Του Γιώργου Νόκου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ρωγμή που άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση και τη σταδιακή εφαρμογή του Μνημονίου δεν είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι αναταράξεις από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και των άμεσων συνεργατών του έφτασαν μέχρι την ίδια του την αυλή και εκείνους που μέχρι το δημοψήφισμα αποτελούσαν τη «φρουρά» του πρωθυπουργού.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού και την ιεραρχία. Μια νέα γενιά, οι λεγόμενοι 30άρηδες, βγήκε μπροστά, βασίστηκε στη δύναμη του Αλ. Τσίπρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχωσε τα κομματικά όργανα.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτών των αναταράξεων, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι, ως πιο διαλλακτικός και συναινετικός, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αντίβαρο στον συγκρουσιακό Νίκο Φίλη.

Οι κακές γλώσσες βέβαια υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι αντικαταστάθηκε λόγω της απροθυμίας του να υποστηρίξει την ψήφιση του νέου προγράμματος και τελικά αποδείχθηκαν αληθινές, αφού ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα περιμένει την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αυτού του Σαββατοκύριακου για να αποφασίσει.

Στην αντίπερα όχθη έχει περάσει ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας εξελέγη στην Π.Γ. με την προεδρική πλειοψηφία, αλλά όσο το Μνημόνιο πλησίαζε η ρητορική του γινόταν όλο και πιο αντιμνημονιακή. Το αποκορύφωμα της έντονης κριτικής του ήταν η ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε προκαλέσει αίσθηση η επίθεσή του προς τον Γ. Χουλιαράκη, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «πιο τρόικα και από την τρόικα».

Στα μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς το Μνημόνιο ανήκουν ο Γιάννης Μπουρνούς και η Ράνια Σβίγκου, πρόσωπα που αναδείχθηκαν και στηρίχθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος βέβαια δεν έχει διστάσει να επιτεθεί και σε πρόσωπα που αποτελούν επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως ο Γιάννης Πανούσης και ο Σπύρος Σαγιάς. Ωστόσο, παραμένει - αν και όχι με τόσο έντονο τρόπο- στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, η Ράνια Σβίγκου, ως εκπρόσωπος Τύπου, έχει θεσμική θέση μέσα στο κόμμα, με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει τις προσωπικές της απόψεις, τουλάχιστον προς τα έξω.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο άλλοτε κορυφαίος κομματικός παράγοντας, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ο, πρώην πλέον, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Ο 39χρονος, προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού από την εποχή της Νεολαίας, είχε φθάσει ένα βήμα πριν από την παραίτηση στα τέλη Ιουλίου, όταν οι φήμες για διαγραφές βουλευτών και στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» είχαν γίνει πολύ έντονες.

Η παραίτηση αυτή τελικά ήρθε την περασμένη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.