ΟΗΕ: Οξύ το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα
<p>Ξεπέρασαν τους 70000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. </p>
Περισσότεροι 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει φέτος στην Ελλάδα, σε μια χώρα της οποίας το σύστημα ασύλου έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και μέσω της οποίας γίνονται κυρίως οι μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη επισημαίνει ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αυστριακός Φόλκερ Τιουρκ.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ αναφέρει ότι σε πολλούς δεν είναι σαφές το τι συμβαίνει και ότι πρόκειται να έλθουν ακόμη πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη, γιατί οι αρχικές αιτίες δεν έχουν εξαλειφθεί και η Διεθνής Κοινότητα δεν έχει προς το παρόν λύσεις.
Διευκρινίζει ότι οι πρόσφυγες που καταφεύγουν στην Ελλάδα προέρχονται κατά 85% από τη Συρία, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, δηλαδή από εμπόλεμες περιοχές και άρα πρόκειται για κύματα προσφύγων και όχι μεταναστών - των αποκαλούμενων οικονομικών μεταναστών - και αυτή η τάση συνεχίζεται.
Για παράδειγμα, όπως προσθέτει, στην περίπτωση της Συρίας, παρατηρείται ότι τώρα φεύγουν για την Ευρώπη άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και έως τώρα περίμεναν σε μια γειτονική χώρα, όπου στο μεταξύ ζουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι, αλλά επειδή δεν υπάρχει προοπτική τερματισμού της διένεξης αναχωρούν για την Ευρώπη.
Ο Τιουρκ θεωρεί ως εξαιρετικά απογοητευτική την ανέγερση φράχτη από την Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία και τονίζει πως η Ύπατη Αρμοστεία ζητεί αντ΄αυτού να υπάρξουν δεσμευτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρωπαική Ενωση για να ελαφρυνθούν χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορά της, όπως η Ελλάδα.
Κατά την άποψή του, δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι, από εκείνες οι οποίες βασίζονται στην αλληλεγγύη και στην εμπιστοσύνη, που αποτελούν θεμελιώδεις ευρωπαικές αξίες, ενώ ταυτόχρονα με τη συζήτηση των ποσοστώσεων θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα ασύλου σε πανευρωπαικό επίπεδο, που χρειάζεται δημιουργικές λύσεις.
Ο αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θεωρεί ότι η πολεμική δεν έχει καμία θέση στο θέμα του ασύλου και πως λύσεις βρίσκονται μόνο με νηφάλια θεώρηση, καθώς, όπως σημειώνει, σύμφωνα με τον Φρόιντ, η φωνή της λογικής είναι χαμηλών τόνων.