Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα με drone στη Βουλή
<p>Τα «Π» αποκαλύπτουν το έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ. που επιβεβαιώνει ως στόχους τη Βουλή, το Μαξίμου και κυβερνητικά κτίρια</p> <p> </p>
Του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συναγερμό στο στρατηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σημαίνουν οι φόβοι και πιθανώς οι πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Βουλή ή σε άλλο κυβερνητικό κτίριο με τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι -το γνωστό drone-, με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς το Κοινοβούλιο να επιβεβαιώνει τις σχετικές ανησυχίες. Το έγγραφο, που διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, προς απάντηση σχετικής ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και το οποίο παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», είναι αποκαλυπτικό και δείχνει ότι ήδη στο υπουργείο έχει συσταθεί ομάδα με τη συμμετοχή της ΕΥΠ, η οποία προετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τον έλεγχο και τον περιορισμό των πτήσεων drones. Η ερώτηση του κ. Κακλαμάνη μόνο τυχαία δεν κατατέθηκε.
Αφορμή στάθηκε ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό «επεισόδιο», το οποίο σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, όταν οι άνδρες της Φρουράς της Βουλής παρατήρησαν την πτήση ενός drone πάνω από το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η φρουρά κινητοποιήθηκε αμέσως, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη- να συλλάβει έναν 32χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε να χειρίζεται τη συγκεκριμένη συσκευή. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η συσκευή είχε προσαρτημένη κάμερα, με την οποία βιντεοσκοπήθηκε ο χώρος της Βουλής και του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Κι ενώ θα περίμενε κανείς, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Τόσκας να υποβαθμίσει το γεγονός, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή επιβεβαιώνει πως υπουργείο και ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, έχοντας ήδη ενημερώσει τους αστυνομικούς πως κατά τις περιπολίες τους θα πρέπει να παρατηρούν και τον ουρανό. «Οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες μας έχουν προβεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του αστυνομικού προσωπικού για την παρακολούθηση της εν λόγω δραστηριότητας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους προς πρόληψη/αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας στρεφόμενης κατά προσώπων ή πραγμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο κ. Τόσκας, αποκαλύπτοντας ότι το υπουργείο φοβάται πιθανό χτύπημα μέσω drone όχι μόνο κατά κτιρίου, αλλά και κατά προσώπων.
Στο κείμενο της ερώτησής του, ο Νικήτας Κακλαμάνης επισημαίνει ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθεσία που να θέτει όρια στη χρήση τηλεκατευθυνομένων, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα κρατικής ασφάλειας και προστασίας δημόσιων κτιρίων, όπως η Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο, υπουργεία, πρεσβείες, ακόμα και το Πεντάγωνο. «Με την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί μπορούν τα παραπάνω να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα ακόμα και με τη χρήση εκρηκτικών από τρομοκρατικές οργανώσεις ή αντιεξουσιαστικές ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά. eιδικη ομαδα. Η απάντηση του κ. Τόσκα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και επί της ουσίας επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει στο υπουργείο.
Ενδεικτική μάλιστα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το υπουργείο και η ΕΛ.ΑΣ. το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της επιφυλακής στην οποία βρίσκεται η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει πιθανά χτυπήματα από drones είναι η αποκάλυψη του κ. Τόσκα για την ύπαρξη ειδικής ομάδας, που μελετά σχέδιο αντιμετώπισης με συμμετοχή και στελεχών της ΕΥΠ. «Ενόψει της ρύθμισης του εν λόγω ζητήματος σε κοινοτικό επίπεδο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει προβεί στη σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη μελέτη των ισχυόντων διεθνών και κοινοτικών προτύπων και την τροποποίηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου της χώρας μας προς την κατεύθυνση του περιορισμού και της ελεγχόμενης χρήσης των εν λόγω πτητικών συσκευών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Κατά πολλούς, οι όροι «περιορισμός» και «ελεγχόμενη χρήση» «φωτογραφίζουν» επικείμενη ρύθμιση, με βάση την οποία θα απαιτείται ειδική άδεια για τη χρήση drone, πόσω μάλλον πάνω από κυβερνητικά κτίρια. Παράλληλα, ο κ. Τόσκας, αφού επισημαίνει ότι τα ζητήματα γύρω από τα μη επανδρωμένα σκάφη καθορίζονται με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τονίζει ότι το θέμα των υπερπτήσεων drones και τέτοιου είδους μη επανδρωμένων αεροσκαφών απασχολεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι η νομοθεσία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τέτοιου τύπου διαφέρει από χώρα σε χώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να θέσει σε ισχύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση της κυκλοφορίας των εν λόγω πτητικών συσκευών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τα επεισόδια που άναψαν φωτιές
