Είναι μια από τις περιπτώσεις που είσαι έξω με την παρέα σου, και ο φίλος σου, λέει ότι κάποιος κάπου κάποτε του είχε πει ότι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, περιστρέφεται. Και εσύ γελάς. Αλλά γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος!

Ο Ναός Πυξίδα είναι το θαύμα της αρχαιότητας που ήρθε στο φως καθώς, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο. Το αστρικό αυτό σημείο λοιπόν είναι ο Σείριος, το άστρο του Κυνός, από το οποίο κατάγεται σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Θεός Απόλλων.

Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Η πλαγιά είναι διαμορφωμένη τεχνητά και ο ναός τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή, ακολουθώντας τον άξονα Βορρά προς Νότο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς. Για να πετύχουν την ολίσθηση του ναού τοποθέτησαν πάνω στην πλάκα ένα στρώμα αργίλου και βότσαλα θαλάσσης και πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του ναού.

Αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του, θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι δωρικού ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι ιωνικού, αλλά οι κίονες κοσμούνται με κορινθιακού ρυθμού, κιονόκρανα. Είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδυάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο.

Ο ναός κατατάσσεται στο κατάλογο της UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Αρχαίοι Έλληνες ή ήταν πολύ μπροστά εκείνη την εποχή, όσον αφορά το επίπεδο τεχνογνωσίας, ή δημιούργησαν τυχαία μια τεράστια πυξίδα κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο.

Απολαύστε: