Τα golden boys που μιλούν... ελληνικά
fcsdf
Ελλάδα

Τα golden boys που μιλούν... ελληνικά

 Ποιοι συμπατριώτες μας διαχειρίζονται δισεκατομμύρια για λογαριασμό  των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο   

Του Διονύση Θανάσουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η φράση του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα Οσκαρ Ουάιλντ «Οταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι το χρήμα είναι το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω» πιθανόν να ταιριάζει γάντι στους Ελληνες πρωταγωνιστές των διεθνών χρηματαγορών. Αυτούς που χαρακτηρίζονται, άδικα μερικές φορές, ως golden boys -αν και δεν λείπουν και οι γυναίκες- ή, στα ελληνικά, τα «χρυσά αγόρια».

Αγνωστοι στο ευρύ κοινό οι περισσότεροι, κινούνται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης παίζοντας τις διεθνείς αγορές στα «μαγικά» τους χέρια, διαχειριζόμενοι εκατομμύρια ευρώ, ρισκάροντας και τολμώντας.

Πολλοί από τους ιδιαίτερους αυτούς «παίκτες» μένουν μόνιμα στη βρετανική πρωτεύουσα, κινούμενοι μεταξύ των γραφείων τους στο City και των chic ρεστοράν του Λονδίνου, πριν επιστρέψουν στις κατοικίες τους σε ακριβά προάστια της πόλης.

Από τον μύθο πλέον της Αντιγόνης Λουδιάδη, εκ των ισχυρότερων στελεχών της Goldman Sachs, γνωστής ως η τράπεζα που κυβερνά τον κόσμο, μέχρι τον εξαφανισμένο σήμερα -κάποτε ήταν το golden boy της JP Morgan- Αχιλλέα Μακρή, ο κατάλογος με τα ισχυρά και ιδιαίτερα καλοπληρωμένα στελέχη κάποιων τραπεζικών κολοσσών εξάπτει, αν μη τι άλλο, τη φαντασία.

Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως έγραψε πέρυσι το Reuters, επικαλούμενο τον ιστότοπο «Emolument», που αποκαλύπτει τις απολαβές των τραπεζιτών, ο μέσος μισθός και τα μπόνους για τους managing directors της JP Morgan είναι 13 φορές πιο ψηλά από την αμέσως επόμενη «γενναιόδωρη» τράπεζα, που είναι η Deutsche Bank, η οποία πληρώνει 402.000 στερλίνες τα στελέχη της στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η UBS, η Citigroup και η Morgan Stanley αμείβουν με περισσότερες από 350.000 στερλίνες τους managing directors, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Eπιπλέον, καταρρίπτεται ο μύθος ότι η Goldman Sachs ήταν αυτή που έδινε τις υψηλότερες αμοιβές, καθώς βρέθηκε στην ένατη θέση, με μέσο μισθό μόλις 330.000 στερλίνες!

Αντιγόνη Λουδιάδη

Η «αρχιτέκτονας» του swap με την Goldman Sachs

Οταν το 2010 Ελληνας δημοσιογράφος προσπάθησε να επικοινωνήσει με την κ. Αντιγόνη Λουδιάδη -το όνομά της φιγουράριζε στις σελίδες του εξαιρετικού βιβλίου του Μαρκ Ροσέ «Η τράπεζα: Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο»- στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο, η απάντηση που έλαβε από τη γραμματέα της ήταν γνωστή και μάλλον αναμενόμενη: «Η κ. Αντιγόνη Λουδιάδη λυπάται πολύ, αλλά δεν είναι διαθέσιμη να κάνει κανένα σχόλιο». Πρόκειται για εκείνη που φέρεται να έκλεισε τις περιβόητες συμφωνίες swap και βοήθησε πριν από δεκαπέντε χρόνια την Ελλάδα να κρύψει το χρέος της. Η περιγραφή του συγγραφέα για την Ελληνίδα είναι αρκούντως αποκαλυπτική: «Αυτή η ειδικός των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι περήφανη για την ελληνική καταγωγή της. Πτυχιούχος της Οξφόρδης, λέγεται ότι είναι μανιακή με τη δουλειά, ότι καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και έχει την ατζέντα της πάντα γεμάτη». Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η Goldman Sachs έβγαλε σε προμήθειες από την ελληνική υπόθεση έως και 300.000.000 δολάρια.

Στα πενήντα τέσσερα χρόνια της πλέον, η Αντ. Λουδιάδη αμείβεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με 2.000.000 δολάρια τον μήνα, ενώ πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που χρημάτισε συνεργάτης της Αντι -έτσι τη φωνάζουν οι φίλοι της- δήλωσε ότι, όταν περνούσε από τους διαδρόμους, οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσποιούνταν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο, για να μην τους μιλήσει και για να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο μια πιθανή «κατσάδα». Το 1994 έφυγε από την JP Morgan για την Goldman Sachs, της οποίας έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος το 2000, με αποδοχές 12.000.000 δολαρίων τον χρόνο.

Τζέιμι Ντάιμον

Ο «χρυσός» τραπεζίτης που έκανε μεγάλη την JP Morgan

Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, δεν έχει κανένα παράπονο από τη ζωή του. Πέρυσι, η τράπεζα τον επιβράβευσε για τις επιτυχίες του με ένα μπόνους ύψους 36.000.000 δολαρίων.

Δεν τον αποκαλούν άλλωστε τυχαία ο «χρυσός τραπεζίτης», αφού κατάφερε να κάνει την JP Morgan τη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής. Χειρίστηκε επιδέξια και ψύχραιμα τις απώλειες του Αχιλλέα Μακρή στα γραφεία του Λονδίνου και, παρόλο που ενίοτε δέχεται σκληρή κριτική, παραμένει αλώβητος στη θέση του.

Κατάγεται από Ελληνες μετανάστες -το επίθετο της οικογένειας, που άλλαξε ο παππούς του, ήταν Παπαδημητρίου- και ο πατέρας του ήταν χρηματιστής.

Σπούδασε στο Tufts και στο Harvard, δούλεψε ένα καλοκαίρι στην Goldman Sachs και πέρασε από την American Express και την Bank One, για να καταλήξει, μετά την εξαγορά της τελευταίας από την JP Morgan, στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό, τον οποίο οδήγησε στην κορυφή.

Αχιλλέας Μακρής

Η «αχίλλειος πτέρνα» των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο κ. Αχιλλέας Μακρής μέχρι τον Μάιο του 2012 ήταν το απόλυτο golden boy της JP Morgan, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τριακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια, ως ένα από τα κορυφαία στελέχη του επενδυτικού τμήματος της τράπεζας.

Οταν αποκαλύφθηκαν οι ζημίες ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας του «τζόγου» με τα τοξικά παράγωγα, που χρεώθηκε στον πανέξυπνο κ. Μακρή και άλλα στελέχη του επενδυτικού τμήματος της τράπεζας, ο Ελληνας τραπεζίτης τήρησε σιγήν ιχθύος για πολλοστή φορά στη ζωή του.

Από τη Λεόντειο Σχολή τις σπουδές στα οικονομικά και την πρώτη του δουλειά στην Chase Manhattan μέχρι τον μοιραίο Μάιο του 2012, ο κ. Αχιλλέας Μακρής κατάφερε, μετά από είκοσι πέντε χρόνια, να θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των διεθνών αγορών.

Για πολύ κόσμο στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους, ο κ. Μακρής ήταν ο «αόρατος» Chief Investment Officer της JP Morgan στο Λονδίνο, που ρίσκαρε με εκκεντρικές επενδυτικές ιδέες, κάνοντας ασυνήθιστες κινήσεις.

Με μισθό που οι πληροφορίες τον τοποθετούν στις πεντακόσιες χιλιάδες στερλίνες τον μήνα, αλλά και ετήσια μπόνους που κυμαίνονταν μεταξύ πέντε και επτά εκατομμυρίων, ο κ. Μακρής δεν είχε πρόβλημα να αποκτήσει μια Bentley Continental και μια Porsche.

Η χρονιά του ήταν αναμφίβολα το 2009, όταν το χαρτοφυλάκιο του Chief Investment Officer της JP Morgan στο Λονδίνο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, αφού με τις μαζικές αγορές ομολόγων δανείων εγγυημένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ομολόγων με υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία και εταιρικών ομολόγων, το ποσό των 193.000.000.000 δολαρίων εκτοξεύτηκε στα 340.000.000.000 δολάρια.

«Το ετήσιο μπόνους του κ. Μακρή εκείνη τη χρονιά θα πρέπει να ήταν μυθικό», έλεγε σε τραπεζικό «πηγαδάκι» στέλεχος της Marfin, που τον είχε γνωρίσει όταν συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG, τη μόνη επαγγελματική δραστηριότητα του τότε «χρυσού αγοριού» της JP Morgan στην Ελλάδα.

Ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε αριστοτεχνικά τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κάθετη πτώση των τιμών σε κατηγορίες πιστωτικών παραγώγων με υψηλή βαθμολογία, έχοντας αρωγούς σε αυτό τουλάχιστον δύο Ελληνες που δούλευαν γι’ αυτόν, τον Γιώργο Πολυχρονόπουλο και τον Εβανς Καλιμτζή. Και οι τρεις απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από την JP Morgan, που συγκλονίστηκε συθέμελα από τις απώλειες των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια υπόθεση που τσαλάκωσε, έστω και προσωρινά, το προφίλ της.

