Στην 189η επέτειο της μεγάλης μάχης στο Διρό της Μάνης, όπου οι γυναίκες των Μανιατών κατανίκησαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πασά, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως «Ημέρα Παλλαϊκής Άμυνας» και από φέτος καθιερώθηκε και ως «Ημέρα της Ελληνίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις» παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής επετείου ήταν και το γεγονός ότι λόγω ακριβώς του ορισμού της ως «Ημέρας της Ελληνίδας στις ΕΔ» όλα τα αγήματα, η τελετάρχης, οι υπασπιστές ήταν γυναικεία στελέχη των ΕΔ καθώς και σπουδάστριες από τις Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολής Ικάρων, Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής και της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Μία παρουσίαση και εμφάνιση που απέσπασε τα ευνοϊκότατα σχόλια του ίδιου του ΥΕΘΑ, όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με διαδοχικά twits, όπου εξήραν τα αυριανά γυναικεία ηγετικά στελέχη των ΕΔ.

Μιλώντας για τη Μάχη του Διρού και συνδέοντάς την με το σήμερα, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι «Η Ιστορία άλλωστε, ως άλλος «ομφάλιος λώρος» μας τρέφει, μας συνδέει με γεγονότα που σήμερα μπορούν να δειχθούν ως λύσεις, να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση, να μας θυμίσει ότι οι Έλληνες νικούν ακόμη και όταν αριθμητικά υστερούν ή όταν τα μόνα όπλα τους, είναι πέτρες και δρεπάνια. Να μας δείξει ότι στα δύσκολα οι Έλληνες ενωμένοι βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και νικούν.» Και πρόσθεσε: «Αλλά, παράλληλα, καμία νέα τάξη πραγμάτων δεν μπορεί στο όνομα της παγκοσμιοποίησης να υποστείλει αυτές τις πολεμικές σημαίες οι οποίες έχουν ποτιστεί με αίμα. Καμία νέα τάξη πραγμάτων δεν θα μας κάνει να παραδώσουμε την πατρίδα μας, την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.»

«Η «απειλή» δεν είναι όρος που θα πρέπει να φοβίζει. Δεν πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες. Αρκεί όμως, να είμαστε προετοιμασμένοι. Έτσι επιβάλλει η ιστορία μας, έτσι επιβάλλει η γεωγραφική και γεωστρατηγική μας θέση. Χρειάζεται άσκηση για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε, να κινηθούμε, να μην πιαστούμε ποτέ απροετοίμαστοι.» τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Καμμένος.

Ο ίδιος αναφερόμενος σε θέματα παλλαϊκής Αμύνης και Εφεδρείας σημείωσε ότι «επαναφέρουμε την Εφεδρεία στην πρώτη γραμμή των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Επαναφέρουμε την Παλλαϊκή Άμυνα ως το μέρος αντίστασης...Η αξία της Παλλαϊκής Άμυνας, της Πολιτικής Άμυνας, της Πολιτικής κινητοποίησης - ό,τι όρο και αν χρησιμοποιήσεις - είναι τεράστια και έχει ως κινητήριο δύναμη τον πολίτη.»

Λ.Σ.Μ.