Η θλιβερή επέτειος της συμπληρώσεως 19 ετών από τη βύθιση της πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ» (Ρ-25) και της εξαιτίας αυτής τραγικής απώλειας τεσσάρων εκ των 32 συνολικώς μελών του πληρώματός του κάνει σήμερα αισθητή την απώλεια του, των ναυτικών μας και του σκάφους σε όλο το ΠΝ, που δικαίως τη θεωρεί ως μία «μαύρη σελίδα» στην ένδοξη ιστορία του. 

Στις 4 Νοεμβρίου 1996, στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων ’96», που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα, ο Στόλος είχε διασπείρει όλα τα πολεμικά πλοία των Διοικήσεώς του στις προγραμματισμένες θέσεις τους. Το σενάριο που «έπαιζε» την ημέρα εκείνη προέβλεπε για την ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» να «αγκιστρώσει», κατά τη ναυτική ορολογία του ΠΝ, κοντά στην ξηρά της Σάμου, σε πλήρη ακινησία, με σβηστά όλα τα φώτα ναυτιλίας και ασφαλείας, καθώς και «κλειστά» τα ραντάρ της, όπως δηλ. θα έκανε σε πραγματικό πόλεμο, με μόνο να βρίσκεται σε λειτουργία το ραντάρ ναυτιλίας. 

Κυβερνήτης της ήταν ο τότε Πλωτάρχης Κ.Λ., άριστος αξιωματικός και αρχηγός της τάξεώς του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο οποίος τη στιγμή του δυστυχήματος δεν βρισκόταν στη γέφυρα. Ενώ το πλοίο ήταν σε αυτή την κατάσταση, επέπεσε επάνω του και το εμβόλισε το επιβατικό πλοίο «Σάμαινα», που εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής Πειραιάς-Σάμος. Η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ», αφού παρέμεινε για λίγο χρόνο στην επιφάνεια της θάλασσας μετά την πρόσκρουση και τον (ουσιαστικό) εμβολισμό της από το επιβατικό πλοίο, βυθίστηκε σε βάθος 180 μέτρων από την ακτή της Σάμου.

Τέσσερα μέλη του πληρώματος της ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» πνίγηκαν καθώς είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο χώρο της συγκρούσεως και εγκλωβίστηκαν εντός αυτού. Πρόκειται για τους:
• Ανθυπασπιστή ΗΝ/ΣΝ Κ. Κοκκίνη
• Κελευστή ΗΝ/ΔΒ Α. Ασπρογέρακα
• Κελευστή ΗΝ/ΔΒ Γ. Αναδρανιστάκη
• Κελευστή Η/Τ Β. Μαυρογιώργο

Στις 15 Μαρτίου 1997, μετά από πλήθος επίπονων προσπαθειών από πλευράς του ΠΝ και ομάδος εξειδικευμένων δυτών, η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» ανελκύστηκε αλλά κρίθηκε ως μη συμφέρουσα η επισκευή της, εκτός από ορισμένα απάρτια κυρίως οπλικών συστημάτων και πυραύλων Penguin που κρίθηκαν κατάλληλα ως αμοιβά. 

Η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» καθελκύστηκε στις 1 Μαρτίου 1980 στα «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» του Σκαραμαγκά, όπου και κατασκευάστηκε, στο πλαίσιο υλοποιήσεως σχετικού συμβολαίου που είχε υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (ΥΠΕΘΑ/ΓΕΝ) και της εταιρείας για την κατασκευή έξι συνολικώς πυραυλακάτων τύπoυ “COMBAΤΤΑΝΤΕ ΙΙΙΒ”. Το προαναφερθέν εξοπλιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 1978 και oλoκληρώθηκε στα τέλη του 1981 με την παράδοση και του έκτου σκάφους του προγράμματος (ΤΠΚ «ΚΑΒΑΛΛΟΥΔΗΣ», ΤΠΚ «ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ», ΤΠΚ «ΞΕΝΟΣ», ΤΠΚ «ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ», ΤΠΚ «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» και φυσικά η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ», που ήταν η δεύτερη στη σειρά). 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1980, η ΤΠΚ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» εντάχθηκε στη δύναμη του Στόλου, με πρώτο – παραλαμβάνοντα – κυβερνήτη τον τότε Πλωτάρχη Ι. Ιωάννου ΠΝ. Ονομάστηκε «Avθυπoπλoίαρχος ΚΩΣΤΑΚΟΣ» προς τιμή του αείμνηστου Ανθυποπλοιάρχου Ι. ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΠΝ, ο οποίος ήταν αξιωματικός του υποβρυχίου «ΓΛΑΥΚΟΣ», και ο οποίος ήταν άτυχος, καθώς σκοτώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1942 στην Μάλτα, όπου ναυλοχούσε το υποβρύχιό του, στη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού του νησιού από βομβαρδιστικά αεροσκάφη της γερμανικής Luftwaffe.

Λ.Σ.Μ.