Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τους συνέδεε μακροχρόνια φιλία, συνεργάστηκαν, στη συνέχεια απομακρύνθηκαν, κυβέρνησαν και μετά το τέλος της θητείας τους ακολούθησαν το ίδιο μονοπάτι. Ο λόγος για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι μετά το πέρασμά τους από την πολιτική αποφάσισαν να πραγματοποιούν ομιλίες ανά τον κόσμο, με στόχο να πείσουν ότι το όραμά τους ήταν το σωστό.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προκαλέσει ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν γέλια στην Ολομέλεια της Βουλής με τα αιτήματα για ταξίδια στο εξωτερικό που προωθούσε στο προεδρείο προκειμένου να εγκριθούν από τους βουλευτές. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις ομιλίες που πραγματοποιούσε ανά τον κόσμο για την οικονομική κρίση και τις λύσεις που μπορούν να προταθούν για έξοδο από αυτήν. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται ακόμα στο... άθλημα αυτό, χωρίς πλέον να έχει τον «βραχνά» της παρουσίας του στη Βουλή.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ 

Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ναι μεν πραγματοποιεί ομιλίες στο εξωτερικό, αλλά, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, αυτό γίνεται με στόχο την προώθηση του πανευρωπαϊκού δικτύου για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Οπως φαίνεται σε λίστα που δημοσιοποίησε ο ίδιος, έχει πραγματοποιήσει είκοσι τέσσερις ομιλίες ανά την Ευρώπη, με τα έσοδά του από αυτές να είναι μικρά, αφού μόνο για τρεις παρουσίες του δέχθηκε αμοιβή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το διάστημα που δεν είναι υπουργός έχει πραγματοποιήσει δύο ομιλίες έναντι αδράς αμοιβής, αφού για τη συμμετοχή του σε μία και μόνο εκπομπή στην ιταλική τηλεόραση έλαβε 24.000 ευρώ, μετά από φόρους, έχοντας ταξιδέψει στην πρώτη θέση, ενώ την προπερασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη. Η μετακίνησή του από και προς την Ασία ήταν πληρωμένη και η αμοιβή του για μία ομιλία άγγιξε τις 28.800 ευρώ προ φόρων.

Από τη σύγκριση των δραστηριοτήτων των δύο ανδρών προκύπτει ότι ο μεν Γιάνης Βαρουφάκης έχει πραγματοποιήσει περισσότερα ταξίδια μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2012 και μετά, ναι μεν πραγματοποιεί ομιλίες στο εξωτερικό, αλλά είναι πιο εκλεκτικός. Οι ομιλίες του εμφανίζονται να είναι πιο επικερδείς από αυτές του πρώην «τσάρου», αφού τα 40.000 και πλέον δολάρια για μία ομιλία υπερτερούν των αντίστοιχων αμοιβών του Γ. Βαρουφάκη. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε κλειστές διαλέξεις, με εισιτήριο που κυμαινόταν από 300 έως και 500 ευρώ. Ακόμη, δίνει διαλέξεις σχεδόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ, αφού έχει επισκεφθεί τα Πανεπιστήμια Στίβενσον στη Βαλτιμόρη και Λέσλεϊ στη Βοστώνη, το φημισμένο Χάρβαρντ, αλλά και το Ορεγκον.

ΑΤΖΕΝΤΗΔΕΣ

Αντίθετα, ο Γ. Βαρουφάκης έχει περιοριστεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και η Μόσχα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και το Μιλάνο, μιλώντας σε πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης και της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία.

Πίσω βέβαια από τις παρουσίες των δύο ανδρών στο εξωτερικό κρύβεται μια ολόκληρη «βιομηχανία»

εύρεσης ομιλητών για εκδηλώσεις και συνέδρια - με το αζημίωτο ασφαλώς. Το να κλείνεις ομιλίες από τη μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη χρειάζεται και βοήθεια από επαγγελματίες του χώρου. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός στράφηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ζητώντας βοήθεια από το πανίσχυρο αμερικανικό γραφείο ομιλητών Harry Walker Agency, το οποίο, μεταξύ άλλων, εκπροσωπεί μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, όπως τον Μπιλ Κλίντον, τον Κόφι Ανάν, τον Ισραηλινό Σιμόν Πέρες και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Το κόστος μάλιστα για τον Γ. Παπανδρέου, παρόλο που δεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα, φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε ψηφία και αγγίζει τις 40.000 δολάρια, με τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής καλυμμένα.

Βρετανοί για τον πρώην «τσάρο»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επέλεξε ένα βρετανικό γραφείο ομιλητών, το London Speaker Bureau, το οποίο διαθέτει ηχηρά ονόματα στην ατζέντα του, όπως τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Ο Γ. Βαρουφάκης, βέβαια, αμέσως μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την αμοιβή των ομιλιών του που κλείνονται από αυτό το γραφείο, έδωσε εντολή ώστε η δική του καταχώριση ανάμεσα στους διαθέσιμους ομιλητές να «κατέβει», όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που προκύπτει από την αναζήτηση του ονόματός του. Στην ίδια θέση μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν η φωτογραφία του και ένα σύντομο βιογραφικό.

Οπως μάλιστα είχε αποκαλύψει η ατζέντισσά του από το βρετανικό γραφείο, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, για τη συμμετοχή του ως βασικού ομιλητή σε εταιρικές εκδηλώσεις οι αμοιβές είναι: 60.000 δολάρια εκτός Ευρώπης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της αμοιβής, όταν διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από το προκαθορισμένο ποσό των 60.000 δολαρίων. Το ποσό αυτό φαίνεται να έτυχε διαπραγμάτευσης τόσο στη Σιγκαπούρη όσο και στην Ιταλία, πέφτοντας πολύ κάτω από τα standards που είχαν τεθεί.