Θέμα εκ του μη όντος προκάλεσε η απόφαση του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ να καταργήσει με απόφασή του από σήμερα διάφορα εμβλήματα και διακριτικά που φέρονταν επί των στολών τους και είχαν εισαχθεί με απόφαση του προκατόχου του Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» (έγχρωμο ή χαμηλής ορατότητας) που φερόταν στο άνω μέρος του μανικιού με οποιαδήποτε στρατιωτική στολή.

Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία αυτή του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι άστοχη, όχι ως προς την ουσία της πιθανόν, αλλά ως προς τον χρόνο και τον τρόπο που αυτή υλοποιήθηκε. 

1)Έγινε σχεδόν ένα μόλις μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δίνοντας έτσι την εντύπωση μιας προσπάθειας «Από-Κωσταρακοποίησης» (ας μας επιτραπεί η αδόκιμη αυτή «λέξη»). 
2)Είναι δυνατόν να λαμβάνεται έτσι πρόχειρα μία τέτοια απόφαση, η οποία στους άσχετους ή στους εχθρούς των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει την ευκαιρία να αρθρώσουν ψευδή λόγο «περί καταργήσεως του Εθνοσήμου και του …Σταυρού από τις στολές»;
 3)Το Πολεμικό Ναυτικό ήταν πάντα εναντίον των πολλών «επεμβάσεων» στη στολή. Άλλωστε το ίδιο το ΠΝ, αρχηγός του οποίου ήταν ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, ουδέποτε εφάρμοσε την προηγούμενη διαταγή του Στρατηγού Κωσταράκου, στη λήψη της οποίας είχε συμμετάσχει και ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ως Αρχηγός ΓΕΝ και μέλος του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), που έλαβε την απόφαση αυτή. Επομένως, ο Ναύαρχος Αποστολάκης έρχεται τώρα να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ αυτό που το ΠΝ πάντα πρέσβευε και δεν εφάρμοζε ως τώρα, επικαλούμενο σχετική διάταξη του… «Κανονισμού Στολών του ΠΝ». 
 4)Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άλλα πιο σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τα σήματα και τα εμβλήματα των στολών, τα οποία όλα τα στελέχη έχουν δώσει ήδη χρήματα για να αγοράσουν και να φορέσουν στις στολές τους, όπως ακριβώς όριζαν οι ισχύουσες διαταγές τους;
 5)Αν ήθελε να κάνει τέτοιες αλλαγές γιατί – για παράδειγμα – δεν όριζε τη σημερινή ημέρα ως «Ημέρα Αποδόσεως Τιμής στους Παλαιμάχους πολεμιστές» (“Veteran’s Day”), όπως ακριβώς γιορτάζουν ΣΗΜΕΡΑ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας , των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
 6)Αν ήθελε γιατί δεν υλοποιούσε την από έτους άλλη απόφαση του ΣΑΓΕ για την απόδοση των οφειλόμενων τιμών – μεταθανατίως – στον Ήρωα του ΠΝ στις επιχειρήσεις της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974, τότε Πλωτάρχη Ελευθέριο Χανδρινό ΠΝ, που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο;

Θυμίζουμε ότι με την απόφαση αυτή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως αυτή κοινοποιήθηκε στα Γενικά Επιτελεία, καταργούνται τα εξής:

•Το διακριτικό σήμα (τύπου μεταλλικής κονκάρδας) που φορούσαν όσοι στρατιωτικοί υπηρετούσαν στο Επιτελικό Γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ. 
•Το διακριτικό σήμα (τύπου μεταλλικής κονκάρδας) που είχε καθιερωθεί για όσους υπηρετούσαν στο ΓΕΕΘΑ/Ε3/ΟΑΣ και στο ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ. 
•Το διακριτικό, το οποίο απεικονίζει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» (είτε έγχρωμο είτε «χαμηλής ορατότητος») και είχε καθιερωθεί με τον «Διακλαδικό Κανονισμό Στολών», παύει να φέρεται με οποιαδήποτε στρατιωτική στολή. 

•Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ που υπηρετεί στο εξωτερικό θα φέρει σε όλες τις στολές το διακριτικό με την Ελληνική σημαία.
•Οι απόφοιτοι Σχολών εσωτερικού θα φορούν ένα μόνο στρατιωτικό διακριτικό. Η σειρά «αρχαιότητος» των διακριτικών αυτών των Σχολών είναι: ΣΕΘΑ,  ΑΔΙΣΠΟ, ΑΣΠ, ΝΣΠ ή ΣΠΑ και ΣΔΙΕΠ κάθε Κλάδου.Σε άλλο σημείο της διαταγής σημειώνεται στο «διά ταύτα»: «Τα Γενικά Επιτελεία να επανεξετάσουν τις ισχύουσες διατάξεις και εκδοθείσες διαταγές που αφορούν στην καθιέρωση και χρήση άλλων διακριτικών σημάτων για το οικείο στρατιωτικό προσωπικό εκάστου Κλάδου, με γνώμονα την ουσιαστική απεικόνιση των προσόντων των Στελεχών των ΕΔ και την αποφυγή υπερβολών στην εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού».


Τέλος, να σημειώσουμε ότι ορισμένα σημεία της αποφάσεως Αποστολάκη είναι ορθά, όπως αυτό του διακριτικού σήματος για τους υπηρετούνται στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ), που μάλλον ήταν περιττά, όμως άλλα , όπως αυτό του εθνοσήμου στο μανίκι με την λέξη «ΕΛΛΑΣ», επιβεβαιώνουν τον καθόλου κολακευτικό κανόνα του «ράβε-ξήλωνε». 

Λ.Σ.Μ.