Το αδιαχώρητο από μετανάστες στα ελληνικά νησιά
<p>Η "γύμνια" του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που σκίασε το φετινό καλοκαίρι στα νησιά.<br /> Τα προβλήματα που παρατηρούνται στα λιμάνια</p>
Το αδιαχώρητο και κάτι από απάνθρωπες συνθήκες εξακολουθούν να στοιβάζονται στα λιμάνια των ελληνικών νησιών, Μυτιλήνης, Κως, Καλύμνου, χιλιάδες προσφύγων που καθημερινά καταφθάνουν από τη Συρία. Χωρίς καμία κρατική μέριμνα και με τις τοπικές κοινωνίες να φτάνουν στα όριά του η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τις αστυνομικές δυνάμεις να μην μπορούν να ελέγξουν πια την έκρυθμη κατάσταση.
Ο Πειραιάς γεμίζει καθημερινά με νέους μετανάστες που μεταφέροντα από τα νησιά, με προορισμό την Θεσσαλονίκη ή τα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια προκειμένου να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Τώρα και το λιμάνι της Καβάλας γίνεται ο νέος προορισμός τους καθώς είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών, αφού η ομαλοποίηση της κατάστασης φαίνεται ότι θα καθυστερήσει πολύ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες, με τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» που βρίσκονται στο νησί να μιλούν για κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη «Διεθνή Αμνηστία» η Αστυνομία στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί από την 1η Αυγούστου, ενώ μόνο τη νύχτα της 10ης-11ης Αυγούστου έφτασαν στο νησί 1.450 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ η Κως, η Χίος και άλλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, η Λέσβος έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων: περισσότερους από 93.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι σήμερα το 2015, αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τις 12.187 αφίξεις σε όλο το 2014. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.
Η «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος είναι φυσικό και επόμενο ότι θα οδηγήσει σε προβλήματα και ακραίες συμπεριφορές από τους αγανακτισμένους μετανάστες. Μετά τα μαχαιρώματα που έλαβαν χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης το βράδυ του Σαββάτου, ακολούθησε ένα ακόμη περιστατικό που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή μιας αστυνομικού. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής ομάδα 150 μεταναστών μπήκε βίαια στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μόριας, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ταυτοποίησης και βρίσκονται οι λυόμενοι οικίσκοι, εγκλώβισε και ποδοπάτησε την αστυνομικό, η οποία εκείνη τη στιγμή εκτελούσε τη βάρδια της. Η γυναίκα είχε επιφορτιστεί με την τακτοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών στους οικιστικούς. Ωστόσο, κάποιοι μετανάστες άνοιξαν την πόρτα και το πλήθος έτρεξε προς τους οικίσκους ποδοπατώντας την αστυνομικό. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί θλάσεις στον αυχένα και στο δεξί της χέρι.
Η «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις. Επίσης, ζητά να εξασφαλιστούν περισσότερα λεωφορεία για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο κέντρο κράτησης την Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, καλύτερες συνθήκες στους άτυπους καταυλισμούς και στο λιμάνι, με βασικές υπηρεσίες όπως υγειονομικές παροχές, στέγη, νερό και περισσότερες τουαλέτες και ντους, αποτελεσματική και γρήγορη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, καθώς και νέα κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, όπου φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.