Μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το επιβλητικό μνημείο της Θεσσαλονίκης που σηματοδοτεί το μεταίχμιο ανάμεσα στον ειδωλολατρικό και τον χριστιανικό κόσμο, αποδίδεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια και χωρίς τις σκαλωσιές, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι πολυετείς εργασίες συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης, το εμβληματικό μνημείο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ανοίγει τις πύλες τους και υποδέχεται με μια μουσική εκδήλωση του κοινό.

Τους δημοσιογράφους υποδέχτηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο Σταμάτης Χονδρογιάννης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ο οποίος, αφού εξήρε το έργο της τέως 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σημείωσε: ''Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και ικανοποιημένοι. Φτάσαμε στο τέλος ενός δρόμου που κράτησε πολλά χρόνια. Η Ροτόντα αποδίδεται καταρχάς στο μεγαλείο της και στη συνέχεια στο κοινό. Δεν είναι ένα μνημείο της πόλης, αλλά της οικουμένης''.

Νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης

Η απόδοση της Ροτόντας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνει την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού άξονα με το ανακτορικό συγκρότημα και την Αψίδα του Γαλερίου.

Το μνημείο κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου.

geniko 0

geniko 1

geniko 2

Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων οπότε και διανοίχθηκε και διευρύνθηκε η ανατολική κόγχη και κατασκευάστηκε το ιερό βήμα. 

iero 2

Τα λαμπρότερα λείψανα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετης ποιότητας ψηφιδωτά, των οποίων ο πλούτος των θεμάτων, με φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα και η λαμπρότητα των χρωμάτων, εντυπωσιάζει.

psh 2

Το 1590 η Ροτόντα μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη, εξ' ου και ο μιναρές που έχει κατασκευαστεί στον περιβάλλοντα χώρο. Με εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ, το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί στο μνημείο και πάλι σταυρός, ο οποίος κοσμούσε το κτίριο μέχρι και το 1950, κίνηση η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Απαντώντας σχετικά, ο κ. Χονδρογιάννης σχολίασε: "Εμείς θέλουμε η Ροτόντα να είναι ένα μνημείο συμφιλίωσης και όχι συγκρούσεων".

Ο σεισμός που έπληξε τη Θεσσαλονίκη το 1978 προξένησε σοβαρές βλάβες στο μνημείο και από τότε οι σκαλωσιές «έντυναν» το εσωτερικό του.
Το τελευταίο κομμάτι των εργασιών, το οποίο και ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα, έγινε με χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και περιελάμβανε την αποκατάσταση-επικεράμωση της στέγης και παρεμβάσεις στο εσωτερικό. Παράλληλα, έγιναν εργασίες στον περίβολο της ανατολικής εισόδου, με την απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων και γκράφιτι από τους τοίχους, τα οποία δυστυχώς "επέστρεψαν", με την ολοκλήρωση των εργασιών.

tholos 1

Η σημερινή γιορτή

Η σημερινή μουσική γιορτή θα αρχίσει στις 20.00 και σχεδιάστηκε ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός. Το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που έρχεται ειδικά από την Μόσχα, με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών και της οικουμενικότητας της Χριστιανοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους των Χριστουγέννων από την Ανατολή και τη Δύση.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Δημοτική Τηλεόραση TV100 και μέσω του διαδικτύου με live streaming σε όλον τον κόσμο από τις σελίδες: tv100.eu και www.fm100.gr.

Πληροφορίες:
Τόπος: Ροτόντα
Ημερομηνία: 18 Δεκεμβρίου 2015
Ώρα έναρξης: 20:00
Είσοδος: (Δ. Πύλη οδ. Φιλίπππου) ελεύθερη - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες: Μαρία Καγιαδάκη, 2310 204868

Πηγή: thestival.gr