Του Σωτήρη Ξενάκη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι πληροφορίες για στρατόπεδα τζιχαντιστών του ISIS σε γειτονικές χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια και Κόσοβο), αλλά και ορισμένες κινήσεις προσώπων που περνούν από την Ελλάδα για κάποιες από αυτές τις περιοχές δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Αυτό που έχει κινητοποιήσει ιδιαίτερα τους αρμοδίους για την ασφάλεια της χώρας είναι η κινητικότητα μεταξύ ατόμων που σχετίζονται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο και άλλα βορειοαφρικανικά κράτη, ενώ διατηρούν επικοινωνία και με φονταμενταλιστικά στοιχεία στην Τουρκία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η γείτων κάθε άλλο παρά εχθρική δύναμη είναι για το ISIS. Ο διαρκής τουρκικός εφιάλτης για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, που θα συνενώσει τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, οδήγησε τον ισλαμιστή Ερντογάν στην υποστήριξη του ISIS, ώστε μέσω αυτού να επιτύχει τόσο την πτώση του Ασαντ όσο και την αποτροπή συνένωσης των Κούρδων. Αλλωστε, το ISIS, ως μια οργάνωση εχθρική προς το Ιράν, έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα για τους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Αγκυρας στην περιοχή. Είναι τόσο ανοιχτή η στήριξη προς αυτό, ώστε οι σχετικές αναφορές έχουν πλημμυρίσει τουρκικά sites, καθώς οι «κοσμικοί» θεωρούν την υπόθεση ως άλλο ένα βήμα προς την εγκατάλειψη της κληρονομιάς του Ατατούρκ και την επιστροφή στην πανισλαμική ιδεολογία.

Οι αποφάσεις της «μίνι» Συνόδου Κορυφής και η συμφωνία που «επιτεύχθηκε» κάθε άλλο παρά καθησύχασαν τους αρμοδίους. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα που δίνεται κατά περίπτωση σε όλες τις χώρες βορειότερα της Ελλάδας να κλείνουν όποτε το επιθυμούν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν σε ελληνικό έδαφος απροσδιόριστο αριθμό προσφύγων -ανάμεσα στους οποίους ενδεχομένως και «ύποπτα» άτομα-, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα η χώρα μας, εκτός από απλό πέρασμα τζιχαντιστών, να γίνει και τόπος μόνιμης εγκατάστασής τους.

Ηδη από τον Αύγουστο η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» είχε γράψει ότι κομβόι με τζιχαντιστές από την Κωνσταντινούπολη κινούνται διαρκώς προς τα κεντρικά Βαλκάνια, ενώ η βουλγαρική εφημερίδα «24 Chasa» αποκάλυψε ότι 60 ένοπλα μέλη του ISIS κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας έχοντας ως προορισμό την Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσόβου. Σύμφωνα με την Αστυνομία του Κοσόβου, τα 60 αυτά πρόσωπα κατόρθωσαν να κινηθούν εντός της Τουρκίας με την ανοχή των Αρχών, αν όχι με την απόλυτη στήριξή τους.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