Οι «άγνωστοι» που κάνουν deals στη σκληρή αγορά του Λονδίνου

Στους πλέον δραστήριους τραπεζίτες του Λονδίνου, και με πολύ καλές επαφές, ανήκει ο κ. Στέφανος Παπαπαναγιώτου, ο οποίος διευθύνει το Investment Banking της Credit Suisse για την Ελλάδα και την Κύπρο. Προτού πάρει μεταγραφή για τη γνωστή ελβετική τράπεζα, είχε περάσει έξι χρόνια από τη γερμανική Deutsche Bank, επίσης στο Λονδίνο, ενώ προηγουμένως είχε δουλέψει ως trader στην FX Derivatives. Στη θητεία του ως τραπεζίτη είχε ενεργό ρόλο σε πολλά σημαντικά ελληνικά deals. Μεταξύ των κινήσεων που έκανε το 2013 ήταν η εισαγωγή της Coca-Cola Hellenic στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο κ. Παπαναγιώτου έχει σπουδάσει οικονομικά στο Queen Mary and Westfield College του University of London και έχει μεταπτυχιακό από το Warwick Business School.

Ετερος συμπατριώτης μας που κάνει σημαντική καριέρα στο Λονδίνο είναι ο κ. Λίνος Λέκκας, ο οποίος είναι επικεφαλής του Investment Banking της Citigroup για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση πριν από τεσσεράμισι χρόνια. Πριν, και για διάστημα έξι ετών, κατείχε την ίδια θέση στην Bank of America - Merrill Lynch, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί για οκτώ χρόνια στην Credit Suisse. Από τους ιδιαίτερα ικανούς στον σκληρό τραπεζικό κόσμο του Λονδίνου θεωρείται ο κ. Αριστείδης Βουράκης. Με πτυχίο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έκανε μεταπτυχιακό στο London School of Economics και κατάφερε σε μόλις έξι χρόνια να είναι αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της JP Morgan. Η αμερικανική τράπεζα συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Δημόσιο, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες.

Ο κ. Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs άφησε τη UBS για να ενταχθεί στο δυναμικό της πιο ισχυρής, για πολλούς, αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Είναι Ρartner and Μanaging Director της Goldman Sachs για την Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι συντονιστής όλων των εργασιών της για τις εκδόσεις κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

Στο Λονδίνο, ως υπεύθυνος της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται και ο κ. Στράτος Χατζηγιάννης, ικανότατο στέλεχος σε ό,τι έχει να κάνει με τα επενδυτικά κεφάλαια, τα ομόλογα και το real estate. Διαθέτει πείρα δεκαπέντε ετών στις διεθνείς αγορές, ενώ είναι ιδιαίτερα ικανός και στον ναυτιλιακό τομέα. 

Ο Stav Νιάρχος, ο Φίλιππος του τέως και ο Θανόπουλος

Μπορεί ο Σταύρος Νιάρχος να είναι πασίγνωστος ως ο κληρονόμος της θρυλικής δυναστείας, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι εργάζεται στο EIM Group του εκατομμυριούχου Αρπάντ Μπουσόν, η οποία ειδικεύεται στα επενδυτικά κεφάλαια. Παρόλο που οι ψίθυροι τον ήθελαν να αποχωρεί πέρυσι, ο ίδιος εξακολουθεί να εμφανίζεται στα γραφεία του γκρουπ στη Νέα Υόρκη, αν και όχι τόσο συχνά.

Διαθέτοντας μια ατζέντα με πολύ βαριά ονόματα, ο νεαρός Νιάρχος δεν είχε καμία δυσκολία να εντρυφήσει στα μυστικά των επενδυτικών κεφαλαίων και των ομολόγων, όπως και άλλος ένας Ελληνας, που τυγχάνει γαλαζοαίματος. Πρόκειται για τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Φίλιππο, ο οποίος, διαθέτοντας έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών, έχει ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά. Στη Wall Street, όπου εργάζεται, αυτό που έχει πρώτιστα σημασία είναι η εξισορρόπηση εσόδων-εξόδων και όχι η όποια βασιλική καταγωγή. Ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδερφού του, πρίγκιπα Παύλου, ο Φίλιππος έχει βάλει πλώρη για να χτίσει καριέρα στον οικονομικό τομέα ως αναλυτής σε hedge fund. Η χρυσή λίστα με επαφές που έχει λόγω οικογενειακής ιστορίας και επαφών αναγνωρίζεται ως ατού του νεαρού, αλλά δεν θα τον «θωρακίσει» σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του γεννώντας επενδυτικές ιδέες και προστατεύοντας τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται. Ο ίδιος δήλωσε πως «όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι δουλεύεις, διαπιστώνουν ότι κάτι τρέχει. Οτι δεν το κάνεις μόνο για επίδειξη. Η Νέα Υόρκη είναι το επίκεντρο του οικονομικού κόσμου. Δουλεύω για να ζω. Ολοι πρέπει να δουλεύουμε γι' αυτόν τον λόγο και υπό αυτήν την έννοια είμαι σαν όλους τους άλλους». Αντίθετα με τον Φίλιππο, ο κολλητός φίλος του αδερφού του, Νικόλαου, κ. Νάσος Θανόπουλος δουλεύει έχοντας ως βάση του όχι τη Νέα Υόρκη, αλλά το Λονδίνο. Εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη Μοrgan Stanley και είναι ιδιαίτερα δραστήριος στις αγορές ομολόγων και στον τομέα των εξαγορών.

TAGS:

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα