Τους 129.000 έφθασαν οι "αιώνιοι" φοιτητές που θα διαγραφούν
Πόσοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία
Οι «αιώνιοι» φοιτητές, οι οποίοι θα διαγραφούν από τα πανεπιστήμια, ανέρχονται σε 129.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα ιδρύματα στο Υπουργείο Παιδείας.
Ο συνολικός τους αριθμός είναι 139.175, όμως με τη ρύθμιση του υπουργείου, μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους θα δοθεί σε 10.167 πανεπιστημιακούς φοιτητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου.
Συνολικά 39.283 «λιμνάζοντες» φοιτητές βρίσκονται στα ΤΕΙ της χώρας, εκ των οποίων οι 23.811 θα διαγραφούν ενώ 13.359 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δύο εξεταστικές.
Οι περισσότεροι «αιώνιοι» σπουδαστές είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (53.886 από τους οποίους οι 49.583 διαγράφονται οριστικά) και ακολουθούν το ΑΠΘ (27.347), το Οικονομικό (14.061) και το ΕΜΠ (9.064). Οι λιγότεροι λιμνάζοντες φοιτητές καταγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (91).
Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ανέφερε ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών υπάγονται μόνο εκείνοι που εισήχθησαν στις σχολές τετραετούς φοίτησης προ του 2003, στις σχολές πενταετούς φοίτησης προ του 2001 και εξαετούς προ του 1999.
Αναφερόμενος στη χρησιμότητα των διαγραφών, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «θα αποδοθεί το αληθινό φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε μας αλλά και στους αξιολογητές από τον διεθνή τομέα, που πολλές φορές αξιολογούν τα ιδρύματα χωρίς να έχουν άμεση επαφή», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, καθώς, όπως είπε, «με βάση την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να διαγραφούν πολύ περισσότεροι φοιτητές».
«Βγαίνει χθες η Αυγή με πρώτο τίτλο "διαγράφουν τη μαζική εκπαίδευση, συρρίκνωση της μαζικής δημοκρατικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επιλογή του Νομοθέτη και τη δική μας". Σήμερα μάλιστα στο πρωτοσέλιδο πάλι σε δεύτερο θέμα λέει ότι είμαι ευεργέτης των ιδιωτικών κολεγίων με αυτή μου την απόφαση. Έχω μπροστά μου την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θα συζητηθεί κι αυτή μαζί με τη δική μας τροπολογία την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί -όπως εμείς προτείνουμε- μία συμμετοχή τα τελευταία δύο χρόνια σε μία εξεταστική διαδικασία για ένα μάθημα να αρκεί, μας προτείνει να έχουν παρουσία σε εξετάσεις τεσσάρων εξαμήνων. Τεσσάρων εξαμήνων παρακαλώ. Σε 2 συνεχόμενα εξάμηνα κι εμείς λέμε ότι αρκεί και σε ένα. Και δεύτερον λένε χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν εδώ, καταργούν μία διάταξη από το νόμο του 2011 που αν καταργηθεί αντί το μέτρο να αφορά από το 2003 και πίσω, το φέρνει από το 2015 πιο εδώ. Δηλαδή επιταχύνει τη διαδικασία των διαγραφών και σε κάποιους από τους παρόντες φοιτητές».
«Είναι πολύ σοβαρό, όταν ένα έντυπο, όταν μια εφημερίδα σοβαρή η οποία εκφράζει τις απόψεις ενός κόμματος, μας κατηγορεί ότι "αυτά που κάνουμε τα κάνουμε για τα κολέγια" και προτείνουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις οι ίδιοι στη Βουλή. Νομίζω πρέπει να έχουν δώσει μία γνώμη, μια εντύπωση ή και μία πεποίθηση σε κάποιους ότι με ανεύθυνη αντιπολίτευση ετοιμάζονται δήθεν να αναλάβουν την εξουσία κι αυτή η ανεύθυνη αντιπολίτευση είναι σε βάρος των συμφερόντων του λαού» κατέληξε ο κ.Λοβέρδος.