Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ στη Γαλλία, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Ναυάρχου Bernard Rogel.

Συμφώνως με πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, η Γαλλική πλευρά έθεσε «διακριτικώς» το ζήτημα της ενοικιάσεως με μέθοδο «λήζινγκ» δύο αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου Atlantique-2, που επιχειρούν με την Αεροπορία του Γαλλικού Ναυτικού, ενώ η Ελληνική πλευρά πληροφόρησε τους Γάλλους ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επανενεργοποιήσεως των αεροσκαφών P-3B Orion ακριβώς για το σκοπό αυτό, «παγώνοντας» έτσι ουσιαστικώς το όλο θέμα.

Αναφορικώς με το άλλο θέμα ελληνογαλλικού ναυτικού ενδιαφέροντος, αυτό της «αποκτήσεως» από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMM που στο παρελθόν είχε απασχολήσει έντονα και σε υψηλότατο επίπεδο τις δύο πλευρές, συμφώνως με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε μεν στο περιθώριο των συναντήσεων των δύο αρχηγών, αλλά δεν ετέθη ως «θέμα» από καμία εκ των δύο πλευρών.

Κατά την παραμονή του στη Γαλλία ο Έλληνας Αρχηγός επισκέφτηκε και τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γαλλικού Ναυτικού (Force Maritime des Fusiliers Marins et Commandos/FORFUSCO) στη Lorient, όπου τον υποδέχτηκε ο Αρχιπλοίαρχος Olivier Coupty, διοικητής της Διοικήσεως και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες αυτής, ενώ παρακολούθησε και επίδειξη ανακαταλήψεως πλοίου από τους Γάλλους κομάντος. Κατά την παραμονή του στην Lorient, ο Ναύαρχος Αποστολάκης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των φρεγατών FREMM, την DCNS, καθώς και την φρεγάτα τύπου FREMM “Provence”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Αρχηγός, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας ο ίδιος, πρότεινε στενότερη συνεργασία των Γάλλων κομάντος του Ναυτικού με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εδρεύει στη βάση της Σούδας και εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους εκεί, προτού αυτοί και τα πλοία τους στα οποία επιβαίνουν αναπτυχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Κέρας της Αφρικής για συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις της ΕΕ εναντίον της πειρατείας. Τέλος, κατά την παραμονή του στο Παρίσι συναντήθηκε και με τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Γαλλία, Θεόδωρο Πασσά.

Λ.Σ.Μ.