Τα συσσίτια της ελπίδας στα ελληνοσκοπιανά σύνορα
<p>Η ανθρωπιά δεν έχει εθνικότητα, «ο καθένας μπορεί να προσφέρει από την κουζίνα του, βάζοντας απλά μια κατσαρόλα παραπάνω»</p>
Φρέσκο, σπιτικό φαγητό προσφέρει, εδώ και μήνες, στους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, μια ομάδα εθελοντών από το Κιλκίς που, μαζί με το φαγητό για την οικογένειά τους, μαγειρεύουν καθημερινά εκατοντάδες μερίδες για τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.
Μικρά "συνεργεία" με γυναίκες, μαμάδες και γιαγιάδες, έχουν στηθεί στο Κιλκίς, στα γύρω χωριά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου, στις κουζίνες των σπιτιών τους, μαγειρεύουν πατάτες γιαχνί, φακόρυζο, χορτόσουπα, μακαρόνια με σάλτσα και πίτες για τους πρόσφυγες.
"Θέλαμε να προσφέρουμε φρέσκο φαγητό σ' αυτούς τους ανθρώπους, γιατί γνωρίζουμε ότι τρέφονται για καιρό με ξηρά τροφή" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία εθελόντρια από την ομάδα, η Ζωή Παπαδοπούλου.
Μητέρα τριών παιδιών η ίδια και επαγγελματίας φωτογράφος, βρίσκει καθημερινά χρόνο, μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές, να μαγειρεύει,συσκευάζει και στη συνέχεια, να μοιράζει το φαγητό σε πλαστικές συσκευασίες για τους εκατοντάδες πρόσφυγες.
Με ιδιωτικούς πόρους
Όπως εξηγεί, οι πρώτες ύλες για το μαγείρεμα των φαγητών, προέρχονται από ιδιώτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους απ' όλη την Ελλάδα.
"Καθημερινά λαμβάνουμε δέματα από τα Χανιά, την Κοζάνη, τις Σέρρες με είδη που ζητάμε μέσα από την σελίδα που έχουμε στήσει στο facebook 'Εθελοντές Κιλκίς-Θεσσαλονίκης Σύροι Πρόσφυγες'.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες
Έχουμε μεγάλη ανάγκη για βρεφικές κρέμες, έτοιμες σε γυάλινα βαζάκια, χυμούς ατομικούς, πάνες, γάλατα εβαπορέ μικρή συσκευασία, κρουασάν, φρυγανιές, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, μακαρόνια, ρύζι, ντοματοχυμό, ξυραφάκια, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτιά υγείας, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, λάδι. Επίσης, επειδή το φαγητό μπαίνει σε πλαστικές συσκευασίες με ενσωματωμένο καπάκι των 375ml και προσφέρεται με πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, αναζητούμε και τέτοια αντικείμενα".
Για τη Ζωή Παπαδοπούλου, ο καθένας μπορεί να προσφέρει από την κουζίνα του, βάζοντας απλά μια κατσαρόλα παραπάνω! "Καθημερινά υπάρχει συνεννόηση για το τι θα μαγειρέψουμε" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σε μία περίπτωση επιστρατεύθηκε και η δεινότητα των γιαγιάδων στις ...κομπόστες, μετά την προσφορά μιας παλέτας με ροδάκινα από την λαχαναγορά. "Φοβηθήκαμε ότι θα χαλάσουν μέχρι να καταφέρουμε να τα μοιράσουμε όλα κι έτσι αποφασίσαμε να τα κάνουμε κομπόστα" εξηγεί.
Τα μπολάκια με το φαγητό μοιράζονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή μαζί με σακούλες με άλλα είδη που έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες.
"Κατά μέσο, ετοιμάζουμε 2000 μερίδες εβδομαδιαίως, αλλά, ανάλογα με τις ανάγκες, η ποσότητα μπορεί να αυξηθεί".