Της Σοφίας Σπίγγου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζητά να δικαστεί ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, με αναίρεση που άσκησε κατά του βουλεύματος η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η κα Δημητρίου ζητά την παραπομπή του κ. Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, αλλά και του πλημμελιματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ανδρέας Γεωργίου με βούλευμα παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ για το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης είχε απαλαχθεί με το επίμαχο βούλευμα. Ειδικότερα, η ψευδής βεβαίωση αφορά στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων.

Η παράβαση καθήκοντος συνίσταται στο ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21χρόνια, διατηρώντας την παράλληλα μ’ αυτή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, πράξη που παραβιάζει το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την υποχρεωτική πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.

Το συγκεκριμένο βούλευμα δεν παρέπεμψε και δύο ακόμα στελέχη  της ΕΛΣΤΑΤ, τους Κωνσταντίνο Μολφέτα και Αθανασία Ξενάκη, για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, ενώ αποβλήθηκαν από πολιτικώς ενάγοντες ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, των οποίων οι καταγγελίες και οι δημόσιες δηλώσεις είχαν κεντρίσει την κοινή γνώμη και το εισαγγελικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα, στην συνέχεια είχε ακολουθήσει η κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς του τότε πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννη Αδαμόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αδαμόπουλος, κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, που αφορούν την αλλοίωση των στοιχείων από την  ΕΛΣΤΑΤ η οποία, όπως "έχει καταγγελθεί, διόγκωσε παράνομα το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 σε 15,4%", γεγονός που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του μνημονίου και την επιβολή εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων (όπως εργασιακή εφεδρεία, εκποίηση δημόσιας περιουσίας κ.λπ.) σε βάρος του ελληνικού λαού.