Μεγάλες αλλαγές σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο αλλά και στα σχολικά βιβλία προγραμματίζει ο νέος υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε διαστάσεις επανεκκίνησης της εκπαίδευσης, με εμβληματική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, παρέμβαση σε ζητήματα παιδείας και έρευνας.

 Η υποχρηματοδότηση  παραμένει το μείζον ζήτητα σε όλες τις βαθμίδες, με τα περισσότερα πανεπιστήμια να βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ, όπως ο κ. Φίλης υποστηρίζει, ίσως με τον Προϋπολογισμό του Νοεμβρίου να δοθεί κάτι στην παιδεία έστω και συμβολικά στην αρχή. 

Στις 10 Οκτωβρίου θα έχουν καλυφθεί όλα τα κενά
Μετά τον «μπαλτά στην παιδεία» τώρα επιχειρείται να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα στηρίζεται στον εθνικό και κοινωνικό διάλογο που ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένος να αρχίσει ο κ. Φίλης. Μόλις προχθές εξάλλου άρχισε τις προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών προκειμένου έως τις 10 Οκτωβρίου να ανοίξουν τα 270 κλειστά σχολεία και να λειτουργήσουν κανονικά τα εκατοντάδες δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που υπολειτουργούν. 

Ο κ. Φίλης, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η καυτή πατάτα της εκπαίδευσης, τονίζει ότι έως τις 10 Οκτωβρίου, έναν μήνα δηλαδή μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα ανοίξει το σύνολο των σχολείων. Τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που άφησε στην εκπαίδευση ο κ. Μπαλτάς έβαλαν λουκέτο σε σχολεία κυρίως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και τον Εβρο, ενώ εκατοντάδες σχολεία ακόμα και στην Αττική υπολειτουργούν λόγω έλλειψης καθηγητών. 

«Πρώτο μέλημά μας είναι η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, χωρίς τα προβλήματα που κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου», σχολίασε ο νέος υπουργός Παιδείας, ενώ η ΔΟΕ απάντησε ότι μέχρι τώρα δεν έχει καλυφθεί κανένα κενό, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου δεν είχε προχωρήσει ούτε στην ανακοίνωση πινάκων αναπληρωτών. 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά, με τα κενά να είναι χιλιάδες επειδή η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έκαναν έγκαιρα τις προσλήψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Κρατάνε το πολυνομοσχέδιο Μπαλτά

Το περίφημο νομοσχέδιο του κ. Μπαλτά, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην πανεπιστημιακή κοινότητα εξακολουθεί να ισχύει. Εξάλλου και η επιλογή του κ. Φίλη ως υπουργού Παιδείας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία θα προχωρήσει κανονικά».

Στα νέα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισαγωγή της έρευνας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς μέχρι τώρα ήταν ο φτωχός συγγενής. 

Αυτές είναι οι αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια 

Το περίφημο πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας καταργεί στην ουσία τους περισσότερους νόμους της τελευταίας δεκαπενταετίας. Από τα κυριότερα θέματα που επιστρέφουν είναι το ακαδημαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, ενώ καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.

Σχετικά με τι πρυτανικές εκλογές, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στο σύνολό τους σε αυτές με αυξημένη συμμετοχή μάλιστα σε σχέση με παλαιότερους νόμους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι σύλλογοι και οι παρατάξεις. Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν επίσης στα τμήματα. Οι «αιώνιοι» φοιτητές που διαγράφηκαν επιστρέφουν, αν θέλουν, με έγγραφη αίτησή τους. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.
 
Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το οποίο θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά οι μαθητές της Γ’ λυκείου περιλαμβάνει ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα αντί για έξι , ενώ η προσθήκη ενός πέμπτου προαιρετικού μαθήματος θα τους εξασφαλίσει μία γέφυρα μεταξύ των πεδίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι επιλογές τους. Το σύστημα προσομοιάζει με το σύστημα των δεσμών ενώ θα υπάρχουν και σχολές-μπαλαντέρ, όπως οι Παιδαγωγικές, που θα τις δηλώνουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία. 

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν διπλές Πανελλαδικές του χρόνου για να μπορέσουν να εξεταστούν και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, δηλαδή οι εξετάσεις θα γίνουν ως εξής: 
- Με το ισχύον σύστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι απόφοιτοι λυκείου παλαιοτέρων ετών.
- Με το νέο σύστημα, το οποίο θα αφορά μόνο τους μαθητές που θα φοιτήσουν το επόμενο σχολικό έτος στη Γ’ λυκείου.