Ο αποκαλούμενος «τελευταίος δικτάτορας» Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καθώς είχε την καλύτερη συνοδεία, τον 11χρονο γιο του.

Belarus president's 11-year-old son Kolya watches his father during the UN General Assembly

Ο μικρός Kolya φωτογραφήθηκε δίπλα στον πατέρα του στο πλευρό του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα, στην δεξίωση για τη σύνοδο κορυφής την Δευτέρα.

Ο Kolya παρευρέθηκε ακόμα με τους παγκόσμιους ηγέτες στις έδρες της αίθουσας της Γενικής Συνέλευσης καθώς ο πατέρας του απευθυνόταν στους ομολόγους του.

Σε λογική Β.Κορέας

Alexander Lukashenko riding a Harley-Davidson motorcycle with his son Nikolai in his lap, in Minsk, 2009
Την επίσημη παρουσία την έκανε το 2007, όταν ήταν μόλις τριών, ενώ από τότε άρχισε να συνοδεύει τον πατέρα του σχεδόν σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις. Μάλιστα συχνά ο Kolya είναι ντυμένος με κοστούμι ολόιδιο με εκείνο που επιλέγει ο πατέρας του, ενώ σε στρατιωτικές επιδείξεις, απαιτείται από τους στρατηγούς να τον χαιρετούν επίσημα.

Πολλοί όμως είναι και οι επικριτές οι οποίοι διαφωνούν με την υπερπροβολή ενός μικρού παιδιού και αμφισβητούν την αυξανόμενη επίδραση όλων αυτών των εμφανίσεων στην εκπαίδευσή του.

Ο Kolya έλειψε μια εβδομάδα από το σχολείο τον Σεπτέμβριο, ενώ πέρυσι είχε χάσει έξι μήνες σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της Λευκορωσίας.

Σκληρές αποφάσεις
Ο Λουκασένκο προειδοποίησε ότι θα επιβάλλει δραστικές ποινές σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον. Μια εξ αυτών των ποινών είναι η κατάσχεση αυτοκινήτου. Με άλλα λόγια όποιος θα πιάνεται επ' αυτοφώρω να ρυπαίνει το περιβάλλον στη Λευκορωσία θα του παίρνουν το αυτοκίνητο.

Η εν λόγω απόφαση του Λουκασένκο δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν την πορεία του, καθώς στο παρελθόν έχει επιβάλει εξίσου περίεργους νόμους.

Το 2011, διαδηλωτές στη Λευκορωσία αποφάσισαν να κάνουν διαμαρτυρία χειροκροτώντας, όμως τελικά πλήρωσαν ακριβά το χειροκρότημά τους. Κατόπιν απόφασης του Λουκασένκο συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι, ένας από τους μάλιστα, ήταν μονόχειρας.
Όταν έβρεξε αρκουδάκια!

Ένα χρόνο αργότερα, η πόλη Μινσκ «βομβαρδίστηκε» με 879 χνουδωτά αρκουδάκια από μια διαφημιστική σουηδική εταιρία που θέλησε να στείλει ένα μήνυμα για την ελευθερία του λόγου.

Ο Λουκασένκο καταδίκασε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας αλλά δεν σταμάτησε εκεί, απέλυσε στρατηγούς για την αποτυχία διατήρησης της εθνικής ασφάλειας της χώρας και έδιωξε και Σουηδούς διπλωμάτες από τη χώρα.

Η σουηδική εταιρία είχε σχολιάσει τότε τις πράξεις του Αλεξάντερ Λουκασένκο γράφοντας στην ιστοσελίδα της:«Έναν δικτάτορα μπορείς να τον μισήσεις, να τον περιφρονήσεις ή να τον φοβηθείς όμως ένα δεν μπορεί να αντέξει...να γελάς με τα όσα κάνει».