Οι Ινστρούχτορες του Αλέξη Τσίπρα
Δύο κορυφαίοι οργανισμοί ανέλαβαν κομβικούς ρόλους στην καθοδήγηση της νέας κυβέρνησης
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μικτό σύστημα συνεργασίας με το Ινστιτούτο Levy και τον επενδυτικό οίκο Lazard έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πετύχει την αναδιαπραγμάτευση των όρων του δανεισμού, τη δραστική απομείωση του χρέους και τη διασφάλιση πόρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κοινό στοιχείο των δύο κορυφαίων οργανισμών ισραηλινής «καταγωγής» αποτελεί η κεϋνσιανή βάση, στη λογική της αύξησης των κρατικών δαπανών, αντί για τη συνεχή μείωσή τους, ώστε να παίξουν σταθεροποιητικό ρόλο κατά την περίοδο της κρίσης, θέση την οποία προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις σκληρές συνομιλίες του με τους εταίρους.
Στην παρούσα φάση, η μεν Lazard ασχολείται με τη σύνταξη των νομικών κειμένων, των εκθέσεων δημοσιονομικής κατάστασης και των χρηματοοικονομικών μελετών αναδιάρθρωσης των όρων του δανεισμού, το δε Ιδρυμα Levy δημιουργεί πολιτικές διαχείρισης των δανείων και μεθόδους άντλησης εσόδων από την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής. Φυσικά, ο ρόλος των δύο οργανισμών δεν περιορίζεται στο τεχνικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται στη συμβουλευτική στήριξη προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι διαχειρίζονται πρωτοφανούς εντάσεως κρίσεις, έχοντας απέναντί τους πολιτικούς και οικονομικούς κολοσσούς της ευρωπαϊκής κοινότητας και του ΔΝΤ. H προσέγγιση έγινε από την επιτελική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν από τις εκλογές, ενώ στελέχη που σχετίζονται με το Ινστιτούτο Levy και τη Lazard συμμετέχουν σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.
Δημήτρης Παπαδημητρίου: ''ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LEVY''
Ο υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, που έχει ως έδρα το Κολλέγιο Bard της Νέας Υόρκης, είναι ο Δ. Παπαδημητρίου, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία γύρισε στην Ελλάδα μετά από 37 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας στις ΗΠΑ και τοποθετήθηκε δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2013 το ζεύγος Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου είχε διοργανώσει την τετραήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (σ.σ.: στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν η κυρία Ρένα Δούρου και οι κ. Γ. Μηλιός, Ν. Παππάς και Γ. Σταθάκης), κατά την οποία ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ομογενείς επενδυτές. Ο κ. Παπαδημητρίου είναι υπέρμαχος της εξόδου της χώρας από το ευρώ ή της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν οι κοινωνίες σε Ελλάδα και Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν υποβληθεί. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο Β, με το παράλληλο νόμισμα, όπως επιτυχώς συνέβη και στο παρελθόν», επισημαίνει στις επιστημονικές δημοσιεύσεις του. Το Ινστιτούτο σε συνεργασία με τον Τζορτζ Σόρος και τον Τζόζεφ Στίγκλιτς εφαρμόζει σε παγκόσμια κλίμακα «τον επανασχεδιασμό του χρηματιστικού καπιταλισμού». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου, «άτομα όπως ο Σόρος και ο Στίγκλιτς έχουν συμβάλει στη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τη συγκρότηση μιας νέας χρηματοοικονομικής τεχνικής».
Δηλαδή στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ (σ.σ.: περιλαμβάνεται στη ρητορική του κ. Τσίπρα), το οποίο ιστορικώς διέσωσε από την κατάρρευση τις μεταπολεμικές κοινωνίες, περιόρισε τον ακραιφνή καπιταλισμό, αλλά ανέδειξε τα «καζίνο των χρηματαγορών». Η Ράνια Αντωνοπούλου, από την πλευρά της, επεξεργαζόταν από το 2013, «σχέδιο εξόδου από την κρίση κόντρα στη συνταγή της τρόικας», προτείνοντας τη δημιουργία 550.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, που θα επιτευχθεί με την επιπλέον χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών κατά 7 δισ. ευρώ. Κατά την άποψή της, το μεγάλο αυτό κόστος περιορίζεται με: α) την επιστροφή στα κρατικά ταμεία 3 δισ. ευρώ λόγω εργατικών εισφορών και β) την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροαποφυγής.
Mατιέ Πιγκάς: ''ΟΙΚΟΣ LAZARD''
Το σχέδιο του «κουρέματος» του χρέους
Πάγια θέση του οίκου Lazard αποτελεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά το ήμισυ, δηλαδή 100 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί βιώσιμο και η χώρα να μπορεί να ελπίζει στην επιστροφή της στην ανάπτυξη. Ο ευρωπαϊκός οίκος, με παρουσία στα διεθνή δρώμενα από τα τέλη του 19ου αιώνα, συμμετείχε ως σύμβουλος της κυβέρνησης Παπανδρέου στο PSI του 2011 και νωρίτερα στη διαμόρφωση των όρων του Μνημονίου, όμως τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο ρόλος του στο εγχώριο σκηνικό έχει περιοριστεί κατά πολύ, αφού η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επέλεξε να συνεργαστεί με τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους JP Morgan, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch και Goldman Sachs. Η «μεγάλη επιστροφή» επετεύχθη με την πρόσφατη απόφαση του επίσης κεϋνσιανιστή Γιάνη Βαρουφάκη, που πολλές φορές στη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας του συνεργάστηκε με τα στελέχη της Lazard.
Ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Ματιέ Πιγκάς (Matthieu Pigasse), από τα πλέον δημοφιλή πρόσωπα της επενδυτικής τραπεζικής, έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει μεταξύ άλλων επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και haircut («κούρεμα») του δημόσιου χρέους. «Πιστεύω ότι, αν το χρέος μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα», ανέφερε πρόσφατα. Οι υπηρεσίες της Lazard επεκτείνονται στην προβολή των ελληνικών θέσεων, καθώς ο οίκος ελέγχει -εμφανώς ή αφανώς- πλήθος ΜΜΕ διεθνώς («Le Monde», «Huffington Post» ως βασικός μέτοχος και πολλά ακόμη ως τραπεζικός χρηματοδότης). Από τη δεκαετία του 1950 η Lazard συμμετείχε ως σύμβουλος επενδύσεων σε ελληνικούς βιομηχανικούς κολοσσούς, ενώ από τις αρχές του 2000 άρχισε να συνεργάζεται με το Δημόσιο στις αποκρατικοποιήσεις της Ολυμπιακής, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ κ.ά.