"Λουκέτο" στην κλινική του πατέρα του Κλέωνα Γρηγοριάδη
<p>Τα νέα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως πρώτο θύμα το θεραπευτήριο των φτωχών «Ο Σωτήρ», του Γιώργου Γρηγοριάδη</p>
Της Στέλλας Νοβάκη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ
Αφιέρωσε τη ζωή του στον άνθρωπο. Πρωτοστάτησε σε αγώνες κοινωνικούς και πολιτικούς και αγάπησε την Τέχνη, αναγνωρίζοντας την αξία της. Δράση, προσφορά, συμμετοχή και αναζήτηση ήταν οι επιλογές του για την πλήρη κοινωνική του ολοκλήρωση, εκπληρώνοντας εσωτερικές επιταγές, που τον προσδιορίζουν ως «πολιτικό ον».
Σήμερα καμαρώνει τη γιατρό κόρη του και τον διάσημο ηθοποιό γιο του, Κλέωνα Γρηγοριάδη. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης, περί του οποίου ο λόγος, είναι από τους ανθρώπους που συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τον ενεργό πολίτη. Η δυναμική αυτής της πορείας ζωής δεν ανακόπηκε ούτε από τις δυσκολίες της ζωής ούτε καν από τον βασανισμό του την περίοδο της χούντας, εξαιτίας των αριστερών του πεποιθήσεων.
«Γκρεμίστηκαν όλα σε μια στιγμή. Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό», εξομολογείται ο γιατρός Γιώργος Γρηγοριάδης, που, παρά την πλούσια εμπειρία ζωής, ομολογεί ότι δεν περίμενε ποτέ μια αριστερή κυβέρνηση να στερήσει τόσο από τον ίδιο όσο και από χιλιάδες ανθρώπους ένα έργο ζωής και προσφοράς. Να βάλει λουκέτο στην κλινική «Σωτήρ», την κλινική των φτωχών, όπως είχε χαρακτηριστεί επί σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας. «Δεν περίμενα να συμβεί», σημειώνει ο ίδιος. «Δεν περίμενα ότι με την άρση της αναστολής των εξώσεων η συγκεκριμένη κλινική θα ήταν η πρώτη που θα υφίσταντο αυτές τις συνέπειες. Όταν με βασάνιζαν στη χούντα, την άλλη μέρα που ξύπναγα γέλαγα. Έλεγα ότι είμαι ζωντανός, οπότε όλα αυτά δεν με επηρεάζουν. Απλά, είναι κρίμα μια κλινική με ιστορία 42 ετών να κλείσει... γιατί οι ιδιοκτήτες επιθυμούν έξωση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μου στέρησε ένα έργο ζωής. Παραμένω όμως ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, λυπάμαι».
Στις 31 Οκτωβρίου 2015, πρώτη ημέρα της άρσης της απαγόρευσης των εξώσεων σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, η κλινική του Γιώργου Γρηγοριάδη έλαβε το σχετικό ειδοποιητήριο, που, τραγική ειρωνεία, κοινοποιήθηκε στον ίδιο από τη γερμανικής καταγωγής οικογένεια ιδιοκτητών Βάγκερ, η οποία είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα επί Οθωνα.
Η κλινική «Σωτήρ», στο Νέο Ηράκλειο, δεν ήταν μόνο ένας χώρος θεραπείας. Αποτελούσε από τη μεταπολίτευση και έπειτα ένα σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους εργαζομένους, σύμβολο της προσφοράς και της κοινωνικής πρόνοιας. Ο χειρουργός Γιώργος Γρηγοριάδης ήταν γνωστός άλλωστε σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο για τις επιτυχείς επεμβάσεις του, αλλά και για το ότι προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε όποιον είχε την ανάγκη του. Ο «Σωτήρ» ήταν η κλινική των φτωχών εδώ και σαράντα χρόνια.
Ο «γιατρός των φτωχών» κ. Γρηγοριάδης ήταν για πολλούς, κυρίως για τους πολιτικούς κύκλους, και ο «αγωνιστής της δημοκρατίας στη χούντα». Καταδικασθείς στη δίκη των ηγετών της Αριστεράς Δρακόπουλου - Παρτσαλίδη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ιστορικό μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και πρώτος δήμαρχος της μεταπολίτευσης στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Υπήρξε δύο τετραετίες δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του παραχωρούσε την αποζημίωσή του σε ειδικό ταμείο, από όπου μοιραζόταν σε απόρους! Ήταν ο πρώτος δήμαρχος που έβαλε στο σχέδιο πόλης πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμη και για την Παλαιστίνη, όταν κανείς δεν τολμούσε να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Η πολιτική, η Τέχνη και ο πολιτισμός είχαν πάντα χώρο στην καθημερινότητά του. Υπήρξε άλλωστε πηγή έμπνευσης για τον γιο του, Κλέωνα Γρηγοριάδη, ο οποίος είναι μεταξύ των διακοσίων ατόμων από τον χώρο του πολιτισμού που τάχθηκαν δημόσια υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμα, ενώ σήμερα συμμετέχει μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εγχείρημα των «1.101».
Ασθενείς, εργαζόμενοι και επισκέπτες της κλινικής «Σωτήρ» έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την αδυναμία που τρέφει στην Τέχνη ο Γιώργος Γρηγοριάδης από την εσωτερική διακόσμησή της. Παντού δεσπόζουν έργα Τέχνης, σπάνια, πολλές φορές, αριστουργήματα, ακόμη και από τη συλλογή του, στολίζουν τους τοίχους, ενώ ο ίδιος διατηρεί και προσωπική πινακοθήκη στο Νέο Ηράκλειο, με περισσότερα από 3.000 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Επίσης, ο κ. Γρηγοριάδης διετέλεσε για πέντε χρόνια διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, όπου προσέφερε σημαντικό έργο.
Έκανε 41.700 εγχειρήσεις
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης είναι γιος φεουδάρχη. Γεννήθηκε το 1935 στη Δράµα. «Όταν γεννήθηκα, µε περιέφεραν πάνω σε ένα γαλάζιο µαξιλαράκι, ώστε οι περίπου 20.000 κολίγοι του πατέρα µου, που ήταν τσιφλικάς, να δουν τον διάδοχο της δυναστείας. Οµως ο διάδοχος βγήκε αριστερός», θυμάται. Φοίτησε στη στρατιωτική σχολή, «ακριβώς για να ξεκόψω από την οικογένειά μου», εξομολογείται. Στα 20 του προκάλεσε σκάνδαλο και πέρασε από στρατοδικείο, καθώς, συμπληρώνοντας μια αίτηση, στο πεδίο «θρήσκευμα» έβαλε μια παύλα.
Εχει πραγματοποιήσει πάνω από 41.700 εγχειρήσεις, αριθμός που σπάει κάθε ρεκόρ Γκίνες, δεν τον εκφράζουν όμως τέτοιου είδους διαδικασίες. Το 2012 του πρότειναν να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Γιατί να κάνω πολιτική αφού υπάρχουν τόσοι νέοι άνθρωποι;» ήταν η απάντησή του.