"Τα Χριστούγεννα θα περιμένουμε μέχρι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών στα σχολεία", ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), Θανάσης Κικινής, σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, σε 92 δημοτικά και 180 νηπιαγωγεία δεν έγινε ούτε αγιασμός, με τα περισσότερα "λουκέτα" στα σχολεία να καταγράφονται στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Μπορεί να έγιναν προσπάθειες, ωστόσο τελικά τα κενά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ήταν πολλά και δεν κατάφεραν να καλυφθούν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 270 σχολεία να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για τους μαθητές.

Η εικόνα της δημόσιας Παιδείας, ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια, θα παραμείνει τραγική για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα, καθώς μόλις χθες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες και μέχρι και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι ενστάσεις. Οι αιτήσεις φέτος ξεπέρασαν τις 100.000 και τα ασφυκτικά περιθώρια που έθεσε η υπηρεσιακή υπουργός, Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου, είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν.

Επίσημη στάση του υπουργείου είναι ότι από 22 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει ο επιμερισμός των καθηγητών στα σχολεία, με ανάρτηση των τελικών πινάκων, χρονοδιάγραμμα που το αμφισβητούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΔΟΕ κατέγραψε 12.884 κενά, σημειώνοντας ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δομές παράλληλης στήριξης. Προσθέτοντας και αυτές, οι ελλείψεις αγγίζουν τις 14.000.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους δασκάλους, με 4.133 ελλείψεις, ενώ στους νηπιαγωγούς τα κενά φτάνουν τα 1.766. Μέχρι και χθες συνεχίζονταν οι μετακινήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των κλειστών σχολείων, όμως όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί αλλά και περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης κάποια σχολεία, σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ανοίξουν όταν φτάσουν οι αναπληρωτές.