Παρέμβαση εισαγγελέα για δημοσίευμα περί υποκλοπών κοντά σε κομματικά γραφεία
Διατάχθηκε έρευνα
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ , σύμφωνα με το οποίο καταγράφηκαν από ειδική συσκευή ίχνη υποκλοπών και επεμβάσεων σε κινητά τηλέφωνα σε περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία κομμάτων καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης θα ερευνήσει αν τελεστεί τα αδικήματα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών κατ εξακολούθηση και παραβίασης προσωπικών δεδομένων κατ εξακολούθηση με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος και βλάβη τρίτου.
Οι καταγραφές φέρονται να έγιναν τις τελευταίες δυο εβδομάδες και τα περισσότερα από αυτά τα «πολύ ύποπτα συμβάντα», όπως χαρακτηρίζονταν από το λογισμικό, εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού και αμέσως μετά στην Πλατεία Κουμουνδούρου όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρύτερη περιοχή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, προς την πλευρά των Εξαρχείων και της Σόλωνος.
Ρεκόρ όμως στις καταγραφές ύποπτης δραστηριότητας για υποκλοπές, η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέση με τις εκλογές της Κυριακής, εντοπίζεται στο τρίγωνο ανάμεσα στον Πύργο Αθηνών, στην αμερικανική πρεσβεία και στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Από τις 6 έως τις 18 Ιανουαρίου λαμβάνονταν μετρήσεις σε καθημερινή βάση και διαφορετικές ώρες της ημέρας στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από τα γραφεία των κομμάτων αλλά και σε υπουργεία όπως το Οικονομικών, καθώς και πρεσβείες. Επίσης, η εφημερίδα επισκέφθηκε επανειλημμένως και περιοχές όπου διαμένουν πολιτικοί αρχηγοί.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, «Τα Νέα» διήνυσαν περισσότερα από 400 χιλιόμετρα στο κέντρο της Αθήνας και στα προάστια, ενώ διενεργήθηκαν 17.371 μετρήσεις και καταγράφηκαν 193 «πολύ ύποπτα» συμβάντα. Επιπλέον, υπήρξαν 64 περιστατικά «υψηλής» διαβάθμισης, 78 «μέτριας» και 263 «χαμηλής». Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της ύποπτης δραστηριότητας είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα κινητά με εφαρμογές προστασίας από τις υποκλοπές: το Cryptophone 500 της γερμανικής εταιρείας GSMK, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
Η ίδια ακριβώς συσκευή χρησιμοποιήθηκε κατά τις έρευνες της νορβηγικής εφημερίδας «Aftenposten», η οποία αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα την ύπαρξη σταθμών παρακολούθησης κινητών στο Όσλο.