Του Γιώργου Νόκου - εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο συνοδεύτηκε με μια ρητορική από τα κυβερνητικά στελέχη που έκανε λόγο για κάτι νέο, άφθαρτο και καινοτόμο. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνησή του ως τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αλλά, όπως φαίνεται, απέτυχε και σε αυτό.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος στο άκουσμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συνεχείς εκλογικές διαδικασίες και η παταγώδης αποτυχία στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ακόμη ένα στοιχείο ωστόσο που μπορεί να συνδυαστεί απόλυτα με τη διακυβέρνηση Τσίπρα είναι μια σειρά από σκάνδαλα, τα οποία, όταν «έσκασαν», προκάλεσαν τριγμούς και έβαλαν στο στόχαστρο της κριτικής το Μέγαρο Μαξίμου.

Ηδη από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το περίφημο ερώτημα αν το νόμιμο είναι και ηθικό με κύρια ευθύνη του Γιώργου Κατρούγκαλου για την επαγγελματική του δραστηριότητα. Τα σκάνδαλα όμως δεν είχαν μόνο τέτοια διάσταση, αφού έφτασαν μέχρι και το ΣΔΟΕ στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη, ενώ και οι υποθέσεις της Νάντιας Βαλαβάνη και του Δημήτρη Μάρδα προκάλεσαν πολλά ερωτήματα. Πιο πρόσφατη υπόθεση είναι αυτή του Παύλου Χαϊκάλη, η οποία θα βρει τη λύση της μετά τις εκλογές.

Εκτός όμως από τα σκάνδαλα που άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το «φάντασμα» του βολέματος «ημετέρων» και της οικογενειοκρατίας έκανε την εμφάνισή του σε μια κυβέρνηση που ευαγγελίστηκε το νέο και το καθαρό. Δεκάδες συγγενείς βολεύτηκαν σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να απολέσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα. Ποιο ηθικό πλεονέκτημα, βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι ανά σχεδόν 40 ημέρες ένα σκάνδαλο πονοκεφάλιαζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατρούγκαλος & Σία έκαναν την... αρχή

Το πρώτο σκάνδαλο που «έσκασε» στα χέρια της κυβέρνησης και την έπιασε στον ύπνο ήταν η υπόθεση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη μία, δρομολογούσε επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και, από την άλλη, είχε αναλάβει υποθέσεις απολυμένων ή σε διαθεσιμότητα δημόσιων υπαλλήλων πριν τοποθετηθεί στο εν λόγω υπουργείο. Και αυτό, φυσικά, με το αζημίωτο, δηλαδή προμήθεια 12%, ενώ αναλάμβανε τέτοιες υποθέσεις ακόμα και λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Η υπόθεση αυτή δεν σταμάτησε εκεί, αφού, όπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον Μάρτιο, ο πρώην υπουργός είχε καταφέρει να μετατρέψει το υπουργικό γραφείο του σε δικηγορικό, προσλαμβάνοντας δύο γυναίκες δικηγόρους που εργάζονταν για τη δικηγορική εταιρεία που διατηρούσε, στις οποίες έδωσε μάλιστα το δικαίωμα να εξαιρεθούν της αναστολής του δικηγορικού λειτουργήματος, για να χειρίζονται και υποθέσεις της εν λόγω εταιρείας. Οι δύο συνεργάτιδές του, βέβαια, είχαν ενεργό ρόλο στις υποθέσεις με τους απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους. Κι αν όλα αυτά δεν ενέχουν κάτι παράνομο, το ζήτημα ηθικής τάξης υπήρχε και υπάρχει ακόμα και σήμερα, αφού ο Γ. Κατρούγκαλος δεν υπέστη καμία κριτική ή επίπληξη από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, αναβαθμίστηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό του Αλ. Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας.

Ο Πολάκης ομολόγησε τα «μαύρα» ταμεία

Ο Παύλος Πολάκης ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τον Ιούλιο, αλλά δεν πρόλαβε να συμπληρώσει δύο μήνες στη θέση του. Θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία για τη βαριά κρητική προφορά του, τις φωτογραφίες με τα όπλα και τα σταλινικά ποσοστά του στον Δήμο Σφακίων. Εκείνο όμως που θα συνοδεύει πάντα τον πρώην υφυπουργό και τον έχει στιγματίσει είναι η ομολογία του, σε ανύποπτο χρόνο, ότι διατηρούσε ένα «καθαρό» και ένα «μαύρο» ταμείο στον δήμο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Εκτός από το πολιτικό ζήτημα της ανάληψης καθηκόντων υφυπουργού, με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς, από έναν άνθρωπο που διατηρούσε διπλά ταμεία, ανέκυψε και ένα άλλο ζήτημα. Οπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι αναφορές του Π. Πολάκη για το 2013 κινητοποίησαν το ΣΔΟΕ και έτσι διατάχθηκε έρευνα για τη διαχείριση του ταμείου του Δήμου Σφακίων. Αποστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης ήταν να περάσει από κόσκινο τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, δηλαδή έσοδα, έξοδα και παραστατικά. Ο χρόνος όμως στάθηκε το μεγαλύτερο εμπόδιο, αφού ακόμα και σήμερα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα το ΣΔΟΕ να μην μπορεί να συντάξει πόρισμα για τα πεπραγμένα του Π. Πολάκη.