Το συμβάν της 9ης Δεκεμβρίου, το οποίο επικαλέστηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης ως αφορμή για την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, δεν είναι το μόνο, ούτε το πρώτο που «άναψε φωτιές» στη Βουλή και στην Ελληνική Αστυνομία. Παρά το γεγονός ότι ο 32χρονος που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου αφέθηκε τελικά ελεύθερος, αφότου εξήγησε ότι δεν είχε κακή πρόθεση και ότι βιντεοσκοπούσε τη Βουλή με drone για να δείξει τα στιγμιότυπα σε φίλους του όταν θα γύριζε στην επαρχία, η ανησυχία είναι μεγάλη. Κι αυτό γιατί την ίδια περίοδο καταγράφηκαν ακόμα δύο «ύποπτα» συμβάντα με υπερπτήσεις drones στον εναέριο χώρο της Πλατείας Συντάγματος, γύρω από την οποία υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η ανησυχία εντάθηκε ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτων πτήσεων στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ ύποπτες πτήσεις καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και δύο ημέρες αργότερα, στη συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου κατά της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Α. Σίσι. Συναγερμό στη Φρουρά της Βουλής όμως είχε προκαλέσει ακόμα ένα περιστατικό, άγνωστο στο ευρύ κοινό, το οποίο συνέβη στις 17 Νοεμβρίου. Οι φρουροί είχαν εντοπίσει ένα drone να πετά πάνω από τη Βουλή την ώρα που στην Ολομέλεια ήταν σε εξέλιξη η επετειακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Οι άνδρες της Φρουράς είχαν «οργώσει» τον Εθνικό Κήπο, προκειμένου να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τον δράστη, ωστόσο δεν είχαν βρει τίποτα.
Εκθεση-βόμβα για τα κενά στην ασφάλεια
Το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, επαναφέρει στο προσκήνιο και καθιστά ξανά επίκαιρη έκθεση-βόμβα για τα κενά στην ασφάλεια του Μεγάρου της Βουλής, η οποία συντάχθηκε την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή και την οποία αποκάλυψαν προ μηνών τα «Π». Στην έκθεση αυτή, η οποία είχε συνταχθεί από έμπειρους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αλλά και διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ειδικεύονται σε θέματα ασφάλειας νευραλγικής σημασίας εγκαταστάσεων στο κτίριο της Βουλής, σημειωνόταν με έμφαση ότι τα συγκεκριμένα κενά ασφαλείας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι απίθανη, την αποτροπή χτυπήματος από επαγγελματίες τρομοκράτες. Στο κείμενο της ενδεκασέλιδης έκθεσης, η οποία ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και επιτόπιου ελέγχου που είχαν πραγματοποιήσει οι «ειδικοί», περιγραφόταν μια σειρά από εφιαλτικά σενάρια, που ξεκινούσαν από την εισαγωγή εκρηκτικών στη Βουλή μέσω των εκατοντάδων αυτοκινήτων που μπαίνουν καθημερινά στον χώρο του Κοινοβουλίου και έφθαναν έως τη στοχοποίηση του γραφείου του πρωθυπουργού από κτίρια που βρίσκονται πέριξ της Βουλής ή από τον Εθνικό Κήπο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι και εκείνη η έκθεση επεσήμαινε τον κίνδυνο επίθεσης από αέρος και συγκεκριμένα «από παρακείμενο, αφύλακτο χώρο στη Βουλή, π.χ. γειτονικά παράθυρα ξενοδοχείων, ανακατασκευαζόμενες οικοδομές, γραφεία σε υψηλούς ορόφους κ.λπ.». Αυτό μπορεί να γίνει με «τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, που έχει περιτυλιχθεί με εκρηκτικά σε προεπιλεγέν παράθυρο της Βουλής, καθόσον το αεροπλανάκι με την ταχύτητα και το βάρος που θα έχει θα σπάσει το παράθυρο και θα εισέλθει εντός του γραφείου, όπου και θα λάβει χώρα η πυροδότηση των εκρηκτικών είτε διά κρούσεως είτε με τηλεπυροδότηση», ανέφερε η έκθεση. Στα μέτρα αντιμετώπισης προτείνεται, μεταξύ άλλων, πέραν της οπτικής επιτήρησης από την οροφή της Βουλής -πράγμα το οποίο συμβαίνει σήμερα- και η προμήθεια συσκευής η οποία εκπέμπει μπαράζ παρεμβολών (jammer) σε όλες τις συχνότητες τηλεχειρισμού και τηλεκατεύθυνσης… Ακόμη επισημαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του ιπτάμενου μέσου ανάλογα μέσα πυρός, με τον κίνδυνο όμως η έκρηξη να γίνει νωρίτερα και να υπάρξουν προβλήματα για τους πολίτες που θα βρίσκονται κοντά.