Το 10% των εν ενεργεία πιλότων της Αεροπορίας Στρατού είναι σήμερα γυναίκες, μόνιμα στελέχη του Στρατού Ξηράς, που ανήκουν στο έκτο και πιο νέο Όπλο του, την Αεροπορία Στρατού. 

Σε πρακτικό επίπεδο, ο αριθμός αυτός «μεταφράζεται» σε 27 γυναίκες πιλότους, αξιωματικούς προελεύσεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, και υπαξιωματικούς, προελεύσεως της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, από τους σχεδόν 280 συναδέλφους τους, οι οποίοι διατηρούν την παρούσα χρονική στιγμή το ενεργό επιχειρησιακό τους status.   

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών πιλότων της Αεροπορίας Στρατού είναι εκπαιδευμένο και διατίθεται για τον χειρισμό των ελικοπτέρων γενικής χρήσεως UH-1H Huey, που είναι μεν τα πλέον ηλικιωμένα αλλά και πολυάριθμα της Αεροπορίας Στρατού. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες πιλότοι για τα υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα Apache, στα οποία πετούν ως συγκυβερνήτες/πυροβολητές από την εμπρόσθια θέση του ελικοπτέρου, προκειμένου έτσι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ωρών πτήσεων για να περάσουν στο επόμενο στάδιο την εκπαίδευσή τους για κυβερνήτες του ελικοπτέρου. 

Ήδη έχει αρχίσει και η εκπαίδευση ως συγκυβερνητών η εκπαίδευση γυναικών πιλότων και στα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook, γεγονός που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί άλλον ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του νεότερου Όπλου του Ελληνικού Στρατού. Και αυτό γιατί η εκπεφρασμένη άποψη των αρμοδίων της Αεροπορίας Στρατού είναι ότι για τα στελέχη πρέπει να υπάρχει μία συνεχής «πρόκληση» και εξέλιξη, και όχι να τα αυτοπεριορίζεις αποκλειστικώς και μόνο σε ένα μεγάλης ηλικίας ελικόπτερο που αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να το…αποσύρεις.

«Αν δεν έχεις κίνητρο δεν έχεις εξέλιξη» μας τόνισε σχετικώς κορυφαίο στέλεχος του Όπλου.

Λ.Σ.Μ.