Κατά πληροφορίες αυτή την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες,-στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- συζητείται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια "κλειστή" πόλη προσφύγων μέσα στην Αθήνα.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Κομισιόν φέρεται να έχει την ιδέα για δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αντιδράσεις από την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα αντιδράει σε αυτή την πρόταση. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, κατά την άφιξή του στο χώρα της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο εάν τελικά προχωρήσει αυτό το σχέδιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους να μείνει με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. 

Σε περίπτωση που προωθηθεί το σχέδιο για ενίσχυση της αστυνόμευσης από άνδρες της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια,η Ελλάδα κινδυνεύει να υποχρεωθεί να μείνει με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην επικράτειά της. 

Αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με την καταγραφή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη χώρα μας έφτασαν από τις 16 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 48.000 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε τις ανησυχίες του για το δημοσίευμα του Spiegel.

Από την άλλη πλευρά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπογραμμίζει πως η ΕΕ, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διεύρυνση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στα ανοιχτά της Ελλάδας, έτσι ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη 400 συνοριοφυλάκων στα σύνορα της χώρας με τα Δυτικά Βαλκάνια.για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς. Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προσερχόμενος στη διάσκεψη έκανε λόγο για μια «παγκόσμια πρόκληση», ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν «μαζί». Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη μέλη και να μη ψάχνουν «ατομικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν συμπληρώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η «ασυντόνιστη» εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

H Ύπατη Εκπρόσωπος  της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είπε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων. 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε κατά την είσοδό του πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία. Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επεσήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.

Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν σήμερα στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς προσερχόμενος, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μια συνολική λύση». Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έκανε αναφορά  σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή. 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

Τέλος ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Τουρκία απουσιάζει από την συγκεκριμένη Σύνοδο, και αυτό γιατί είναι η χώρα μέσω της οποίας οι πρόσφυγες μεταβαίνουν στην Ελλάδα. Άλλωστε αυτό το γεγονός έκανε και σχετική επισήμανση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του.