Θησαυροί στο βυθό των Αντικυθήρων!
Ο αρχαιολόγος - δύτης Λάζαρος Κολώνας μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τα Αντικύθηρα και τον Κουστώ
Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μυστικά αιώνων φαίνεται πως υπάρχουν όχι μόνο στην ελληνική γη, αλλά και στον ελληνικό βυθό. Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, 114 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψή του από σφουγγαράδες της περιοχής, συνεχίζει να συναρπάζει και να μην έχει αποκαλύψει ό,τι έχει μείνει κρυμμένο μέσα στη θάλασσα από τον 1ο προ Χριστού αιώνα. Η πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται στον βυθό, με ειδική τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ, φαίνεται πως θα φέρει στο φως νέα, σπουδαία ευρήματα, για τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού τηρεί προς το παρόν σιγήν ιχθύος.
ΕΡΕΥΝΑ.
Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται στο περίφημο ναυάγιο. Το 1976 η έλευση στην Ελλάδα του ξακουστού δύτη Ζακ-Υβ Κουστώ κινητοποίησε μία ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων-δυτών να τον συνοδεύσουν στον βυθό, με στόχο το γύρισμα μίας ταινίας για την ανάδειξη του πλούτου του ναυαγίου.
Ο κ. Λάζαρος Κολώνας ήταν ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ομάδας που κατέβηκε 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μαζί με τον Γάλλο ωκεανογράφο. Λίγα χρόνια πριν είχε εκπαιδευτεί στις καταδύσεις με στόχο να κατέβει στον βυθό της αρχαίας Σάμης στην Κεφαλλονιά, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Η τεχνογνωσία που απέκτησε, ωστόσο, δεν πήγε χαμένη. Το υπουργείο Πολιτισμού τον έστειλε ως επόπτη των καταδύσεων με διπλό ρόλο. Αυτόν του δύτη και εκείνο του αρχαιολόγου.
«Ημουν από τους πρώτους που συναντήσαμε τον Κουστώ. Ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 1976 με τα μέσα της εποχής», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Λάζαρος Κολώνας, που αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα μυστικά από όσα είδε στον βυθό.
«Επόπτευα τις έρευνες που κράτησαν μήνες. Κατέβηκα πολλές φορές στον βυθό. Πάνω από έξι-επτά. Ανάμεσα στα σπουδαία ευρήματα που βρήκαμε ήταν τα δύο χάλκινα αγαλματίδια. Ο μικρός έφηβος των Αντικυθήρων και ο πυγμάχος. Αυτά, ωστόσο, δεν ήταν τα μόνα. Βρήκαμε μεγάλα κομμάτια από γλυπτά, αγγεία, τα οποία πολλές φορές αναγκαζόμασταν να τα ανεβάσουμε με ελεύθερη κατάδυση», περιγράφει αναλυτικά.
ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ.
Τα μέσα της εποχής δεν ήταν αρκετά ώστε να έρθει στην επιφάνεια ολόκληρος ο πλούτος που είχε μείνει για 21 αιώνες στον βυθό. Ο κύριος Κολώνας είναι βέβαιος πως με τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται στις καταδύσεις οι αρχαιολόγοι θα βρουν πολύ σπουδαία ευρήματα, που θα επιβεβαιώσουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν ήταν καθόλου τυχαίο: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαία στον βυθό. Εχει θησαυρούς.Τότε κατεβαίναμε με ζευγάρια και δεν μπορούσαμε να μείνουμε πάνω από 15 λεπτά. Βρέθηκαν πολύ σημαντικά ευρήματα. Βρήκαμε και χρυσά, αλλά το μείζον δεν είναι τα χρυσά. Μιλάμε για μοναδικά έργα Τέχνης και ένα τεράστιο πλοίο. Μπορεί να βρουν πολύ σημαντικά αντικείμενα στον βυθό. Εμείς τότε είχαμε βρει πήλινα αγγεία, πινάκια, γυάλινα, χάλκινα και μαρμάρινα κομμάτια, αλλά και μία χάλκινη περικεφαλαία».
Τα ευρήματα αυτά καταγράφηκαν αναλυτικά στο υπηρεσιακό ημερολόγιο και έγιναν πλήρεις αναπαραστάσεις όσων υπήρχαν στον βυθό. Ο έμπειρος αρχαιολόγος δεν αποκλείει καθόλου να βρεθούν στον βυθό νέα σημαντικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας. «Εκεί κάτω υπάρχουν έργα Τέχνης, ογκώδη, που αποσπάστηκαν από διάφορα μέρη. Για παράδειγμα, υπήρχε ένα άλογο που κόπηκε το σκοινί όταν ανέβαζαν στην επιφάνεια, το 1900. Το υπουργείο σωστά δεν ανακοινώνει τι υπάρχει εκεί κάτω, γιατί ο χώρος είναι αφύλακτος. Εντοπίσαμε ένα χέρι κομμένο, το οποίο ήταν μέσα στον βυθό και ήταν σαν να φτιάχτηκε χτες. Και το σύνολο των έργων Τέχνης που υπάρχει εκεί στον βυθό το κάνουν μοναδικό. Αυτό το ναυάγιο έχει μεγάλη αξία».
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.
Το σημαντικότερο εύρημα του ναυαγίου δεν είναι άλλο από τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό. Κατά κοινή ομολογία των ειδικών, πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή που έχει βρεθεί. Ο μηχανισμός με τα γρανάζια είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός και ψηφιακός υπολογιστής, σχεδιασμένος για να υπολογίζει και να απεικονίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, τις εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης, τις φάσεις της Σελήνης.
«Ο μηχανισμός αποδεικνύει πως οι αρχαίοι είχαν τεχνογνωσία πολύ σημαντική», λέει ο αρχαιολόγος-δύτης που αναλύει το μυστηριώδες πλοίο και την πορεία του, λέγοντας πως είναι πολύ πιθανόν να ξεκίνησε από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, να πέρασε από την Κω και τη Ρόδο και να κατευθυνόταν στη Ρώμη, έχοντας συλλέξει ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία προορίζονταν να διακοσμήσουν ρωμαϊκές επαύλεις και δημόσια κτίρια της νέας αυτοκρατορίας.
Συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού
Την Τετάρτη, η αποστολή της κατάδυσης με το σκάφανδρο Exosuit στα Αντικύθηρα ολοκληρώθηκε επισήμως, αφού νωρίτερα, εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατούσε, η ομάδα των δυτών δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει με ασφάλεια, για να κατέλθει με τη βοήθεια ενός γερανού από το πλοίο-πλατφόρμα που το μεταφέρει. Συνολικά οι «πιλότοι», όπως ονομάζονται, πραγματοποίησαν τρεις καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου, συνολικής διάρκειας 5 ωρών.
Να σημειωθεί ότι το ΠΝ είχε στείλει στις ΗΠΑ για εκπαίδευση δύο μόνιμα στελέχη του, τον κελευστή (δύτης - ΥΚΤ) Ιωάννη Κοντσαλάκη και τον κελευστή (δύτης) Φώτη Λαζάρου. Οι δύο αυτοί δύτες ακολούθως συμμετείχαν στις καταδύσεις μαζί με έναν Αμερικανό και έναν Ελληνα αρχαιολόγο-αυτοδύτη. Διατέθηκε επίσης το φραγματοθετικό πλοίο «ΘΕΤΙΣ» με το πλήρωμα και τα καύσιμά του για όλο αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», έχει εντοπιστεί επακριβώς το σημείο του ναυαγίου, καθώς επίσης δύο άγκυρες, ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ανεξάρτητο από οποιοδήποτε άγαλμα, καθώς και μία συγκέντρωση αμφορέων σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το ναυάγιο