 Την ίδια περίοδο, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ανέφερε ότι οι ομάδες των τζιχαντιστών που προωθούνται στα Βαλκάνια έχουν το «αρχηγείο» τους στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή του Φατίχ, που θεωρείται προπύργιο των σκληρών Τούρκων ισλαμιστών. Εκεί βρίσκεται το περίφημο Φατίχ Τζαμί και μάλιστα μέσα στα όρια της περιοχής βρίσκεται και το Φανάρι. Από εκεί οι εγκέφαλοι του ISIS οργανώνουν πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, ταυτόχρονα όμως προωθούν μεγάλο αριθμό μαχητών στα Βαλκάνια, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και αρκετές εκατοντάδες Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ και έχουν περάσει στο στρατόπεδο των φανατικών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες που έφτασαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έχουν μπει υπό διακριτική, συνεχή «επιτήρηση» διάφορα πρόσωπα, ενώ κάποια σημεία θεωρείται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έδρα» ανθρώπων που έχουν επαφές με τους τζιχαντιστές. Δύο από αυτά είναι το γνωστό στους μουσουλμάνους της Αθήνας παράνομο τζαμί στην περιοχή του Νέου Κόσμου και το Ελληνοαραβικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό Κέντρο στο Μοσχάτο, το οποίο λειτουργεί μεν επισήμως με αυτή την ιδιότητα, ανεπισήμως δε είναι ένα πολύ μεγάλο κτίσμα, με δυνατότητα υποδοχής εκατοντάδων ατόμων, και αποτελεί το πιο μεγάλο άτυπο τέμενος της Ελλάδας. Ασφαλώς, οι υπεύθυνοι του Κέντρου στο Μοσχάτο δεν έχουν κάποια σχέση με άτομα που «φλερτάρουν» με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τζιχαντιστές, αλλά ούτε και είναι σε θέση να τα ελέγξουν.

Στο μικροσκόπιο τώρα και η Θράκη

Συναγερμός έχει σημάνει για τη Θράκη, με τις συχνές επισκέψεις εκεί Τούρκων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του Τούρκου προέδρου. Ο Ερντογάν τζούνιορ συναντήθηκε και με τον αιγυπτιακής καταγωγής, αυτοδιορισμένο πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Μουσουλμάνων, Ναΐμ Ελγαντούρ, ο οποίος δέχεται κατηγορίες -που ο ίδιος απορρίπτει - ότι διατηρεί σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».  Η Θράκη αποτελούσε παραδοσιακά την κύρια γέφυρα μεταξύ της Αγκυρας και των μουσουλμάνων των Βαλκανίων. Ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη των κάθετων αξόνων με τη Βουλγαρία, οι τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες που βλέπουν φιλικά το ISIS επενδύουν στη δημιουργία μιας διόδου που περνά από τη Θράκη, για να καταλήξει στη Βοσνία. Γι’ αυτό παρατηρείται προσπάθεια να ενισχυθούν τα κουράν κουρσού (μαθήματα Κορανίου) στην περιοχή και τα ισλαμικά οικοτροφεία -ειδικά στην Ξάνθη-, που ελέγχονται από τις τουρκομουσουλμανικές αδελφότητες. Αρνητική εντύπωση, όπως λέει στα «Π» έμπειρος διπλωμάτης, έχουν προκαλέσει η απουσία του τοπικού γραφείου του ΥΠ.ΕΞ. και η αδυναμία του να ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα. Το κενό έχει καλύψει με επιτυχία έως τώρα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία ευφυώς έστρεψε το ενδιαφέρον της στον ρόλο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην περιοχή. ΕΥΠ και Αστυνομία βλέπουν ότι οι φονταμενταλιστές του ISIS προσπαθούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε ορμητήριο για επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Ενας σοβαρός φόβος είναι τρομοκρατικές ενέργειες εκτός ελληνικών συνόρων, αλλά από πρόσωπα που πέρασαν από ελληνικό έδαφος μέσω Τουρκίας.  Ενας άλλος φόβος, μικρότερος, αλλά υπαρκτός, είναι ότι, εκτός από την περιοχή της Θράκης, πρόσωπα που σχετίζονται με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» επιχειρούν να πατήσουν πόδι και σε άλλες περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του Τούρκου υπηκόου Σουνουσί Μισίρογλου, ο οποίος το 2012 συνελήφθη και απελάθηκε στην Τουρκία γιατί χειροδίκησε εναντίον ιμάμη, ο οποίος δεν του ήταν αρεστός. Ο συγκεκριμένος λίγο καιρό νωρίτερα βρισκόταν στη Θράκη, προσκεκλημένος στον γάμο του Λεβέντ Σαδίκ, γιου του Αχμέτ Σαδίκ, του πρώτου βουλευτή που είχε μπει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 1989, δηλώνοντας ότι αισθάνεται Τούρκος και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Άγκυρας.