Δεν έχει τέλος του αλαλούμ με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα παράταση για την εφαρμογή του μέτρου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, αλλά και υπουργούς να προβαίνουν καθημερινά σε αντικρουόμενες δηλώσεις από τις οποίες δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας βάζει απέναντί του την ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να έχει βρεί πραγματικά λύση και χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια δεν γνωρίζουν αν θα επιβαρυνθούν ή όχι με ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα που πληρώνουν. 

Παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει ΦΠΑ  0% 6% και 13%, είναι πολύ πιθανό τελικά να εφαρμοστεί ενιαίος  συντελεστής 23% για όλους εφόσον δεν βρεθούν τελικά τα ισοδύναμα προκειμένου να μην ισχύσει καθόλου  ΦΠΑ. Με απλά λόγια σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μετά τις επαφές της κυβέρνησης και με τους εκπροσώπους των θεσμών, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως το πιθανότερο είναι να ισχύσει τελικά το 23%  ή να μην εφαρμοσθεί καθόλου (0%) αντί της επιλογής των κλιμακωτών συντελεστών  0% 6% και 13%.

«Ο εύπορος πρωθυπουργός» 

Λίγο μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι «πενταροδεκάρες» αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης... ξαναχτύπησε!

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Real Fm, επεσήμανε ότι είναι θέμα λίγων ημερών η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η μεγάλη πλειοψηφία ενδιαφέρεται για τη δημόσια ευθύνη, ενώ επεσήμανε ότι είναι υπόθεση της κάθε οικογένειας που θέλει να στέλνει το παιδί της στο ιδιωτικό σχολείο, να πληρώνει και το κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τους πρότεινε να μοιραστούν το κόστος με τους γονείς. «Να μην συμπεριφέρονται σαν να έχουν μαγαζί σούπερ μάρκετ», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι, όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι. Εγκαλέστε με για τα κενά. Η ουσία είναι το δημόσιο σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε πως  «το δημόσιο σχολείο θέλουμε να ενισχύσουμε και όχι την ιδιωτική εκπαίδευση». 

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ και το γεγονός ότι οι δανειστές δεν δέχονται κλιμακωτούς συντελεστές, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «είναι μια πληροφορία που και εγώ έχω δημοσιογραφικά, αυτές είναι συζητήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αν τα ισοδύναμα αφορούν όλους τους πολίτες, προτιμώ το 23%. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν 23% στο κρέας για να στείλουν κάποιοι τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο». 

Από την άλλη πλευρά αναφορικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο ο κ. Φίλης είπε: «Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Φτωχός είναι; Δουλεύει και η γυναίκα του». 

«Ένας που έχει 60.000 και 70.000 εισόδημα τον χρόνο, δεν είναι φτωχός. Δίνει 7.000 τον χρόνο στα ιδιωτικά. Δεν απαντάω στο πρόβλημα που έχει μια εύπορη οικογένεια. Δουλειά του υπουργού να διασφαλίσει το κατά το δυνατόν αξιόπιστο σχολείο για όλα τα παιδιά». 

Τέλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στέφανου Μάνου για την Παιδεία και στην έκφραση που χρησιμοποίησε «θα τουφέκιζα τον Νίκο Φίλη, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Φαντάζομαι ότι ήταν σχήμα λόγου, δεν θέλω να συνεχίσω έναν διάλογο με τουφέκια και εκτελέσεις». 

Το ασφαλιστικό στη συνάντηση Κατρούγκαλου-Ντομπρόβσκις

Οι εργασιακές σχέσεις, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η συζήτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «καλή και παραγωγική συνάντηση» κατά την οποία συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό σύστημα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο να είναι περισσότερο ασφαλείς οι εργαζόμενοι, η αγορά να γίνει περισσότερη ευέλικτη και να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με τα εργασιακά είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και εμπειρογνώμονες ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να επιστρέψει η αγορά εργασίας στην κανονικότητα», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι στο συνταξιοδοτικό αυτό που είναι απαραίτητο είναι η μεταρρύθμιση και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια, έτσι ώστε να ποσοτικοποιηθούν οι προτάσεις της.

«Προτείνουμε μια γενική μεταρρύθμιση που θα ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ως γενικό ισοδύναμο», είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια.

«Εμείς από την πλευρά μας θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για τις συντάξεις μέσα στο Νοέμβριο. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να κάνουμε μέσα σε 40 μέρες, αυτό που δεν έγινε σε 40 χρόνια», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μιλάμε κυρίως για διαρθρωτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι για περικοπές. Το σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, να προστατεύει τους πολίτες αλλά και να είναι πιο αναλογικό με τις εισφορές τους», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι δεν αποτελούσε πρόταση των θεσμών και εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να προτείνουν ισοδύναμα.