Ο "άνθρωπος σκιά" του Κώστα Καραμανλή στο "φως"
Τα "Π" εντόπισαν και αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τον William G. Basil, εµπνευστή του σχεδίου "Πυθία"
Του Διονύση Θανάσουλα - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ξετυλίγεται σιγά-σιγά ο µίτος του περίφηµου σχεδίου «Πυθία», που είχε στόχο τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή, των ιστοριών γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και του σχεδιασµού για την ανατροπή του γεωπολιτικού-ενεργειακού πρότζεκτ της τότε κυβέρνησης, µε αδιάσειστα στοιχεία και διάφορους πρωταγωνιστές που έρχονται στο φως.
Τρία χρόνια αφού άρχισε η κύρια ανάκριση για την υπόθεση, ο ανακριτής κ. ∆ηµήτρης Φούκας κάλεσε τους δικηγόρους των εµπλεκοµένων για να υπογράψουν το πέρας της. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε συνολικά τέσσερα πρόσωπα. Ο λόγος για τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιµάκη, δύο πρώην υπαλλήλους της ΕΥΠ και τον «αόρατο» πράκτορα της CIA William G. Basil, που αποδείχτηκε ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος µεταξύ των υποθέσεων.
Στη φωτογραφία που δηµοσιεύουν αποκλειστικά σήµερα τα «Π» φαίνεται ένας κύριος µε πυκνό λευκό µούσι και µαύρο πουκάµισο, µαζί µε άλλα δύο πρόσωπα, µία γυναίκα και έναν άνδρα, να χαµογελάει πλατιά. Κάλλιστα θα µπορούσε να υποθέσει κανείς ότι είναι ιερωµένος, µόνο που η δουλειά του δεν είχε ποτέ σχέση µε τη θρησκεία. Είναι ο 66χρονος Ελληνοαµερικανός πρώην πράκτορας της CIA William G. Basil ή William B.B. ή Βασίλης Βασιλειάδης, που έστησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών το 2004 και για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλµα σύλληψης από τον ανακριτή κ. ∆ηµήτρη Φούκα.
ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ
Η φωτογραφία του υπερκατάσκοπου από την Κάρπαθο, όπως τον αποκαλούν, τραβήχτηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, τον Μάιο του 2009 στον Λυκαβηττό, όταν εκείνος ήταν 60 ετών. Η εµφάνιση του William G. Basil στο µοναδικό αυτό ντοκουµέντο, εκτός από ιερωµένο, θα µπορούσε να παραπέµψει άνετα κάποιον ακόµα και σε Αφγανό Ταλιµπάν. Αυτό, όµως, είναι αναµενόµενο για όσους γνωρίζουν καλά τις συνεχείς µεταµφιέσεις που έκανε τις δεκαετίες που ήταν στον σκοτεινό κόσµο των µυστικών υπηρεσιών.
Ο πρώην επιτελικός της CIA, που, µετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, επέστρεψε επισήµως ως πρώτος γραµµατέας της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται κυρίως στη Μέση Ανατολή, µε ενδιάµεσους σταθµούς στην Αθήνα και τη Βαλτιµόρη. Η επιθυµία του να καταθέσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι δεδοµένη, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, αλλά και το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Την είχε εκφράσει, άλλωστε, το 2014 µέσω των συνηγόρων του, αλλά τελικά δεν εµφανίστηκε ποτέ στον ανακριτή και το γιατί είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί: Λόγω της θέσης του στη CIA και του απορρήτου που κάλυπτε όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες είχε λάβει µέρος όταν ήταν στην Αθήνα, θεωρείται απίθανο να καταθέσει.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Ανάµεσα στις υποθέσεις στις οποίες εµπλέκεται ο William B. ξεχωρίζει αυτή που αφορά στις παρακολουθήσεις των συνοµιλιών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή, κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του και άλλων αξιωµατούχων, η οποία «έσκασε» σαν βόµβα τον Μάρτιο του 2005. Ο πρώην πράκτορας φέρεται να είναι αυτός που αγόρασε µέσω της συζύγου του τέσσερα καρτοκινητά-«σκιές» από κατάστηµα του Πειραιά το καλοκαίρι του 2004. Αυτά τα τηλέφωνα, µαζί µε άλλα, χρησιµοποιήθηκαν για να υποκλέπτονται οι τηλεφωνικές συνοµιλίες, µε τη βοήθεια του κακόβουλου λογισµικού παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης που είχε «προσβάλει» το υποσύστηµα νοµίµων συνακροάσεων της Vodafone.
Ο William B., µετά τα «αποκαλυπτήρια» της υπόθεσης από τον κ. Γιώργο Κορωνιά, έφυγε µόνο για λίγο, επέστρεψε όµως ξανά µε τον τίτλο του πρώτου γραµµατέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αναχώρησε τον Φεβρουάριο του 2006, λίγα 24ωρα µετά την περίφηµη συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών της κυβέρνησης Καραµανλή, όµως, όπως φάνηκε, πηγαινοερχόταν συνεχώς στη χώρα µας µέχρι πέρυσι τον Ιανουάριο.
Εµπλοκή Καρχιµάκη
Στοιχεία για ποινική εµπλοκή προέκυψαν για τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιµάκη (φωτ.). Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, κλήθηκε να απολογηθεί τον Νοέµβριο του 2013 για ηθική αυτουργία σε παραβίαση µυστικών της Πολιτείας. Ολα ξεκίνησαν µετά από έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του πρώην βουλευτή, που έγινε έπειτα από αναφορά υπαλλήλου της ΕΥΠ, στενής συνεργάτιδας πρώην επικεφαλής σε νευραλγικό τµήµα της Υπηρεσίας. Σε αυτήν αναφερόταν η πρόσκληση που δέχτηκε από τον κ. Καρχιµάκη να πάνε σε εστιατόριο, µε τον πολιτικό να φέρεται να της είπε: «Φέρε µου και κανένα χαρτί». Αυτό βέβαια το αρνήθηκε ο πρώην βουλευτής, όπως και η υπάλληλος, επίσης κατηγορούµενη στην υπόθεση.
Σύµφωνα µε την αναφορά, η συνάντηση έγινε τον Νοέµβριο ή τον ∆εκέµβριο του 2005. Στον διάλογο συµµετείχε και άλλος υπάλληλος της ΕΥΠ, που επίσης κατηγορείται για παραβίαση µυστικών της Πολιτείας. Ο τελευταίος φέρεται να ρώτησε «Τι χαρτιά είναι αυτά;», παίρνοντας την απάντηση από την πρώην υπάλληλο: «Του δίνουµε το ενηµερωτικό που παίρνει και ο πρωθυπουργός». Ο κ. Καρχιµάκης αρνήθηκε ότι έπαιρνε ενηµερωτικό σηµείωµα και εξέφρασε την απορία γιατί η αναφορά αυτή δεν έγινε από τότε. Κατά τη διάρκεια των ερευνών στο γραφείο και το σπίτι του πρώην βουλευτή βρέθηκαν διαβαθµισµένα έγγραφα της ΕΥΠ και του Στρατού. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε τα πήρε και ότι τα ευρήµατα ήταν η δικογραφία του Βατοπαιδίου και ένα έγγραφο της Αεροπορίας.
Ο «µετρ» των µεταµορφώσεων και η πλούσια
Η περίφηµη γενειάδα του William B. (σαν αυτή της φωτογραφίας), όπως είπαν στον γράφοντα συγγενείς και φίλοι του από την Κάρπαθο, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, είναι µόνο µία από τις δεκάδες «µεταµορφώσεις» του.
Στην επαγγελµατική κάρτα του κατά κόσµον Βασίλη Βασιλειάδη -ή Bill όπως τον ξέρουν όλοι στο νησί- την οποία επίσης έχουν δηµοσιεύσει αποκλειστικά τα «Π», αναφέρεται ως πρώτος γραµµατέας Περιφερειακών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας δρούσε από τα µέσα της δεκαετίας του ’90 ως επιχειρησιακός πράκτορας, δραστηριοποιούµενος κυρίως στην εξάρθρωση της «17Ν». Συνεργάστηκε πολύ στενά µε τον έτερο Ελληνοαµερικανό πράκτορα της CIA Τζον Κυριάκου, ο οποίος επίσης υπηρέτησε στην Αθήνα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Αντισυµβατικός σε ό,τι είχε να κάνει µε το ντύσιµο και την εµφάνισή του, προτιµούσε να οδηγεί µοτοσυκλέτα και όχι κάποιο από τα θωρακισµένα αυτοκίνητα της πρεσβείας. Με αυτή συµµετείχε σε παρακολουθήσεις ξένων πρακτόρων ή Αράβων που πήγαιναν στην πρεσβεία για να δηλώσουν ότι είχαν διάφορες πληροφορίες για θέµατα τροµοκρατίας. Ηταν εκείνος που φέρεται να αντιλήφθηκε στα τέλη του 1999 µια οµάδα Ιρανών σε αυτοκίνητο, η οποία επιχείρησε να παρακολουθήσει τη µεταφορά ενός υπόπτου από τη Μέση Ανατολή από «συναδέλφους» του σε αποµονωµένη περιοχή της Αθήνας. Ο Basil τους αποµάκρυνε παρενοχλώντας τους µε τη µηχανή, αφού ανάµεσα σε αυτά που τον διακρίνουν είναι και η εκπληκτική αίσθηση ακρίβειας σε παράτολµες µανούβρες.
