Στο ακριτικό Αμύνταιο βρέθηκε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 103ης  επετείου από την απελευθέρωση της πόλεως, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο.
  Η πόλη του Αμυνταίου, ονομάστηκε έτσι από τον Μακεδόνα βασιλιά Αμύντα. Για πρώτη φορά το Αμύνταιο απελευθερώθηκε στη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, στις 15 Οκτωβρίου 1912, αλλά το ανακατέλαβαν οι Τούρκοι. Μετά τη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του Διαδόχου και Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, αναφορικώς με την κατεύθυνση προελάσεως του Ελληνικού Στρατού, είτε προς τη Θεσαλονίκη (Βενιζέλος) είτε προς το Μοναστήρι (Κωνσταντίνος) ο Ελληνικός στρατός κινήθηκε και απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη.
Τότε ανατέθηκε στην 5η Μεραρχία να καλύπτει την αριστερή πλευρά της προελάσεως. Η 5η Μεραρχία ξεκίνησε από την Κοζάνη μαζί με την Ταξιαρχία Ιππικού προελαύνοντας προς την Πτολεμαΐδα, που απελευθερώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1912. Συνεχίζοντας την προέλαση η 5η Μεραρχία απελευθερώνει για πρώτη φορά το Αμύνταιο στις 18 Οκτωβρίου 1912. Στις 19 Οκτωβρίου συγκρούεται με τουρκικές δυνάμεις στα στενά του Κιρλί Δερβέν, μπαίνει στη Βεύη (Μπάνιτσα) και συνεχίζει την πορεία προς το Μοναστήρι. Όμως οι Ελληνικές δυνάμεις δέχτηκαν ξαφνικά επίθεση και μετά από μάχη που κράτησε ολόκληρη μέρα (21 Οκτωβρίου 1912) αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με μεγάλες απώλειες.
Στις 23/24 Οκτωβρίου 1912 διεξήχθη η ιστορική μάχη του Σόροβιτς, που ενώ κατά το τέλος της πρώτης ημέρας είχε θετική εξέλιξη για τα ελληνικά στρατεύματα, λάθος εκτιμήσεις για τις κινήσεις του Τουρκικού στρατού, κατά τις βραδινές ώρες, είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη μέρα το πρωί να επιτεθούν οι Τούρκοι με μικρή δύναμη στα μετόπισθεν του Ελληνικού στρατού, να δημιουργηθεί πανικός σε αυτόν και τελικά να γίνει ανακατάληψη του Αμύνταιου από τους Τούρκους. Η νύχτα αυτή αποτελεί μία από τις «μελανές» σελίδες στην ένδοξη Ιστορία του ΕΣ και με την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων (άμεση απαλλαγή και αντικατάσταση επί του πεδίου του διοικητή, άμεσες εκτελέσεις λιποτακτών, διάλυση της μονάδος που πανικοβλήθηκε και επανασυγκρότησή της με «μπόλιασμα» στρατιωτών από άλλες μονάδες με ηθικό και θάρρος κ.λπ.)
Τελικώς, η οριστική απελευθέρωση του Αμύνταιου πραγματοποιήθηκε από τον ΕΣ στις 7 Νοεμβρίου 1912,στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκαθαρίσεως της περιοχής Φλωρίνης από τουρκικές δυνάμεις.

Λ.Σ.Μ.