Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οσοι έχουν επισκεφθεί το γραφείο της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. στη Λεωφόρο Συγγρού γνωρίζουν καλά τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ηπειρώτικης φιλοξενίας. Και αυτό γιατί η Αννα Ασημακοπούλου, ως βέρα Γιαννιώτισσα, φροντίζει να διαφημίζει την ιστορία, την παράδοση και τα προϊόντα της εκλογικής της περιφέρειας, προσφέροντας σε κάθε συνομιλητή της τσίπουρο της περιοχής, δικής της μάλιστα παραγωγής.

Τη συγκεκριμένη πρακτική δεν αποφεύγει ούτε όταν δέχεται στο γραφείο της εκπροσώπους φορέων και κοινωνικών τάξεων, που καταφθάνουν στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος με άγριες διαθέσεις, μεταφέροντας την οργή τους για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, η ίδια αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο πράγμα που έκανε, προφανώς για να «σπάσει τον πάγο» και να χαλαρώσει το ηλεκτρισμένο κλίμα, ήταν να τις κεράσει τσίπουρο, το οποίο οι τελευταίες δέχθηκαν ευχαρίστως.

«Το τσίπουρο που παράγω είναι το χαρακτηριστικό δώρο που κάνω σε όλους, γιατί είμαι υπερήφανη για τον τόπο μου και τα προϊόντα του», αναφέρει η κ. Ασημακοπούλου σε όσους τη ρωτούν σχετικά. Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνάντησή της με τον επίσης Ηπειρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας, έχοντας ακούσει για τα κλήματα που καλλιεργεί στα Γιάννενα, ζήτησε να του στείλει ένα μπουκάλι από το απόσταγμα της παραγωγής της για να το δοκιμάσει, ενώ σε κάθε υπουργείο λέγεται πως υπάρχει και ένα τσίπουρο δικής της... «γαλάζιας» προέλευσης.

ΚΛΗΜΑΤΑ ΑΒΕΡΩΦ

Ολα ξεκίνησαν από τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Ασημακόπουλο, πατέρα της βουλευτού της Ν.Δ., όταν το 1982 αποφάσισε να ξεκινήσει ως χόμπι την καλλιέργεια κλημάτων στην Αμπελιά Ιωαννίνων, όπου βρίσκεται και το σπίτι της οικογένειας. «Το φυτώριο το πήραμε από το οινοποιείο του Ιδρύματος Αβέρωφ, που βρίσκεται στο Μέτσοβο», αναφέρει μιλώντας στα «Π» η εκπρόσωπος της Ν.Δ., επισημαίνοντας πως η ιστορία παραγωγής κρασιού στο Μέτσοβο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ο Ευ. Αβέρωφ φύτεψε στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon και εμφιάλωνε στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί, που πήρε στη συνέχεια το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ». «Αρχικά δίναμε τα σταφύλια στο ίδρυμα. Μετά από λίγα χρόνια, βέβαια, ο πατέρας μου αποφάσισε να κρατήσει τους καρπούς για να φτιάχνει το δικό του τσίπουρο, ώστε να το χαρίζει στους συγγενείς και φίλους της οικογενείας, όπως κάνω και εγώ σήμερα», προσθέτει η ίδια, η οποία αναφέρει ότι η ποιότητά του είναι μοναδική, λόγω της ποικιλίας Cabernet Sauvignon των σταφυλιών, «αλλά και γιατί χρησιμοποιούμε όλο το σταφύλι».

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Η κ. Ασημακοπούλου θυμάται ότι από μικρή συμμετείχε στην όλη διαδικασία. «Κάθε Οκτώβρη κάναμε τον τρύγο όλη η οικογένεια. Ηταν μια γιορτή για όλους μας. Μαζεύονταν αρκετοί από τη γειτονιά μας και το χωριό, τρυγούσαμε και μετά το τέλος της εργασίας τρώγαμε σε ένα μεγάλο τραπέζι για να ξεκουραστούμε. Αυτό γίνεται ακόμη και σήμερα», αναφέρει, δείχνοντας ότι, εκτός του χαρακτήρα της πολιτικού, διαθέτει και αυτόν της αγρότισσας, που κάθε φθινόπωρο μπαίνει στο αμπέλι για να μαζέψει σταφύλια.

«Κάθε χρόνο, ακόμα και μετά την ανάληψη της θέσης της εκπροσώπου του κόμματος, παίρνει άδεια από τη... σημαία και αναχωρεί για τα Ιωάννινα, προκειμένου να ασχοληθεί με την παραγωγή του τσίπουρου, καθώς δεν επιθυμεί να χαλάσει την οικογενειακή παράδοση, που ξεκίνησε ο αείμνηστος πατέρας της», αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τη «γαλάζια» πολιτικό και τις παράλληλες γεωργικές της ασχολίες.

Τα τερτίπια του καιρού

Φέτος ο καιρός επεφύλασσε τόσο στην οικογένεια Ασημακοπούλου όσο και στους άλλους ιδιοκτήτες αμπελιών μια δυσάρεστη έκπληξη. Στις αρχές Ιουνίου, αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων, όπως το Δροσοχώρι, η Πεδινή και η Αμπελιά, βρέθηκαν στο έλεος σφοδρής χαλαζόπτωσης, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, κυρίως στις καλλιέργειες που αναπτύσσονται εκεί. «Φέτος καταστραφήκαμε εμείς και όλα τα αμπέλια στην περιοχή από τη χαλαζόπτωση. Ηταν μεγάλη στενοχώρια για όλους στο χωριό. Ετσι, για την επόμενη σοδειά ξεκινάμε πάλι από την αρχή», δηλώνει η κ. Ασημακοπούλου στα «Π». Σημειώνεται πως η αγάπη της εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος για την αμπελουργία δεν είναι τυχαία. Εκτός του πατέρα της, που της μετέδωσε το «μικρόβιο», στον Νομό Ιωαννίνων η καλλιέργεια κλημάτων και ειδικότερα των ποικιλιών που προορίζονται για οινοποίηση χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξάλλου, η σύσταση και το ανάγλυφο του εδάφους, το υψόμετρο, που φτάνει τα 600 με 700 μέτρα, και οι κλιματολογικές συνθήκες δίνουν στο φημισμένο κρασί της περιοχής πλούσιο και λεπτό άρωμα, ενώ στο τσίπουρο, απαλή και ευχάριστη γεύση.