«ΔΙΚΤΥ»
Ο ρόλος του στην περίφηµη επιχείρηση «∆ίκτυ» αποδείχτηκε καθοριστικός, όταν έναν χρόνο πριν από τους Ολυµπιακούς Αγώνες έγινε µυστική επιδροµή στην πρεσβεία του Ιράκ. Αµερικανοί και Ελληνες πράκτορες της ΕΥΠ αποµάκρυναν µεγάλες ποσότητες εκρηκτικών ειδών και υλών, υπό την καθοδήγηση του «αόρατου» µέχρι σήµερα πρώην στελέχους της CIA, που, όπως αποκαλύφθηκε από τη δικογραφία, ήταν η «σκιά» του Κώστα Καραµανλή και άλλων εκατό αξιωµατούχων.
Στην Ελλάδα ο William B. εµφανίσθηκε για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014, στην Ολυµπο της Καρπάθου, όπου παραβρέθηκε στην επιµνηµόσυνη δέηση του καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή του από την πλευρά της γυναίκας του. «Τρόµαξα να τον γνωρίσω», µας είπε ένας από τους πολλούς φίλους του, που δεν επιθυµούσε να δηµοσιοποιηθεί το όνοµά του. «Είχε µακριά µούσια και δεν θύµιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα. Είναι απίστευτο πώς αυτός ο άνθρωπος µεταµορφωνόταν ώστε να µην τον αναγνωρίζουµε ακόµη κι εµείς που τον ξέρουµε χρόνια», συνέχισε ο ίδιος.
Αµέσως µετά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο William G. Basil έφυγε για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπου ασχολείται µε τη σύνταξη εκθέσεων και εκτιµήσεων για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, την τροµοκρατία και την ασφάλεια. Ολες αυτές καταλήγουν στα κεντρικά της CIA και της NSA, στο Λάνγκλεϊ και το Μέριλαντ, αντίστοιχα.
Εκτός κάδρου ο Αλεξ Ρόντος
Οταν ο ανακριτής ∆. Φούκας ανέλαβε την υπόθεση των υποκλοπών, το 2012, πήρε στα χέρια του έναν άδειο φάκελο και µια ποινική δίωξη κατά αγνώστων. Τώρα, η δικογραφία αυτή αριθµεί εκατοντάδες σελίδες, µε αποκαλυπτικές καταθέσεις, στοιχεία από τηλεφωνικές άρσεις απορρήτου και έγγραφα της ΕΥΠ, που δείχνουν πως οι υποκλοπές έγιναν από συγκεκριµένα πρόσωπα, ενώ υπήρχε και σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, στο οποίο περιλαµβανόταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Κώστα Καραµανλή. Εκτός από τον Basil, έτερος πρωταγωνιστής στην ανακριτική έρευνα για το σχέδιο «Πυθία» θεωρήθηκε ο διπλωµάτης και πρώην στενός συνεργάτης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος (φωτ.).
Ο τελευταίος κλήθηκε ως µάρτυρας µετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για δεκάδες πρόσωπα, διαδικασία που έδειξε ότι επιχειρηµατικά λόµπι επεδίωκαν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού προς εξυπηρέτηση συµφερόντων τους. Από τον Απρίλιο του 2013 και για τουλάχιστον έξι µήνες οι τηλεφωνικές συνοµιλίες του διπλωµάτη βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, µε κάποιες από αυτές να αποκαλύπτουν σηµαντικά στοιχεία. Βάσει των καταγραφών, ο Αλεξ Ρόντος φερόταν να είναι γνώστης πληροφοριών για το σχέδιο «Πυθία», αλλά και για τις προσπάθειες µαταίωσης της συµφωνίας για τον αγωγό South Stream από ξένα κέντρα. Οι συνοµιλητές του κλήθηκαν να καταθέσουν ως µάρτυρες, γιατί από όσα καταγράφηκαν προέκυψε ότι δύο πολιτικοί γνώριζαν για την ανοχή ξένης χώρας απέναντι σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ελλάδας. Ενέργειες οι οποίες υποκινούνταν από επιχειρηµατίες µε δραστηριότητα σε κράτος της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι φέρεται να είχαν επιστρατεύσει και πρώην πράκτορες µυστικής υπηρεσίας µε σκοπό τη µαταίωση του πρότζεκτ για τον αγωγό. Ο Αλεξ Ρόντος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ανακριτή, απάντησε πως τέτοια σενάρια ακούγονταν τότε, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι κατά την εκτίµησή του δεν είχαν βάση. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, άλλωστε, δεν προέκυψε κάποια αξιόποινη πράξη για αυτόν.