Ο Π.Ο.Υ προειδοποιεί: Μπέικον και λουκάνικα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
<p>Τι αναφέρεται στο πόρισμα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας </p>

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλλαντικών και επεξεργασμένου κρέατος.
Όπως λοιπόν αναφέρεται στο πόρισμα, τα επεξεργασμένα κρέατα, το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου.
Επιπλέον στην έρευνα μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%. Τα 50 γραμμάρια αντιστοιχούν σε λιγότερο από δύο φέτες μπέικον.
Η επεξεργασία του κρέατος με την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ευθύνεται για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών.
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος "Global Burden of Disease Project", σύμφωνα με τις οποίες 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους "καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)", βάσει "ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου". "Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα", σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται "πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων". Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.