Παλαγγιά: "Επιμένω ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι Ελληνικός"
"Γίνεται πολιτική εκμετάλλευση λόγω Μακεδονίας"
Απαντήσεις έδωσε σήμερα το πρωί η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας κ. Όλγα Παλαγγιά για την κριτική που έχει δεχθεί σχετικά με την άποψη της για την ανακάλυψη του Τύμβου Καστά αλλά και το πώς διαχειρίστηκε η κ. Περιστέρη την επικοινωνία της.
«Εγώ εξέφρασα καθαρά την επιστημονική μου άποψη. Δεν έκανα κριτική στην κυρία Περιστέρη. Η άποψη μου είναι το μνημείο στην Αμφίπολη είναι Ηρώο ή Πολυάνδρειο. Το έκαναν ως μνημείο για την Μάχη των Φιλίππων. Επίσης το στην Αμφίπολη δεν υπάρχουν θύρες. Οι Μακεδονικοί τάφοι είχαν θύρες. Εδώ το μνημείο είναι ανοικτό και επισκέψιμο».
Στην ερώτηση γιατί υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις για την άποψη της είπε: «Η λέξη Ρωμαϊκό ενοχλεί. Εγώ δεν είπα ότι το μνημείο δεν είναι ελληνικό. Μίλησα για το ποιος χρηματοδότησε για να γίνει. Έλληνες το έκαναν. Έλληνες αρχιτέκτονες και Έλληνες τεχνίτες. Απλά η περιοχή της Μακεδονίας είναι ευαίσθητη για μας. Στην Πελοπόννησο υπάρχει μία ανακάλυψη που είναι μεγαλύτερη της Αμφίπολης. Το παλάτι του Μενελάου. Το ξέρει κανείς; Εκεί η επιστημονική ομάδα ασχολείται με την δουλειά και δεν έχει καλέσει πολιτικούς".
Ποιος είναι μέσα στο ταφικό μνημείο
Η κ. Παλαγγιά επανέλαβε ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικού τύπου και ότι δεν χτίστηκε τον 4ο αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι του 1ου αιώνα π.Χ. Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους είπε η κ. Παλαγγιά σημειώνοντας πως όσα χρήματα υπήρχαν από την εκστρατεία είχαν φαγωθεί, δεν νομίζω ότι είχαν τη δυνατότητα μετά από χρόνια μαχών και πολέμων Έλληνες τον πρώτο αιώνα π.Χ. να κατασκευάσουν ένα τέτοιο μνημείο.
Το μνημείο είναι στα χρόνια του Αυγούστου
Λέω ότι θυμίζουν το μαυσωλείο του Αυγούστου, ακόμη και οι Σφίγγες υπήρχαν στη σφραγίδα του Αυγούστου. Οι Ρωμαίοι είχαν την τάση να αντιγράφουν τα ελληνικά μνημεία. Πολύ πιθανό ο Αύγουστος έκανε πρώτα το μνημείο αυτό και στη συνέχεια περίπου 15 χρόνια μετά έφτιαξε το μαυσωλείο στη Ρώμη.
Η κ. Παλαγγιά επέμεινε στην άποψη ότι ίσως πρόκειται για ένα μνημείο που χτίστηκε μετά τη μάχη των Φιλίππων λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ηρώο πεσόντων.
’λλωστε πιστεύω ότι στην Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένας ο νεκρός, αλλά περισσότεροι. Πιστεύω ότι χτίστηκε ως ηρώο για τη μάχη των Φιλίππων είπε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το γεγονός ότι δεν έχει θυρόφυλλα δείχνει ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, αντίθετα όλοι οι μακεδονικοί τάφοι ήταν σφραγισμένοι. Για τον λόγο αυτό λέω ότι είναι μεταγενέστερο και όχι μακεδονικού τύπου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για Αμφίπολη