Απίστευτοι διάλογοι με το «καλημέρα» στο πολυνομοσχέδιο
<p>«Ανέλαβα μια άχαρη αποστολή. Δυσβάσταχτα Θα τιμήσουμε την υπογραφή μας» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ</p> <p> </p>
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Με ιδιαίτερη ένταση άρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με την παράσταση να κλέβει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ.Παπαδόπουλος ο οποίος θύμισε όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ περί σκισίματος των Μνημονίων και χαρακτήρισε ως άχαρη την αποστολή που ανέλαβε να εισηγηθεί το πολυνομοσχέδιο. «Ανέλαβα μια άχαρη αποστολή. Είναι δύσκολα για εμάς του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλαμε τις συμβάσεις, που χάσαμε μεγάλο τμήμα του κόμματός μας, που λέγαμε ότι θα αλλάξουμε τους νόμους» είπε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος και στη συνέχεια προκειμένου να επισημάνει τη σημασία του πολυνομοσχεδίου ανέφερε ότι αυτές τις συνεδριάσεις θα τις παρακολουθούν οι δανειστές, η Κομισιόν , το ΔΝΤ αλλά και όλο το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Στο σημείο εκείνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν έντονα με χειροκροτήματα με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Γιάννη Βρούτση να ακούγεται να λέει «Δεν πιστεύω αυτά που ακούν τα αυτιά μου».
Η ένταση ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί αλλά κορυφώθηκε όταν ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους ζήτησε να προτείνουν ισοδύναμα. «Άσε μας εμάς. Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να μας πεις» φώναξε ο Μάκης Βορίδης. «Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα. Εμείς την υπογραφή μας στη συμφωνία θα την τηρήσουμε. Που διαφωνείτε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού; Στο μέιλ Χαρδούβελη ήταν όλοι οι φόροι. Παρά τη σκληρότητα των μέτρων εμείς εισηγούμαστε την ψήφισή του μετά τις βελτιώσεις του διαλόγου που θα προταθούν και οι Υπουργοί θα αποδεχθούν. Συνειδητοποιήσαμε ότι βασικό ζήτημα είναι να εξαφανίσουμε τα αίτια που οδήγησαν στον δανεισμό» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Λίγη ώρα νωρίτερα ανοίγοντας τη διαδικασία ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι παρά τη δυσκολία των μέτρων η συμφωνία και η ψήφιση του νομοσχεδίου επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, κατά συνέπεια εξαλείφει το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα, αποκαθιστά εμπιστοσύνη και διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και εξόδου από την ύφεση. «Προφανώς δεν είναι αρκετό για την έξοδο από την κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παράλληλο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Μαζί με τα σχέδια αυτά, θα συμβάλλουμε στην οικονομική ανεξαρτησία μέσω εξόδου στις αγορές» είπε ο κ. Χουλιαράκης. Περιγράφοντας τους στόχους από το πολυνομοσχέδιο ο κ. Χουλιαράκης τους απαρίθμησε ως εξής:
1) Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι στόχοι που ενσωματώνονται εδώ και στο Μεσοπρόθεσμο είναι ιδιαίτερα ήπιοι και ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης μέτρων
2) Εμπέδωση οικονομικής σταθερότητας ώστε να αποκατασταθούν υγιείς συνθήκες ρευστότητας
3) Υποστήριξη της μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης.