«Εξαφανίστηκαν» οι μισοί μετανάστες από το Ελληνικό
<p>Δεν άνοιξαν οι πόρτες για όλους καθώς τους απαγόρευσαν την είσοδο</p>
Μπορεί ο χρόνος να πίεζε ασφυκτικά για την μεταφορά των μεταναστών στο Ελληνικό ή σε κάποια άλλη εγκατάσταση, καθώς το Σάββατο ξεκινούν πανευρωπαϊκοί αγώνες στο συγκεκριμένο γήπεδο, όμως, η έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης οδήγησαν για ακόμη μία φορά στο απόλυτο χάος.
Έπειτα από το απίστευτο αλαλούμ που δημιουργήθηκε την Τετάρτη με τη μεταφορά των μεταναστών από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο σε εκείνο του χόκεϊ στο Ελληνικό, λίγο πριν τις 09:30 το πρωί της Πέμπτης στο Παλαιό Φάληρο έφτασε ένα αστικό λεωφορείο (χωρητικότητας 120 ατόμων) που γύρω στις 10:30 ξεκίνησε τη μεταφορά τους. Στις 11:30 περίπου έφτασε στο στάδιο και δεύτερο λεωφορείο, που έφυγε, όμως, μισοάδειο. Ακόμα ένα δρομολόγιο εκτελέστηκε το μεσημέρι. Το τρίτο λεωφορείο παρέλαβε 40 Ιρανούς μετανάστες, που βρίσκονταν μέσα στο Τάε Κβον Ντο, και τους μετέφερε στο Ελληνικό. Συνολικά στα τρία δρομολόγια μεταφέρθηκαν περίπου 200 άτομα, που επρόκειτο κυρίως για οικογένειες. Κι ενώ όλα έδειχναν να εξελίσσονται ομαλά, το χάος δεν άργησε και πάλι να επικρατήσει…
Περίπου 250 μετανάστες παρέμεναν στο εσωτερικό της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης με αποτέλεσμα, αν και από τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης στο σημείο βρίσκονταν συνεργεία καθαρισμού, προκειμένου να απολυμάνουν και να καθαρίσουν το χώρο, να παραμένουν εκεί με τα χέρια «δεμένα». Τελικά, λύση δόθηκε από την αστυνομία που κάλεσε τους μετανάστες να εκκενώσουν άμεσα το χώρο χωρίς, ωστόσο, να τους λέει πού να πάνε.
Όσοι οδηγήθηκαν εκτός του σταδίου στο Παλαιό Φάληρο είτε αποχώρησαν προς... άγνωστες κατευθύνσεις είτε περίμεναν απ’ έξω είτε πήγαν μόνοι τους στο Ελληνικό, από όπου έφαγαν… πόρτα γιατί δεν δεχόντουσαν κανέναν κατά μόνας κι εκτός… σχεδίου. Συγκεκριμένα, δεκάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων συνέρρεαν έξω από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού ζητώντας από τους υπευθύνους να τους επιτραπεί η είσοδος. Εντούτοις, δικαίωμα για μία θέση φαίνεται πως έχουν μόνον όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είναι οικογενειάρχες ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Από τους χώρους του κλειστού γηπέδου στο Ελληνικό αποκλείονται Αλγερινοί, Μαροκινοί, Πακιστανοί και Τυνήσιοι. Έτσι, πολλοί έστρωσαν και κοιμήθηκαν μέσα στο κρύο τόσο έξω από το γήπεδο του χόκεϊ όσο και έξω από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, περιμένοντας μάταια κάποιο λεωφορείο να έρθει και να τους μεταφέρει ή να ανοίξουν οι πόρτες.
Σημειώνεται, τέλος, πως, με βάση πληροφορίες του protothema.gr, στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημίες, παρά μόνο σε καζανάκια και βρύσες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν πηγές από την ΕΤΑΑΔ στο protothema.gr πρόκειται για φυσιολογικές φθορές σε χώρο όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην απολύμανση και στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές μαζί με την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περί τα 20.000 ευρώ.