Μία offshore «έκαψε» τον Χαϊκάλη

Ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης ήρθε στο προσκήνιο δύο φορές μέσα σε δέκα μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, για την υπόθεση με την κινηματογραφική απόπειρα δωροδοκίας του σχετικά με την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, στο τέλος Αυγούστου, για μια εταιρεία offshore, την οποία παραδέχθηκε ότι διατηρούσε στην Κύπρο, αλλά διέψευσε ότι είναι offshore και ότι είναι δική του. Οπως υποστήριξε, είναι μια συνεργασία με διακρατική συμφωνία μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 18 βουλευτές της Ν.Δ. για εταιρεία offshore στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία και παραστατικά λειτουργίας, αναγκάστηκε να παραθέσει συνέντευξη Τύπου, προαναγγέλλοντας ότι θα δώσει απαντήσεις και αποδείξεις. Τελικά, στη συνέντευξη Τύπου δεν έδωσε καμία απόδειξη για όσα ισχυρίστηκε, μπέρδεψε τους πάντες για το αν είναι ή όχι δική του η εταιρεία, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι απέφυγε επιδεικτικά να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο ποσό που διακινήθηκε. Η όποια απόφαση, πάντως, για τον Π. Χαϊκάλη από τη Βουλή θα ληφθεί μετά τις προσεχείς εκλογές, όπως αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών, στην οποία ο ίδιος κατέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του, όπως υποστηρίζει.

Τα 200.000 ευρώ και η Βαλαβάνη

Την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα στέκονταν στις ουρές των τραπεζών για να εισπράξουν ένα μερίδιο από τη σύνταξή τους, η καταγγελία του Λ. Αυγενάκη στη Βουλή ότι εν ενεργεία υπουργός της τότε κυβέρνησης εμπλεκόταν σε ανάληψη 200.000 ευρώ λίγες ημέρες πριν από την επιβολή του περιορισμού στις κινήσεις κεφαλαίων και το δημοψήφισμα προκάλεσε οργή σε όλους τους πολίτες.

Η Νάντια Βαλαβάνη έσπευσε σε δήλωσή της να ισχυριστεί ότι δεν σήκωσε ούτε ένα ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό, αλλά η μητέρα της «ομολόγησε» ότι ήταν αυτή που έκανε την επίμαχη ανάληψη στην Κρήτη, ύψους 100.000 ευρώ. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε καμία μεταξύ τους επικοινωνία και κανενός είδους εσωτερική πληροφόρηση για τα capital controls, αλλά η ζημιά για την κυβέρνηση είχε ήδη γίνει.

Η υπόθεση της ανάληψης προστέθηκε στις καταγγελίες ότι η υπουργός διατηρεί λογαριασμούς στο εξωτερικό. Η Ν. Βαλαβάνη βρισκόταν πλέον στη δίνη του κυκλώνα, παρά το θετικό πρόσημο της θητείας της λόγω του μέτρου των 100 δόσεων και των εσόδων που απέφερε, και η συνέχεια είναι γνωστή: Αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση, επιτέθηκε με σφοδρότητα στους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι την άφησαν ανυπεράσπιστη και πλέον είναι μέλος της Λαϊκής Ενότητας.

Ο Μάρδας... αμάρτησε για το παιδί του

Το κουβάρι της υπόθεσης μεταφοράς χρημάτων από τον αν. υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στο εξωτερικό άρχισε να ξετυλίγεται από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», το οποίο τον «φωτογράφιζε» ως τον υπουργό που μετέφερε τον Μάρτιο 80.000€ σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Η υπόθεση δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά των Γερμανών της «Bild», οι οποίοι τον κατονόμασαν, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πρέπει να απαντήσει και για αυτό καθαυτό το γεγονός, αλλά και για την ηθική διάστασή του και το πώς γίνεται, από τη μία, η κυβέρνηση να ζητάει τα χρήματα να παραμείνουν στη χώρα και, από την άλλη, κορυφαίο μέλος της να τα βγάζει έξω.

Ο ίδιος τότε αναγκάστηκε να δώσει επίσημη απάντηση, η οποία όμως προκάλεσε ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Ο βασικός ισχυρισμός του ήταν ότι έβγαλε χρήματα, τα οποία όμως δεν ήταν 80.000 ευρώ, αλλά 40.000, για τις σπουδές της κόρης του. Λεπτομέρεια: η κόρη του δεν πήγε ποτέ να σπουδάσει. Ο Δ. Μάρδας μάλιστα ανέφερε ότι έκανε τη μεταφορά του ποσού όταν δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης, αλλά η διαφορά ήταν μόλις λίγες ημέρες, αφού οι εκλογές έγιναν στις 25 Ιανουαρίου και η μεταφορά λίγο νωρίτερα.

Οικογενειακές εξυπηρετήσεις

Οι αντιπολιτευτικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ για οικογενειοκρατία και αναξιοκρατία στον δημόσιο τομέα έδωσαν τη θέση τους στην αξιοποίηση μιας σειράς συγγενών σε κομβικές κυβερνητικές θέσεις ή προνομιούχα πόστα σε υπουργεία. Τα ΦΕΚ γέμιζαν με ονόματα συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να γεμίσει με αδέλφια, ξαδέλφια και συντρόφους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Γιώργος Τσίπρας , πρώτος ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κολλητός φίλος του Αλ. Τσίπρα, Β. Καλπαδάκης, ανέλαβε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του και ο αδελφός του, Γιώργος, επικεφαλής του γραφείου του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Και οι δύο, ανίψια του Νίκου Βούτση.

Ενα παρόμοιο παράδειγμα ήταν ο Κ. Παπαϊωάννου και η Κ. Πανταλέων, με τον πρώτο να αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο και τη δεύτερη να είναι ειδική συνεργάτις του υπουργού Δικαιοσύνης. Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ., Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διόρισε στο γραφείο του ΥΕΘΑ, Π. Καμμένου, την κόρη και τη γραμματέα της. Τέλος, πλήθος κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. τοποθέτησαν το προηγούμενο διάστημα σε υψηλόμισθες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, ενώ κάλυψαν και την πλειονότητα των θέσεων ειδικών συμβούλων και συνεργατών στα υπουργικά γραφεία.