Διεθνής άσκηση Ερεύνης – Διασώσεως (Search-And-Rescue/SAR), με την επωνυμία “CYPFRA-05/15” με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας, διεξάγεται σήμερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικώς της Κύπρου και εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR Λευκωσίας).

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που συμμετέχουν στην προαναφερθείσα άσκηση έχει το Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΚΣΕΔ) Λάρνακος, σε συνεργασία με τη φρεγάτα “Courbet” (F-712) του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Η φρεγάτα αυτή είναι από τις πιο σύγχρονες του Γαλλικού ΠΝ, κλάσεως “La Fayette”, και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και δύο ελικοπτέρων στο υπόστεγό της.

Κύριος σκοπός της ασκήσεως, όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης της Κύπρου, είναι «η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Έρευνας-Διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή/και σε περιπτώσεις κινδύνου λόγω της μεταναστευτικής ροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή».

Οι συμμετέχοντες στην άσκηση θα «παίξουν» πάνω σε σενάριο που αφορά σε συμβάν «Ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ερεύνης – Διασώσεως «Νέαρχος» της Κύπρου, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακος για την αντιμετώπιση του συμβάντος.

Το σενάριο της ασκήσεως περιλαμβάνει έρευνα, εντοπισμό και διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών και ασθενών (MEDEVAC Operations), καθώς και προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. επί του ελικοδρομίου της γαλλικής φρεγάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα άσκηση αποτελεί την πέμπτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα SAR, μεταξύ των δυνάμεων Κύπρου και Γαλλίας, ενδεικτικό και αυτό των εξαιρετικών διμερών αμυντικών σχέσεων, που γίνονται ακόμα πιο ουσιαστικές την παρούσα χρονική συγκυρία όπου μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας επιχειρούν εναντίον χερσαίων στόχων του ISIS στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, γεγονός που έστω και ως μικρή πιθανότητα μπορεί να απαιτηθεί να υλοποιηθεί στην πραγματικότητα παρόμοιο σενάριο.

Λ.Σ.Μ.