Έξαρση μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού", τονίζουν ειδικοί - Πλωτά πλέγματα σε παραλίες της Εύβοιας (Βίντεο)
Ποια η αιτία των εξάρσεων;
Επέστρεψαν στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες με τους ειδικούς να τονίζουν πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν θα έπρεπε να προκαλεί πανικό
Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν δυναμικά στην ελληνικές θάλασσες, καθώς η παρουσία τους φαίνεται να αυξάνεται, με τους ειδικούς να καθησυχάζουν τους πολίτες τονίζοντας πως η εμφάνιση τους δεν θα πρέπει να προκαλεί πανικό καθώς πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο. «Οι μέδουσες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια», επισημαίνει μεταξύ άλλων η υδροβιολόγος και διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου μιλώντας στο Ertnews.
Διαβάστε: Μωβ μέδουσες: Πρόωρη εμφάνιση στις ελληνικές θάλασσες, τι πρέπει να προσέξετε
Αυξημένη παρουσία μωβ μεδουσών: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού", τονίζουν ειδικοί
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Σ/Κ από τις 5», η κα Μήλιου ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Οι μέδουσες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η άνοιξη είναι μια μαγική περίοδος για τη θάλασσα, με μεγάλη παραγωγικότητα, και μέσα σε αυτή τη φυσική διαδικασία εντάσσονται και οι εξάρσεις των μεδουσών, κυρίως στο ανοιχτό πέλαγος». Όπως εξήγησε, οι μέδουσες έχουν μικρό κύκλο ζωής, ενώ οι συγκεντρώσεις τους μεταβάλλονται γρήγορα. Για τον λόγο αυτό, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για τους λουόμενους ούτε για υπερβολικές αντιδράσεις που ενισχύουν τον φόβο.
Μωβ μέδουσες: Πλωτά φράγματα σε επιλεγμένες παραλίες στη Βόρεια Εύβοια
Όπως μετέδωσε το ertnews, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη προχωρήσει σε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, ιδιαίτερα για τις παραλίες του Βόρειου Ευβοϊκού, όπου καταγράφηκε αυξημένη παρουσία μεδουσών και το περασμένο καλοκαίρι. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τους δήμους και τα επιμελητήρια, έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων σε επιλεγμένες παραλίες. «Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση προς τους δήμους, ώστε να τοποθετηθούν πλωτά δίχτυα συνολικού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων σε επιλεγμένα σημεία», σημείωσε.
Τα πλωτά φράγματα αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά φέτος, με στόχο να περιορίσουν την είσοδο των μεδουσών σε οργανωμένες παραλίες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, απαιτούν συνεχή συντήρηση και καθαρισμό, καθώς συγκρατούν βιολογική μάζα.
Παράλληλα, ο κ. Κελαϊδίτης σημείωσε πως η παρουσία των μεδουσών δεν είναι σταθερή ούτε αφορά όλες τις παραλίες ή όλες τις ημέρες. «Οι μέδουσες μετακινούνται ανάλογα με τον κυματισμό και τα θαλάσσια ρεύματα. Μια παραλία μπορεί να επηρεάζεται τη μία ημέρα και την επόμενη να είναι απολύτως καθαρή», εξήγησε.
Επιπλέον μίλησε για ένα φαινόμενο το οποίο είναι περιοδικό -σύμφωνα με τους επιστήμονες- που συνήθως διαρκεί έως και τρία χρόνια.
Διαταράσσεται η ισορροπία λόγω υπεραλίευσης
Η Αναστασία Μήλιου ανέδειξε ως βασική αιτία των εξάρσεων την υπεραλίευση, η οποία έχει διαταράξει τη φυσική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. «Έχουμε καταστρέψει τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης της θάλασσας. Πολλά είδη ψαριών, αλλά και οι θαλάσσιες χελώνες, είναι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών. Όταν αυτοί μειώνονται λόγω υπεραλίευσης, διαταράσσεται η ισορροπία», τόνισε. Όπως επισήμανε, τόσο ο Ευβοϊκός όσο και άλλες ελληνικές θάλασσες έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από την εντατική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράνομη αλιεία.
Οι ειδικοί συνδέουν επίσης την αυξημένη παρουσία μεδουσών με την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει τη θερμοκρασία και τη δυναμική των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η κ. Μήλιου υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν περιορίστηκε σημαντικά η αλιευτική δραστηριότητα, παρατηρήθηκε σταδιακή αποκατάσταση της ισορροπίας στις ελληνικές θάλασσες. «Αν προστατεύσουμε τις θάλασσές μας και περιορίσουμε την υπεραλίευση, όχι μόνο θα μειωθούν τέτοια φαινόμενα, αλλά θα ενισχυθεί και η παραγωγικότητα της αλιείας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε κρίση», κατέληξε.
En