία, επαγγελματική καταξίωση. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί κάνει αυτούς τους δύο ρόλους πραγματικά ασύμβατους, ή στην περίπτωση που κάποια από εμάς επιχειρήσει να το πράξει, εξαντλητικούς και απάνθρωπους», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Όπως σημειώνουν, το διευρυμένο ωράριο δεν απέδωσε τα υποσχόμενα οφέλη και η επίκληση του «κοινού συμφέροντος» ήταν υποκριτική γιατί, όπως υποστηρίζουν, ούτε ο κόσμος ωφελήθηκε, καθώς από τη μία τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες όλο το 24ωρο, σε όλες τις περιοχές, ενώ από την άλλη οδήγησε στην απαξίωση και την αδράνεια του θεσμού των εφημεριών. Επίσης, αναφέρουν, ότι ούτε η πλειοψηφία των φαρμακείων ωφελήθηκε, καθώς είτε δεν μπορεί να το ακολουθήσει -λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού- είτε αν αποφασίσει να το ακολουθήσει λειτουργεί σε βάρος της οικογενειακής του ζωής.
Σύμφωνα με στοιχεία, οι γυναίκες επιστήμονες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν πλειοψηφία στα επαγγέλματα υγείας. Για παράδειγμα οι γυναίκες φαρμακοποιοί στην Αττική ανέρχονται σε ποσοστό 51,1% επί του συνόλου των φαρμακοποιών που έχουν φαρμακείο (3.522), ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες οδοντίατροι στην Αττική αποτελούν το 50,7% του επιστημονικού δυναμικού, δηλαδή 2.715 σε σύνολο 5.351.