Πλούσιος ήταν και ο φετινός απολογισμός δράσεως του επίλεκτου Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Στρατού (ΤΕΝΞ) σε όλη την Ελλάδα και ευτυχώς αναίμακτος, με την πραγματοποίηση εργασιών ερευνών και εκκαθαρίσεως υπόπτων χώρων και ναρκοπεδίων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Η πλούσια αυτή δράση είχε ως αποτέλεσμα τη συνδρομή της Μονάδος, αφενός στην αμυντική οργάνωση της χώρας και αφετέρου αποδίδοντας σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία μεγάλο αριθμό άλλων υπόπτων χώρων και παλαιών ναρκοπεδίων, προς τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το ΓΕΣ, συγκεντρωτικά ερευνήθηκαν 2.963.291 τετραγωνικά μέτρα, ενώ εντοπίστηκαν, εξουδετερώθηκαν και καταστράφηκαν 17.104 πυρομαχικά διαφόρων τύπων.

Από την προαναφερθείσα συνολική έκταση, τα 440.418 τετραγωνικά μέτρα, ερευνήθηκαν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, όπου υπήρξαν πεδία σκληρότατων μαχών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς, εκκαθαρίζοντας εκτάσεις οι οποίες ήταν βεβαρημένες από εκρηκτικά κατάλοιπα αυτών των συγκρούσεων. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν κατόπιν συνεργασίας με τους κατά τόπους Φορείς και Αρχές, έτσι ώστε να αποδοθούν σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται δράσεις από τον τοπικό πληθυσμό.

Εκτός των ανωτέρω, από το προσωπικό της Μονάδος πραγματοποιήθηκαν 155 αποστολές εξουδετερώσεως εκρηκτικών μηχανημάτων, μηχανισμών και πυρομαχικών σε όλη την Ελλάδα, στη διάρκεια των οποίων εξουδετερώθηκαν και καταστράφηκαν 587 πυρομαχικά διαφόρων τύπων.

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΞ (www.army.gr), η ιστορία του ΤΕΝΞ ξεκινά μετά την απελευθέρωση και το τέλος των πολέμων της δεκαετίας του ’40, ως «ανάγκη απαλλαγής της ελληνικής κοινωνίας από τον τεράστιο όγκο ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων, βομβών και πάσης φύσεως εκρηκτικών μηχανισμών που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κληρονομιά κυρίως του πολέμου του 1940, αλλά και παλιότερων επιχειρήσεων, επέβαλε τη δημιουργία κατάλληλης μονάδας του Μηχανικού, για την εκκαθάριση των τοποθετημένων ναρκοπεδίων και υπόπτων χώρων, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Κύρια αποστολή της η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο καθόσον εκτός από τη σημαντική συμβολή της στην υλοποίηση του «Σχεδίου Κωλυμάτων», εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

Οι απώλειες του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ο αριθμός ευρημάτων και η έκταση της γης που έχει αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία στη διάρκεια των έξι δεκαετιών προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία της μονάδας. Συγκεκριμένα από το 1954 μέχρι σήμερα έχουν:
-- Φονευθεί 31 ναρκαλιευτές (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι).
-- Τραυματιστεί 17 ναρκαλιευτές (16 στρατιωτικοί, 1 υπάλληλος).
-- Εκκαθαριστεί 153.610 στρέμματα.
-- Αρθεί 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.»

Λ.Σ.Μ.