Τα πρώτα στοιχεία, οργανωτικού κατά βάση χαρακτήρος, που αφορούν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ταχεία αποπεράτωση των πέντε «Κέντρων Καταγραφής» (ή «Κέντρων Αναφοράς Μεταναστών»), πιο γνωστών στη νεοελληνική ως “Hot Spots”, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, καθώς και στα δύο «Κέντρα Μετεγκαταστάσεως» (“Relocation Camps”) στην ηπειρωτική Ελλάδα στο Σχιστό Περάματος και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ.

Συμφώνως πάντα με τις στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ «Επιθυμητή τελική κατάσταση είναι στις 15 Φεβρουαρίου 2016 να είναι λειτουργικό το σύνολο των Hot Spots και των Relocation Camps. Η λειτουργία των εν λόγω κέντρων θα επιδιωχθεί να βασισθεί στη λογική μέχρι 24 ώρες παραμονή στα Hot Spots και μέχρι 72 ώρες παραμονή στα Relocation Camps». Επίσης ένα άλλο σημείο άξιο αναφοράς είναι το ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση «Αυτόνομης Διαχειριστικής Αρχής» εντός του ΥΠΕΘΑ για την αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών.

Έτσι, από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και έπειτα από σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Πάνο Καμμένο, συγκροτήθηκε και λειτουργεί το «Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχειρίσεως Μεταναστεύσεως (ΚΕΣΟΔΜΕ), με έδρα κατάλληλο χώρο εντός του ΓΕΣ, με αποστολή την παρακολούθηση και συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Στο ΚΕΣΟΔΜΕ συμμετέχουν οι εξής:

* Ένας συντονιστής, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματικός

* Ένας Βοηθός Συντονιστού, επίσης ανώτερος αξιωματικός

* Νομικός Σύμβουλος, ο οποίος είναι ανώτερος αξιωματικός

* Τμηματάρχης Θαλασσίων-Χερσαίων Μεταφορών, ανώτερος αξιωματικός

* Τμηματάρχης Εφοδιασμού-Σιτίσεως, ανώτερος αξιωματικός

* Τμηματάρχης Υποδομών, ανώτερος αξιωματικός

* Τμηματάρχης Υγειονομικού, ανώτερος αξιωματικός του Υγειονομικού

* Τμηματάρχης Συνδέσμων ΕΕ-ΟΗΕ-ΜΚΟ

* Τμηματάρχης Συνδέσμων Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, οι οποίοι θα είναι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιστοίχως.

* Γραμματεία ΚΕΣΟΔΜΕ

Ακόμα, σε τοπικό επίπεδο, των Κέντρων, επίσης από τις 3 Φεβρουαρίου, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν τα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχειρίσεως Μεταναστεύσεως (ΤΟΣΚΕΔΜΕ), που αναφέρουν στο κεντρικό ΚΕΣΟΔΜΕ, που στελεχώθηκαν με μέριμνα ΓΕΣ από προσωπικό της τοπικής ΑΔΤΕ καθώς και της τοπικής ΕΛΑΣ του κάθε νησιού.

Το κάθε ΤΟΣΚΕΔΜΕ έχει την ακόλουθη δομή:

* Επικεφαλής συντονιστής είναι ένας ανώτερος αξιωματικός της τοπικής ΑΔΤΕ

* Βοηθός συντονιστού είναι αξιωματικός της ΕΛΑΣ ή του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

* Τμήμα Μεταφορών

* Τμήμα Καταγραφής-Ταυτοποιήσεως

* Τμήμα Σιτίσεως

* Γραφείο Συνδέσμων Περιφέρειας-ΟΤΑ-ΣωμάτωνΑσφαλείας

* Γραφείο Συνδέσμων ΕΕ-ΟΗΕ

* Γραφείο Συνδέσμων ΜΚΟ

* Τμήμα Υγειονομικό

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως υποστηρίζεται από στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ «Η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται στην δημιουργία, αποπεράτωση και λειτουργία των κέντρων προσωρινής διαμονής και μετεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και στο συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, λαμβανομένου υπόψη ότι όσες εξ αυτών είναι σε εξέλιξη θα συνεχιστούν με την συνδρομή και συντονισμό των ΕΔ. Επισημαίνεται ότι δεν θα υπάρχει παρέμβαση των ΕΔ στο κύριο έργο των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, για παράδειγμα στο έργο ταυτοποίησης και ασφάλειας που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ ή στο θαλάσσιο έργο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Λ.Σ.Μ.