Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότεςαπό τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, που συνεχίζουν δυναμικά τα μπλόκασε ολόκληρη τη χώρα.
Οι κρίσιμες συσκέψεις των αγροτών καθορίζουν τα επόμενα βήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα μπλόκα επεκτείνονται πλέον και σε παρακαμπτήριες οδούς, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί τελωνείων και μεθοριακών σταθμών. Τα βασικά αιτήματα των παραγωγών περιλαμβάνουν αποζημιώσεις, μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και ομαλοποίηση των πληρωμών για τις γεωργικές επιδοτήσεις.
Σε πλήρη αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και των παραδρόμων στο ύψος του Μπράλου προχωρούν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στο ενισχυμένο μπλόκο της περιοχής, όπου βρίσκονται πλέον περίπου 400 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Όπως μεταδίδει το lamianow.gr, η κινητοποίηση θα γίνει από τις 12:00 έως τις 13:00, διάστημα κατά το οποίο θα διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία τόσο στην Εθνική Οδό όσο και στους παρακαμπτήριους δρόμους, με στόχο –όπως τονίζουν οι παραγωγοί– να σταλεί «πιο ισχυρό μήνυμα» προς την κυβέρνηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, εντός της Δευτέρας αναμένεται η ανακοίνωση του εβδομαδιαίου προγράμματος κινητοποιήσεων, το οποίο πιθανόν να περιλαμβάνει νέους αποκλεισμούς και επιπλέον δράσεις διαμαρτυρίας.
Οι αγρότες διαμηνύουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι και απαιτούν απαντήσεις στα αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας πως «η ένταση των κινητοποιήσεων θα αυξηθεί αν δεν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος».
Δείτε εικόνες και βίντεο από το μπλόκο στο Μπράλο
Απόβαση των αγροτών στο λιμάνι του Βόλου - Νέα μπλόκα στην Αιτωλοακαρνανία
Την Τετάρτη (10/12), τα τρία μπλόκα της Θεσσαλίας στις περιοχές Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας προγραμματίζουν απόβαση στο λιμάνι του Βόλου στις 10 το πρωί, όπου θα το αποκλείσουν από τη στεριά με τρακτέρ και από τη θάλασσα με αλιευτικά καΐκια. Στα Γιάννενα, τα τρακτέρ μπλόκαραν το αεροδρόμιο, ενώ στα περισσότερα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αποκλειστεί τα φορτηγά.
Νέα μπλόκα στήθηκαν στην Ιονία Οδό, στον κόμβο Αγγελόκαστρου στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ οι αγρότες στην Ξάνθη άνοιξαν το μπλόκο της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Βαφέικων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί σε τελωνεία και μεθοριακούς σταθμούς.
Γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής άνοιξε το τελωνείο στον Προμαχώνα Σερρών, που είχε παραμείνει αποκλεισμένο από τις 12 το μεσημέρι, με δεκάδες φορτηγά να είχαν εγκλωβιστεί εκατέρωθεν της συνοριακής διάβασης Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η διέλευση τους βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Οι αγρότες προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες ημέρες.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας θα συναντηθούν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης για να συντονίσουν τις δράσεις τους και να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών. Στην Πελοπόννησο, οι αγρότες έκλεισαν την Παλαιά Εθνική Οδό στο Αίγιο και θα κινηθούν στην Ολυμπία Οδό, την οποία θα κλείσουν συμβολικά για μία ώρα, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής.
Νεκροφόρα μαζί με τα τρακτέρ
Οι σουρεαλιστικές εικόνες δεν έλειψαν: στο μπλόκο της Βοιωτίας, μία νεκροφόρα προπορεύθηκε των τρακτέρ, ενώ με μπλόκο 48 ωρών ξεκίνησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων, συντασσόμενοι με συναδέλφους τους της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Στον ΒΟΑΚ στα Μεγάλα Χωράφια η κυκλοφορία διακόπηκε συμβολικά για μισή ώρα, ενώ τη Δευτέρα οι Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι προγραμματίζουν στοχευμένες κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια Χανίων και Ηρακλείου.
Κάλεσμα Μητσοτάκη σε διάλογο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες, διαμηνύοντας ότι θα λάβουν στο ακέραιο όσα δικαιούνται, επισημαίνοντας όμως ότι οι λύσεις προκύπτουν μέσα από διάλογο και ότι τα μπλόκα δεν συνιστούν μέσο επίλυσης των αιτημάτων.