Της Στέλλας Νοβάκη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ελληνικής καταγωγής γραμματέας των Γάλλων Σοσιαλιστών, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, είναι από εκείνους τους σοσιαλιστές που κρατούν ακόμη μέσα τους τα συνθήματα του Μάη του ’68, όπως το: «Ουρλιάξτε, δημιουργήστε, κοιτάξτε μπροστά!». Τότε, σε ηλικία 18 ετών, είχε κατεβεί στους δρόμους της Γαλλίας με όνειρο να αλλάξει τον κόσμο. Από τότε μέχρι και σήμερα κραδαίνει την bandiera rossa…

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είχε από καιρό αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους κύριους συμμάχους του στον αγώνα κατά της πολιτικής λιτότητας που σάρωσε την Ευρώπη. Τώρα, που ο Αλέξης Τσίπρας είναι για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι σχέσεις τόσο των δύο ανδρών όσο και των δύο χωρών συσφίγγονται ακόμη περισσότερο. Αλλωστε, για τη Γαλλία και τον Φρανσουά Ολάντ η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει υποστεί το ισχυρότερο οικονομικό σοκ και ξέρει πως μπορεί να υπολογίζει στη δυναμική και στον αέρα της ανατροπής που φέρνει στην Ευρώπη.

Είναι προσωπικός φίλος τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Φρανσουά Ολάντ και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών.

Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, της πρώτης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Καμπαντελίς είχε δώσει από νωρίς το στίγμα του. Είχε παρακολουθήσει στα γραφεία του κόμματός του την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα και ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που είχαν σπεύσει να συγχαρούν τον Αλέξη Τσίπρα, καλωσορίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία της Ελλάδας και στα πολιτικά δεδομένα της Ευρώπης, αλλά, κυρίως, βλέποντας την επιτυχία της Αριστεράς στην Ελλάδα ως μια νίκη για τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά τη δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο πρόεδρος Ολάντ έσπευσε να χαιρετίσει την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως δήλωσε, «υπερασπίστηκε με θάρρος τις θέσεις του και κυρίως τη συμφωνία που συνήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 13ης Ιουλίου».

ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ 1974

 Ο ισχυρός άνδρας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, συγκαταλέγεται στα πρωτοκλασάτα στελέχη των Γάλλων Σοσιαλιστών, κυρίως λόγω του πλούσιου ακροαριστερού παρελθόντος του. Από τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας ο Φρανσουά Μιτεράν τον είχε ξεχωρίσει και τον είχε διορίσει υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του. Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει συνεργαστεί στενά με το ΠΑΣΟΚ. Ομως, όλα εκείνα τα στοιχεία του σοσιαλισμού τα αναγνωρίζει σήμερα, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ του ’74», σημειώνει. Αναζητώντας και ο ίδιος τη διαφοροποίηση που προσφέρουν τα σοσιαλιστικά κόμματα στην κοινωνία, αλλά και τους λόγους της πτώσης τους, κατέληξε στο ότι οι σοσιαλιστές δεν ονειρεύονται πια τον μεγάλο σοσιαλισμό, αλλά την εξισορρόπηση μεταξύ καλής διαχείρισης του κράτους και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτό εκφράζει συχνά την εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα για το ότι θα επιχειρήσει να φέρει αυτή την ισορροπία, κάνοντας την αρχή, ενώ πίσω του θα στοιχηθούν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Καμπαντελίς ή «Καμπά», όπως τον αποκαλούν στη Γαλλία -ένας πρώην τροτσκιστής, που εισχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το οποίο εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1988, θήτευσε δίπλα στον Φρανσουά Μιτεράν και τον Λιονέλ Ζοσπέν και υπήρξε συνεργάτης του άτακτου Στρος-Καν και κατόπιν της Μαρτίν Ομπρί-, κλήθηκε να αναλάβει την πιο δύσκολη αποστολή της πολιτικής καριέρας του στην πιο δύσκολη στιγμή για το ιστορικό κόμμα, το οποίο είχε υποστεί βαριά ήττα.

Η συσπείρωση της διχασμένης γαλλικής Αριστεράς και η αλλαγή πλεύσης της μονοδιάστατης ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν οι προκλήσεις που ο Καμπαντελίς κλήθηκε να αντιμετωπίσει μετά την ανάληψη της ηγεσίας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ως νέος γραμματέας.

Ηταν από τους πρώτους, άλλωστε, που φώναξαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα. Για τον Καμπαντελίς, η σταθερότητα μετατράπηκε σε λιτότητα και η ανάπτυξη είναι απούσα. Στο απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ήταν ο συγγραφέας ενός «μανιφέστου» εναντίον της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει στην ευρωζώνη η Ανγκελα Μέρκελ, το οποίο είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και εντός της Γαλλίας.

«Πρέπει να ανοικοδομήσουμε την ελπίδα», είναι μία από τις κύριες προτάσεις του όταν μιλάει για την Ευρώπη της αλλαγής και του μέλλοντος, θυμίζοντας και το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελπίδα έρχεται». Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ελπίζει ότι η στροφή προς μια προοδευτική κατεύθυνση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Επένδυσε στην εκλογή του Μάρτιν Σουλτς, που ήταν το πρώτο δείγμα για την ύπαρξη μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο, και η συνέχεια ήρθε με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα. Αυτό είναι «μια αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, που θα επιτρέψει στις προοδευτικές φωνές να ακουστούν αυτή τη φορά στην Ευρώπη», δηλώνει ο ίδιος, αλλά κυρίως εκτιμά ότι έτσι θα χαλαρώσει ο κλοιός.

Σκέφτεται την επιστροφή στη Μυτιλήνη

«Αισθάνομαι Ελληνας όταν έρχομαι στην Ελλάδα», δηλώνει ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος, παρ’ ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία, δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του με τη χώρα μας. Την επισκέπτεται πολύ συχνά επειδή σχεδόν όλη η οικογένειά του επέστρεψε και ζει στη Μυτιλήνη. Οπως εξομολογείται ο ίδιος, οι δεσμοί του με την Ελλάδα είναι άρρηκτοι και νιώθει και ο ίδιος την υποχρέωση πολλές φορές να κινητοποιηθεί υπέρ των Ελλήνων. Αυτό όμως που δεν κατάφερε ποτέ είναι να μάθει ελληνικά, αν και οι γονείς του στο σπίτι τους τα μιλούσαν. «Δεν μιλάω ελληνικά και αυτό είναι το πρόβλημα των παιδιών δεύτερης γενιάς. Ο πατέρας μου μιλάει άπταιστα ελληνικά, όπως και η υπόλοιπη οικογένειά μου. Η θεία μου, που εργαζόταν στον Πειραιά, μιλούσε και τις δύο γλώσσες, αλλά εγώ δεν μπόρεσα να μάθω. Λυπάμαι πολύ για αυτό», έχει πει. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από την οικογένειά του ζουν στην Ελλάδα τον οδηγεί στη σκέψη πολλές φορές, μετά από χρόνια και αν δικαιωθούν οι αγώνες του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, να επιστρέψει και ο ίδιος. Πέρα από τους δεσμούς αίματος, άλλωστε, τώρα υπάρχει και ένας Ελληνας πολιτικός, ο Αλέξης Τσίπρας, που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να επιστρέψει.