Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φίλαθλος της Μπάγερν Μονάχου, τη φανέλα της οποίας είχε αγοράσει από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν πριν πάει στο Αμστερνταμ, αλλά και φανατικός... ακροατής των επιτυχιών του Ρέμου είναι ο ελληνικής καταγωγής 23χρονος Αμερικανός, στρατιώτης, Αλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), από το Ρόουζμπεγκ του Ορεγκον -ο ένας από τους τέσσερις συνολικώς που εξουδετέρωσαν έναν Μαροκινό τζιχαντιστή τρομοκράτη στην ταχεία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ-Παρίσι, την Παρασκευή 21 του μηνός.

Ο Σκαρλάτος, μαζί με άλλους δύο Αμερικανούς φίλους του, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο 23χρονος αεροπόρος Σπένσερ Στόουν και ο άλλος ο επίσης 23χρονος και επί πτυχίω φοιτητής Αντονι Σάντλερ, καθώς και τον 62χρονο Βρετανό Κρις Νόρμαν τιμήθηκαν το πρωί της 24ης του μηνός στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής. Πρόκειται για την υψηλότερη ηθική αμοιβή της Γαλλίας για πράξεις θάρρους, που έλαβαν για την ενέργειά τους να εξουδετερώσουν τον 26χρονο Ayoub el-Qahzzani, ο οποίος ζούσε στην Ισπανία και ήταν οπλισμένος με ένα ΑΚ-47 Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες με 250 βολίδες, ένα πιστόλι των 9 mm, επίσης με γεμιστήρες, και έναν «κόφτη», προτού προχωρήσει σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια μέσα στην ταχεία TGV της Thalys 9364, ενώ εκινείτο σε γαλλικό έδαφος, κοντά στο Αράς, όπως σημείωσε ο ίδιος ο πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μετάλλιο της Λεγεώνος της Τιμής θεσπίστηκε το 1802 από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, προκειμένου να τιμήσει με αυτό πράξεις ανδρείας. Αλλοι δύο Γάλλοι πολίτες που συνέβαλαν στη σύλληψη του Μαροκινού θα τιμηθούν με το ίδιο μετάλλιο σε στιγμή που θα καθοριστεί στο μέλλον.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

 Ο Ελληνοαμερικανός Αλέξανδρος Σκαρλάτος, ο οποίος είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του Ορεγκον και πιο συγκεκριμένα της Ομάδος Μάχης της 41ης Ταξιαρχίας Πεζικού (41st Infantry Brigade Combat Team), βρισκόταν σε άδεια, καθώς μόλις είχε επιστρέψει, τον Ιούλιο, από μια εννεάμηνης διάρκειας «ανάπτυξη» της μονάδος του («Tour of Duty») στο Αφγανιστάν.

Οπως προδίδει και το όνομά του, είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς η οικογένεια Σκαρλάτου έχει ρίζες που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο. Ο πατέρας του, Εμμανουήλ Σκαρλάτος, είναι 64 ετών και έφτασε στις ΗΠΑ με τους γονείς του από την Ελλάδα όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Η οικογένεια συμπληρώνεται από τη μητέρα Κάρεν και τον άλλον αδελφό του, Σόλωνα. Αμέσως μετά το περιστατικό, οι γονείς του Αλεκ ενημερώθηκαν από τον ίδιο τηλεφωνικώς. Οι Σκαρλάτος, Στόουν και Σάντλερ είναι παιδικοί φίλοι, με τόσο στενή σχέση ώστε είναι «σαν αδέλφια», όπως τόνισε ο πατέρας του Σκαρλάτου σε δηλώσεις του στον Τύπο, ενώ ο Σόλων Σκαρλάτος σημείωσε ότι «η ύπαρξη στο συγκεκριμένο βαγόνι του τρένου, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δύο ατόμων με στρατιωτική εκπαίδευση και φίλων που συνεννοούνται με κλειστά τα μάτια και ενός τρίτου φίλου τους, ο οποίος και αυτός είχε την ίδια θέληση με τους προηγούμενους, αποτελεί ασφαλώς μια ευτυχή συγκυρία, που απέτρεψε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

 Τόσο ο πατέρας όσο και ο αδελφός Σκαρλάτος τόνισαν ότι ο Αλεκ τούς έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ηρωισμό που επέδειξε ο Στόουν, ο οποίος μετά από προτροπή του Σκαρλάτου αντέδρασε αστραπιαίως και κινήθηκε εναντίον του τρομοκράτη χωρίς δισταγμό, ακολουθούμενος από τον Σκαρλάτο και μετά από τον Σάντλερ. Οπως εξήγησε αργότερα, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς στον στενό χώρο του διαδρόμου του βαγονιού μπορούσε να κινηθεί μόνο ένα άτομο και αυτός ήταν ο Στόουν, ο οποίος ήταν πιο κοντά στον τρομοκράτη, είναι πιο σωματώδης από όλους, ενώ γνωρίζει και πολεμικές τέχνες.

Να τον καλέσουμε και στην πατρίδα

Ο Μαροκινός τρομοκράτης πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις επιβάτες, ενώ μετά, γυρνώντας προς τον Σκαρλάτο, πυροβόλησε, αλλά το όπλο του έπαθε εμπλοκή, με αποτέλεσμα να προλάβει ο τελευταίος να πέσει επάνω του και να τον εξουδετερώσει. Πάνω στην πάλη που ακολούθησε, τραυμάτισε με κοπίδι και τον Στόουν στο κεφάλι, στον σβέρκο και στο αριστερό χέρι, τον αντίχειρα του οποίου σχεδόν έκοψε.

Μετά την εξουδετέρωση του Μαροκινού τρομοκράτη, ο οποίος δέθηκε χειροπόδαρα, ενώ ήταν αναίσθητος από το ξύλο, με… γραβάτες, ο Στόουν -ο οποίος είναι εκπαιδευμένος νοσηλευτής της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) και υπηρετεί στις Αζόρες, δηλαδή είναι εκπαιδευμένος στην πτώση με αλεξίπτωτο και στην παροχή πρώτων βοηθειών μάχης-, αν και χτυπημένος ο ίδιος, πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματισμένο Γάλλο επιβάτη, μέχρις ότου σταθεροποίησε την κατάστασή του, και μετά ασχολήθηκε με τον… εαυτό του.

Μήπως θα έπρεπε είτε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης είτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ΓΕΣ είτε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό να προτείνουν στον ηρωικό Αμερικανό ελληνικής καταγωγής και στην οικογένειά του μία εβδομάδα διακοπών στην πατρίδα του πατέρα του, για να συνεχίσει τις... βιαίως διακοπείσες διακοπές του και ταυτοχρόνως να δείξουν ότι και η Ελλάδα είναι παρούσα και τιμά όσους ελληνικής καταγωγής διακρίνονται στο εξωτερικό;