Τρεις στο "μάτι" για μίζα στα εξοπλιστικά
<p>Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι δικαστικές έρευνες για τουλάχιστον τρεις γνωστούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στον χώρο των εξοπλισμών, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις για το αμέσως επόμενο χρον
Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι δικαστικές έρευνες για τουλάχιστον τρεις γνωστούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται για χρόνια στον χώρο των εξοπλισμών, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για πασίγνωστα ονόματα που συνδέονται με παραγγελίες του υπουργείου Αμυνας - για την ακρίβεια τα Leopard και τα ελικόπτερα Eurocopter. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι Αρχές έχουν αποστείλει σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 80 αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων, που θεωρούνται αποδέκτες «μαύρων» χρημάτων από μεγάλες εταιρείες κατασκευής όπλων.
Εκτός, όμως, από τους επιχειρηματίες, οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί και στο άνοιγμα του λογαριασμού του επιχειρηματία Γιώργου Κανδαλέπα, κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου. Οπως έχει πιστοποιηθεί τα χρήματα που βρέθηκαν στον λογαριασμό της κ. Ρούλας Κουράκου στην HSBC, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (1,7 εκατ. δολάρια), προήλθαν από λογαριασμό που ανήκει στον κουμπάρο του ζεύγους. Ενώ, όμως, η κ. Κουράκου έχει συναινέσει στο άνοιγμα του λογαριασμού της, εν τούτοις δεν έχει συμβεί το ίδιο και με την περίπτωση του κ. Κανδαλέπα. Οι ανακριτικές Αρχές έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής δύο αιτήματα (το πρώτο απορρίφθηκε) στις εισαγγελικές Αρχές της Ελβετίας για το άνοιγμα του λογαριασμού του, αλλά πηγές από την Εισαγγελία της Βέρνης αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας προσπαθεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε ενέργεια των ελληνικών Αρχών, με νομικές μάχες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η λίστα της HSBC (ή αλλιώς λίστα Λαγκάρντ) είναι προϊόν υποκλοπής.
Σε κάθε περίπτωση, οι ανακριτικές Αρχές αναμένουν μέσα στους επόμενους μήνες να έχουν στοιχεία για τους 80 λογαριασμούς σε ελβετικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που εκτιμάται ότι ανήκουν σε επιχειρηματίες και αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, προ εβδομάδων ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής άκουσε χρηματιστή να ομολογεί ότι, εκτός από τη μίζα για τα εξοπλιστικά και την προμήθεια των ελικοπτέρων Eurocopter, για την οποία κατηγορείτο, υπάρχει και άλλη μία 15 εκατ. ευρώ, η οποία διακινήθηκε μέσω γνωστής τράπεζας, με έδρα σε φορολογικούς «παραδείσους». Παράλληλα, ο κ. Μαλλής περιμένει από το υπουργείο Αμυνας την αποτίμηση της ζημίας για τα ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ εκκρεμούν και τα αποτελέσματα για το άνοιγμα λογαριασμών. Στην υπόθεση των ελικοπτέρων εμπλέκεται πολύ γνωστός επιχειρηματίας.
Από τον ίδιο τον κ. Μαλλή ξεκίνησε και η έρευνα στις δύο γερμανικές εταιρείες Atlas και Rheinmetall, που εμπλέκονται στην προμήθεια των πυραύλων Asrad των υποβρυχίων, η οποία είχε αρχικό τίμημα 168 εκατ. ευρώ. Οπως είναι γνωστό, στελέχη της τελευταίας συναντήθηκαν με Ελληνες εισαγγελείς και ζήτησαν συμβιβασμό με την καταβολή ενός ποσού.
Το αίτημα υποβλήθηκε ήδη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν υπάρξει διευθέτηση, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να συσταθεί Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία και θα έχει τη δυνατότητα να αποτιμήσει τη ζημιά. Κατά τον ανακριτή, πάντως, η ζημία μόνο από αυτή την προμήθεια είναι 64 εκατ. ευρώ, ποσό που ταυτίζεται με τη μίζα.
ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές όσον αφορά τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο έχουν στα χέρια τους: α) επωνυμίες offshore εταιρειών που διαθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα και β) λογαριασμούς του σε Ελβετία και Μονακό.
Τα αιτήματα για δικαστική συνδρομή αναμένεται να αποφέρουν νέα στοιχεία για μίζες εκατομμυρίων στους εξοπλισμούς, ανοίγοντας το «κουτί της Πανδώρας» και για άλλους εμπλεκομένους. Από τις άτυπες ενημερώσεις που έχουν γίνει στις εισαγγελικές Αρχές (τις υποθέσεις των εξοπλιστικών χειρίζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Ράικου και τους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου), κυρίως από τις Αρχές του Μονακό, αλλά και της Ελβετίας, εκτιμάται ότι τα ευρήματα είναι εξόχως σημαντικά.
Κάπως έτσι, το άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού εταιρείας στο Μονακό, που φέρεται ότι ανήκει σε μεγαλοεπιχειρηματία με πολυετή δράση στον χώρο των εξοπλισμών, είναι πλέον θέμα χρόνου. Δικαστικές πηγές, που γνωρίζουν τις επικείμενες εξελίξεις, κάνουν λόγο για στοιχεία άκρως αποκαλυπτικά, τα οποία θα φωτίσουν το δίκτυο των παράνομων πληρωμών σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως τα άρματα Leopard και τα ραντάρ Ericsson.
Ο άφαντος αξιωματικός και τα «κόλπα»
Οι δικαστικές Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα «κόλπα» που μηχανεύονται οι αξιωματικοί του υπουργείου Αμυνας προκειμένου να καλύψουν άλλους αξιωματικούς, οι οποίοι φέρονται να είναι αποδέκτες «μαύρων» χρημάτων. Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι όνομα αξιωματικού του υπουργείου Αμυνας, που αποδεδειγμένα (σ.σ.: τα στοιχεία του είναι σε γνώση των «Π») μετείχε στις επιτροπές που ενέκριναν την αγορά των Leopard, δεν υπάρχει στα επίσημα ντοκουμέντα του υπουργείου. Αιφνιδιαστικά, δηλαδή, ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται να μη μετείχε στις επιτροπές. Για την ακρίβεια, οι ανακριτές έχουν αποκαλύψει ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός «ψήφισε» υπέρ της προμήθειας των Leopard και είναι αποδέκτης μίζας (άνοιξαν οι λογαριασμοί του). Ομως, προ ημερών έλαβαν έναν νέο φάκελο από το υπουργείο Αμυνας με τα ονόματα των αξιωματικών που μετείχαν σε αυτές τις επιτροπές και το όνομα του συγκεκριμένου αξιωματικού... απουσίαζε. Επί της ουσίας, τώρα το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι ο εν λόγω αξιωματικός δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή.