Ένα ψηφιακό στρατηγείο στη μάχη με το μποτιλιάρισμα στην Αθήνα: Το μεγάλο τεστ για το Traffic Commander και την ομάδα Κόμβος έρχεται με το πρώτο κουδούνι
Τα δεδομένα
24 πηγές δεδομένων, 10 drones και 138 αστυνομικοί απέναντι στο κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας – Τι λέει στα "Παραπολιτικά" ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης
Το πρώτο πραγματικά μεγάλο crash test για το νέο «ψηφιακό μυαλό» της Τροχαίας βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά. Με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή της Αθήνας στους κανονικούς ρυθμούς της, δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μετακινήσεις θα προστεθούν καθημερινά σε ένα οδικό δίκτυο που ήδη δοκιμάζει τα όριά του. Απέναντι στο γνώριμο σκηνικό των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων, των ουρών χιλιομέτρων και των έκτακτων περιστατικών, που μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να «παγώσουν» έναν ολόκληρο οδικό άξονα, η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει πλέον το Traffic Commander και την Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης, την ΚΟΜΒΟΣ.
Νέο μοντέλο διαχείρισης κυκλοφορίας
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της κυκλοφορίας: Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα επιχειρησιακό κέντρο, αξιολογούνται και μετατρέπονται σε εντολές προς τις δυνάμεις που βρίσκονται στον δρόμο. Κάμερες, drones και δικυκλιστές της Τροχαίας συνθέτουν ένα πλέγμα επιτήρησης και άμεσης επέμβασης, με βασικό ζητούμενο να περιοριστεί ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που εμφανίζεται ένα πρόβλημα μέχρι τη στιγμή που αντιμετωπίζεται.
«Το Traffic Commander είναι το ψηφιακό μυαλό της Τροχαίας, ενώ η ΚΟΜΒΟΣ είναι οι βραχίονες στο πεδίο, η άμεση παρέμβαση οδικής συμμόρφωσης», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης, περιγράφοντας τη φιλοσοφία του νέου εγχειρήματος. Οπως επισημαίνει, η δημιουργία μιας τέτοιας δομής αποτελούσε εδώ και χρόνια ζητούμενο για την πρωτεύουσα. «Έλειπε καιρό μια τέτοια δομή. Ενα κέντρο παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Η αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την κυκλοφορία. Είναι αυτά τα οποία προκαλούν ένα 15% με 20% της επιβάρυνσης στο οδικό δίκτυο».
Πού χτυπά η καρδιά του συστήματος
Η καρδιά του συστήματος χτυπά στον εκσυγχρονισμένο Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας της ΓΑΔΑ. Εκεί καταλήγουν δεδομένα από 24 διαφορετικές πηγές, δημιουργώντας μία κατά το δυνατόν ενιαία εικόνα για όσα συμβαίνουν στους δρόμους του Λεκανοπεδίου.
Κάμερες κυκλοφορίας, πληροφορίες για έργα, τροχαία ατυχήματα, ακινητοποιημένα οχήματα και άλλες διαταραχές της κυκλοφορίας μπαίνουν πλέον στην ίδια επιχειρησιακή «εξίσωση». Παράλληλα, 10 drones μπορούν να δίνουν ε½ικόνα από ψηλά, ενώ περισσότεροι από 138 αστυνομικούς της ΚΟΜΒΟΣ προβλέπεται να βρίσκονται τόσο στο επιχειρησιακό κέντρο όσο και στους δρόμους. Με την πλήρη επιστροφή της πρωτεύουσας στους κανονικούς ρυθμούς της, το σύστημα εκτιμάται ότι θα κληθεί να διαχειρίζεται περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα ημερησίως. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει θέσει ως στόχο ένα κέρδος χρόνου της τάξης του 25%-30% στην κίνηση των οχημάτων. Το κατά πόσο αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των οδηγών θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα.
Η πραγματική δοκιμασία θα είναι ο Σεπτέμβριος
Η πραγματική δοκιμασία δεν ήταν το καλοκαίρι, όταν το Traffic Commander τέθηκε πιλοτικά σε λειτουργία. Θα είναι ο Σεπτέμβριος. «Είναι σαφές πως το μεγάλο τεστ θα δοθεί με το άνοιγμα των σχολείων σε λίγες ημέρες», τονίζει στα «Π» ο κ. Κωνσταντινίδης. Ο συγκοινωνιολόγος πηγαίνει τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας το ζήτημα της κυκλοφορίας γύρω από τα ίδια τα σχολικά συγκροτήματα. «Θα ήταν ευχής έργο να αποκτήσουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα μία πρότυπη μορφή και λειτουργία, να περικλείονται από ζώνες υψηλής οδικής ασφάλειας, να υπάρχει συγκεκριμένη διαχείριση στάθμευσης», αναφέρει.
Παρά τη θετική αποτίμηση του νέου εγχειρήματος, ο Σταύρος Κωνσταντινίδης επισημαίνει ότι η τεχνολογική αναβάθμιση της διαχείρισης της κυκλοφορίας πρέπει να έχει συνέχεια. «Σε κάθε περίπτωση, απέχουμε αρκετά ακόμη από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε τα “έξυπνα φανάρια”, τα οποία ρυθμίζουν αυτόματα την κυκλοφορία αναλόγως της κίνησης», σημειώνει. Σε μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις η διαχείριση της κυκλοφορίας αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύστημα, στο οποίο συνδέονται η παρακολούθηση των δρόμων, η φωτεινή σηματοδότηση, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η άμεση επέμβαση σε έκτακτα περιστατικά. Αυτό είναι και το επόμενο στοίχημα για την Αθήνα.
Απαιτείται συνδυασμός παρεμβάσεων
Οι συγκοινωνιολόγοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι απαιτείται συνδυασμός παρεμβάσεων: αλλαγές σε προβληματικούς κόμβους, εκσυγχρονισμός της φωτεινής σηματοδότησης, καλύτερη διαχείριση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, πολιτικές για τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης του Ι.Χ. και, κυρίως, ισχυρότερα και πιο αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η πρόταση
Ο κ. Κωνσταντινίδης βάζει στο τραπέζι και μια περισσότερο θεσμική πρόταση: στενότερη και μόνιμη συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών για το κυκλοφοριακό. «Πολλές φορές στο παρελθόν έχω αναφερθεί στην ανάγκη να εγκύψουμε πάνω από το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Θα ήταν μια πρωτότυπη ιδέα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Μεταφορών να προχωρούσαν στη συνδιαμόρφωση κι άλλων τέτοιων δομών. Ακόμα και με μια παρουσία υφυπουργού αρμόδιου για τα θέματα του κυκλοφοριακού», επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»
En