Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη τριήμερη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του Αντιπτεράρχου Stefan Danila. 

Στη διάρκεια της επισκέψεως του Έλληνος Αρχηγού στη Ρουμανία (26-28 Αυγούστου) ο Στρατηγός Κωσταράκος έγινε δεκτός και από την νεότατη Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης της Ρουμανίας κυρία Otilia Sava (γεννηθείσα το 1975 και με λαμπρές σπουδές στις ΗΠΑ), με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.  

Σύμφωνα με πληροφορίες μας δύο από τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους Ρουμάνους συνομιλητές του ήταν αυτό της στενότερης αεροπορικής συνεργασίας μεταξύ των αεροποριών των δύο χωρών, που έχουν πλέον κοινούς τύπους αεροσκαφών, ιδιαιτέρως στο θέμα των αεροσκαφών τακτικών μεταφορικών C-27J Spartan, και σε αυτό των Ναυτικών Ακαδημιών των δύο χωρών, για συνεργασίες μεταξύ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της αντίστοιχης Ρουμανικής. 

Για το θέμα των C-27J, παρόμοια αεροσκάφη έχει η Ρουμανική ΠΑ καθώς επίσης και εξομοιωτή πτήσεως του συγκεκριμένου τύπου (που δεν διαθέτει η δική μας ΠΑ), ενώ στο θέμα της Ρουμανικής Ναυτικής Ακαδημίας, αυτή έχει τεράστια «διείσδυση» σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕ (π.χ. Erasmus κλπ). Αμφότερα τα θέματα ο Στρατηγός Κωσταράκος πρόκειται να τα προωθήσει προς τους αντίστοιχους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά αντιστοίχως, με τους οποίους βεβαίως ήταν και από πριν σε συνεργασία για τα θέματα αυτά. 

Λ.Σ.Μ.