Ο Κυριάκος αποκαθιστά τις σχέσεις της ΝΔ με την Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά
<p>Φτιάχνει άκρες στις Βρυξέλλες</p>
Της Μαριάννας Πυργιώτη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Eνα νέο εξωστρεφές «δόγμα» θα κατευθύνει τον πολιτικό σχεδιασμό της Ν.Δ. σε σειρά βασικών θεμάτων: «Ο,τι είναι εσωτερικό είναι ταυτόχρονα και θέμα που απαιτεί διεθνή διαχείριση». Η συγκεκριμένη οπτική γωνία του νέου προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη βασίζεται σε ένα πολύ απλό δεδομένο:
Η χώρα από το 2010 και μετά βρίσκεται κάτω από έναν «θόλο» ευρωπαϊκής, και όχι μόνον, επιτήρησης, που καλύπτει στην πραγματικότητα όλο το φάσμα των πολιτικών σχεδιασμών, αποφάσεων και δράσεων. Αρα ο διαχωρισμός της πολιτικής ατζέντας σε «εντός-εκτός» είναι και λάθος και αναποτελεσματικός.
Ο ίδιος έζησε μέσα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την εμπλοκή όχι της τρόικας -αυτό είναι αυτονόητο-, αλλά πολύ ευρύτερα του διεθνούς παράγοντα στη χάραξη, αποτύπωση και εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής. Και, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -εν δυνάμει πρωθυπουργός-, δημιουργεί από τώρα ένα άλλο σχήμα, οργανωτικά και πολιτικά, εντός Ν.Δ. για να λειτουργήσει ανάλογα.
Στόχος, όπως τονίζεται, η ανάκτηση της αξιοπιστίας σε επίπεδο διεθνών συνομιλητών -κάτι που κυνηγούσε τον προκάτοχό του μέχρι τέλους-, αλλά όχι η εύκολη στάση, η εύκαμπτη σε πιέσεις. «Αλλο εύκολος και άλλο αξιόπιστος συνομιλητής», εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος. «Οι ξένοι θέλουν να ξέρουν ότι το “ναι” είναι “ναι” και το “όχι” “όχι” και, πέραν αυτού, πως ό,τι συμφωνηθεί τελικά θα ισχύσει και θα τηρηθεί».
Σε επίπεδο ημερομηνιών, ο πρώτος σταθμός είναι στις 16-18 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που προηγείται αυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εκεί θα υπάρξουν οι πρώτες επαφές του νέου προέδρου με κορυφαίους θεσμικούς (Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάνφρεντ Βέμπερ, Μάρτιν Σουλτς) και θα επιδιωχθούν διμερείς συναντήσεις -έχουν σταλεί τα ανάλογα αιτήματα- με κεντροδεξιούς ηγέτες, όπως η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Εντα Κένι κ.ά. Η σχέση του Κ. Μητσοτάκη με τους βασικούς παράγοντες του ΕΛΚ έχει ήδη κάποιο υπόβαθρο από το καλοκαίρι του 2015, όταν πριν από τις εσωκομματικές εκλογές είχε προταθεί για την αντιπροεδρία του, υποψηφιότητα που απεσύρθη, καθώς διεκδίκησε την ηγεσία της Ν.Δ.
Η άποψή του για τον ρόλο της Ν.Δ. στους κόλπους του ΕΛΚ είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή του προκατόχου του. Πιστεύει, και θα το διεκδικήσει έμπρακτα, ότι πρέπει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα αποφάσεων, παρά το pressing που ασκείται χρόνια τώρα λόγω της κρίσης. Περισσότερο τεχνοκράτης-manager και λιγότερο πολιτικός, θα λειτουργήσει πολύ οργανωμένα, από τη μία, αλλά πολύ διεκδικητικά, από την άλλη, εντός του ΕΛΚ. Αλλωστε, προ τριημέρου εξελέγη εκ νέου η Ντόρα Μπακογιάννη στη θέση της αντιπροέδρου του ΕΛΚ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προ καιρού ο Κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει δημόσια και σκληρά στον σκληρό Βέμπερ σε ένα από τα πολλά υποτιμητικά του σχόλια για την Ελλάδα, τακτική που δεν σκοπεύει να αλλάξει.
Εχοντας γνώση του αρνητικού τοπίου, αλλά και έχοντας σαν ατού τις παραδοσιακές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με το Βερολίνο, με την επίσης παραδοσιακά καλή, πολυετή σχέση με ΗΠΑ και Ισραήλ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να δώσει ένα ισχυρό στίγμα πολιτικά, συνυπολογίζοντας πάντα το εκρηκτικό κοκτέιλ της οικονομικής με τη μεταναστευτική κρίση.
Η πρωτοβουλία που ήδη σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί σε σχέση με το Προσφυγικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του «εντός-εκτός» μοντέλου, καθώς ξεκινά από την Ελλάδα και θα κλιμακωθεί βήμα προς βήμα στην Ε.Ε.
«Βαριά» ονόματα της διπλωματίας στην ομάδα της Ν.Δ.
H ομάδα της Ν.Δ. θα έχει στη σύνθεσή της μερικά από τα πιο έμπειρα και βαριά ονόματα της ελληνικής διπλωματίας, όπως τους πρέσβεις Τάσο Κριεκούκη, Γιώργο Σαββαΐδη, Φώτη Ξυδά, Αριστείδη Αγαθοκλή κ.ά. Ηδη η συντονίστρια Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο κρίσιμων επαφών και παρεμβάσεων σε Βρυξέλλες - Βερολίνο και επέστρεψε στην Αθήνα για να…. ξαναφύγει σύντομα.
Από εκεί και πέρα, ο αρμόδιος τομεάρχης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ετοιμάζει τους 3-4 παράλληλους των βασικών άξονες στρατηγικής (π.χ. οικονομική διπλωματία, στρατηγική στα Βαλκάνια, σχέση με BRICS), ενώ θα υπάρχει μια οριζόντια συνεργασία με άλλους τομεάρχες. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, του οποίου η εμπειρία και από το ΥΠ.ΕΞ. και από την Ευρωβουλή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του, θα είναι εκεί, όπως και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Μακάριος Λαζαρίδης, ο λογογράφος, αλλά και έμπειρος στα διεθνή ΜΜΕ Θανάσης Μπακόλας, ο νυν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής και ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κώστας Κυρανάκης. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποιος θα αναλάβει τη θέση-κλειδί του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, για το οποίο πάντως ακούγεται πιο έντονα το όνομα του διπλωμάτη Αλεξανδρή.
Τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη συνάντηση εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία θα συζητηθούν οι προτεραιότητες, οι βασικοί άξονες πολιτικής, ο προγραμματισμός του επόμενου τριμήνου μέχρι το Συνέδριο κ.ά. Θα είναι εκεί η επικεφαλής της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και οι τομεάρχες Γιάννης Κεφαλογιάννης (Εξωτερικών), Αθανάσιος Δαβάκης (Εθνικής Αμυνας), Σταύρος Καλαφάτης (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Αναστάσιος Δημοσχάκης (Απόδημου Ελληνισμού), καθώς και ο ειδικός συντονιστής του οριζόντιου Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.