Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν για τον 70χρονο Έλληνα επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, ο οποίος νοσηλεύεται προληπτικά στο ΠΓΝ «Αττικόν» ύστερα από επαφή με κρούσματα χανταϊού, εξέδωσε το νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άνδρας δεν έχει βρεθεί θετικός στον ιό και δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα που να σχετίζεται με τη νόσο. Ωστόσο, για καθαρά προληπτικούς λόγους και βάσει των διεθνών υγειονομικών οδηγιών, έχει τεθεί σε απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση, με την καραντίνα να διαρκεί συνολικά 45 ημέρες.

Διαβάστε: Χανταϊός: Εντοπίστηκε κι άλλο κρούσμα από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius - Ακόμα ένα άτομο βρέθηκε "ελαφρά θετικό"

Όπως αναφέρεται, ο 70χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων Hantavirus Pulmonary Syndrome στο κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επέβαινε.

Το νοσοκομείο υπογραμμίζει ότι το μέτρο εφαρμόζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο πρόληψης και επιτήρησης, χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη ή ένδειξη ενεργού νόσου. Παράλληλα, οι γιατροί του ΠΓΝ «Αττικόν» βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για την παρακολούθηση της κατάστασης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του νοσοκομείου:

«Επιβάτης κρουαζιερόπλοιου, στο οποίο εκδηλώθηκαν κρούσματα Hantavirus Pulmonary Syndrome, για καθαρά προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς υγειονομικές οδηγίες, μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ και έχει τεθεί σε προληπτική απομόνωση και παρακολούθηση στο ΠΓΝ Αττικόν.

Ο πολίτης δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετιζόμενο με τη νόσο. Το μέτρο εφαρμόζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο επιτήρησης και πρόληψης, χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη ή ένδειξη ενεργού νόσου. Οι αρμόδιοι ιατροί του ΠΓΝ Αττικόν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούν την κατάσταση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.




Τα ξημερώματα της Δευτέρας επαναπατρίστηκε ο Έλληνας πολίτης που ήταν επιβάτης στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius με τα κρούσματα χανταϊού

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Βενιζέλου και του Σπύρου Δαρσινού, ο επαναπατρισμός του 70χρονου πραγματοποιήθηκε με ειδικές διαδικασίες βιοασφάλειας. Αρχικά μεταφέρθηκε με ολλανδικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν και από εκεί με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας, με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-27, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Η πτήση του αεροσκάφους αφίχθη στις 03:00.

Στην Ελευσίνα τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Το νοσοκομειακό όχημα αφίχθη στις 03:30. Εκεί εισήχθη σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου προβλέπεται να παραμείνει σε υποχρεωτική καραντίνα για 45 ημέρες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Τι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης που θα παραμείνει ο Έλληνας επιβάτης από το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα χανταϊού

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης αποτελούν ειδικά διαμορφωμένους νοσοκομειακούς χώρους απομόνωσης για ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται αερογενώς ή με σταγονίδια, όπως η φυματίωση και ο COVID-19. Διαθέτουν ειδικό σύστημα εξαερισμού που διατηρεί χαμηλότερη πίεση αέρα στο εσωτερικό τους σε σχέση με το περιβάλλον, ώστε ο αέρας να εισέρχεται αλλά να μη διαφεύγει χωρίς προηγουμένως να περάσει από ειδικά φίλτρα HEPA. Με τον τρόπο αυτόν αποτρέπεται η διασπορά παθογόνων μικροοργανισμών και προστατεύονται τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι υπόλοιποι ασθενείς του νοσοκομείου.

Οι ειδικοί θάλαμοι διαθέτουν επίσης προθάλαμο ασφαλείας, καθώς και αυτόνομα συστήματα κλιματισμού και φιλτραρίσματος αέρα, στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα σε περιόδους πανδημιών ή για τη νοσηλεία περιστατικών υψηλής μεταδοτικότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πολίτης είναι καλά στην υγεία του και παραμένει ασυμπτωματικός.

Κατά τη διαδικασία μεταφοράς και παραλαβής του συμμετείχαν ιατρός του ΕΚΑΒ, διασώστης-νοσηλευτής του ΕΚΑΒ, καθώς και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όσον αφορά την μεγάλη διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας, αυτή καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), καθώς βάσιμες αναφορές από τα υπουργεία Υγείας της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι η περίοδος της επώασης για τον ιό του χανταϊού μπορεί να φτάσει, ακριβώς, ακόμη και τις 45 ημέρες, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει το parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Άλλωστε, αυτή την διάρκεια της καραντίνας τεκμηρίωσαν πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Monica García, και η Maria Joao Forjaz, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας.

Μάλιστα, υπήρξαν ορισμένοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι ρώτησαν εάν θα ήταν δυνατόν να συντομευθεί η καραντίνα, με τη διενέργεια ορολογικών εξετάσεων. Η απάντηση, η οποία δόθηκε, ήταν αρνητική. Ο Joao Forjaz ανέφερε ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα, όπως ο Έλληνας ταξιδιώτης, για παράδειγμα, δεν έχουν δείκτες οι οποίοι να επιβεβαιώνουν εάν έχουν περάσει τη νόσο ή όχι. Ο μόνος τρόπος είναι η συνεχής παρακολούθηση των συμπτωμάτων.